Weather Icon
Γενικά θέματα 8 Δεκεμβρίου 2009

Ιράκ: «Δώρα» αξίας 30 εκ. δολαρίων αφήνει πίσω ο αμερικανικός στρατός

Ο στρατός δωρίζει στο Ιράκ εξοπλισμό 30 εκ. δολ. από κάθε βάση που αφήνει γιατί εργασία και μεταφορικά προς το Αφγανιστάν θα κόστιζαν περισσότερο, αλλά το Πεντάγωνο δυσφορεί.Εξοπλισμό και οχήματα αξίας πάνω από 30 εκατομμύρια δολαρίων αφήνουν οι διοικητές των αμερικανικών μονάδων σε κάθε βάση την οποία εγκαταλείπουν στο Ιράκ ενώ το προηγούμενο όριο που είχε τεθεί ήταν μόλις 2 εκ. δολάρια, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Washington Post.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το νέο όριο εφαρμόζεται σε δεκάδες σημεία από τα οποία ο αμερικανικός στρατός αναμένεται να φύγει καθώς θα εγκαταλείψει περίπου 280 εγκαταστάσεις μέχρι το τέλος του επόμενο καλοκαιριού.

Η εφημερίδα επισημαίνει επικαλούμενη υπομνήματα του Πενταγώνου, ότι ορισμένα από τα είδη που θα μείνουν στο Ιράκ με βάση την εξουσιοδότηση που έδωσε το Πεντάγωνο, συμπεριλαμβάνουν οχήματα μεταφοράς προσωπικού και γεννήτριες που θεωρούνται απολύτως απαραίτητα για να στηρίξουν τη σταδιακή ανάπτυξη της αμερικανικής δύναμης στο Αφγανιστάν.

«Στελέχη του Πενταγώνου που εμπλέκονται στο θέμα αναφέρουν ότι η προσέγγιση πυροδότησε διαφωνίες στο Πεντάγωνο για το κατά πόσο η προσπάθεια να παραμείνουν καλά εξοπλισμένοι οι Ιρακινοί, θίγει την ανάπτυξη στο Αφγανιστάν», γράφει η Post, η οποία υπενθυμίζει ότι το προηγούμενο όριο των 2 εκ. δολαρίων είχε τεθεί με βάση τις οδηγίες του 2005.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι στελέχη της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, η οποία επιβλέπει και τους δύο πολέμους, έχουν μπλοκάρει προτάσεις για δωρεές και απέρριψαν μία προσέγγιση που θα έδινε στους διοικητές των βάσεων μεγαλύτερη ευχέρεια για παρεκκλίσεις.

Ο επιτελάρχης των επίγειων δυνάμεων στο Ιράκ, ταξίαρχος Πίτερ Μπάγιερ, είπε ότι αν και ο στρατός θέλει να καταστήσει το εξοπλισμό διαθέσιμο για τις μονάδες στο Αφγανιστάν, πολλές φορές είναι πιο οικονομικό να δωρίζονται τα οχήματα και ο άλλος εξοπλισμός στην κυβέρνηση του Ιράκ που δεν έχει χρήματα παρά να συσκευάζονται και να μεταφέρονται στο εξωτερικό.

«Σε πολλές περιπτώσεις, θα ξοδέψουμε περισσότερα σε εργασία και μεταφορές από την αξία του εξοπλισμού», είπε ο Μπάγιερ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Με βάση την αύξηση που αποφάσισε ο πρόεδρος Ομπάμα, οι διοικητές των αμερικανικών μονάδων στο Αφγανιστάν θα ενισχυθούν με 30.000 επιπλέον άνδρες και κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι η διοχέτευση νέου εξοπλισμού στην χώρα αποτελεί μία μείζονα πρόκληση επιμελητείας.
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube