REAL TIME |

Γενικά θέματα 3 Δεκεμβρίου 2009

Οι ΗΠΑ εμπλέκονται στο Αφγανιστάν πιο πολύ για να απεμπλακούν το 2012

Ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε την αποστολή επιπλέον 30.000 στρατιωτών.Με ανάμεικτα συναισθήματα έγινε δεκτή στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο η νέα στρατηγική εξόδου από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, την οποία παρουσίασε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Μια στρατηγική που βασίζεται σε χρονοδιάγραμμα τριών φάσεων.

Κατ΄ αρχάς, οι ΗΠΑ θα εμπλακούν ακόμη περισσότερο στις συγκρούσεις, αποστέλλοντας επιπλέον 30.000 στρατιώτες και πιέζοντας τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να στείλουν άλλες 5.000-10.000 άνδρες. Αυτό θα ανεβάσει τον συνολικό αριθμό της νατοϊκής δύναμης (ΙSΑF) σε «επίπεδα Ιράκ», δηλαδή περισσότερους από 140.000 άνδρες το επόμενο εξάμηνο.

Στη συνέχεια, με αφετηρία τον Ιούλιο του 2011, οι αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις θα περάσουν στη δεύτερη φάση, αυτήν της σταδιακής αποχώρησης. «Υστερα από 18 μήνες, τα στρατεύματα θα αρχίσουν να επιστρέφουν στην πατρίδα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ομπάμα, με ρυθμό που θα εξαρτηθεί «από τις συνθήκες στο έδαφος».

Σ την τρίτη φάση η αποχώρηση θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2012, οπότε «θα έχουμε ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής απεμπλοκής και θα έχουν αναλάβει την ασφάλεια οι ένοπλες δυνάμεις του Αφγανιστάν».

Η συντριβή των «βίαιων εξτρεμιστών» είναι ζήτημα που δεν αφορά μόνον το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, αλλά και την ασφάλεια της Δύσης και όλου του κόσμου, είπε ο αμερικανός ηγέτης. Επίσης, προειδοποίησε τον προσφάτως επανεκλεγέντα πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι ότι οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν μεν να τον βοηθούν, αλλά υπό τον όρο ότι θα πρέπει να πατάξει τη διαφθορά. «Η εποχή της χορήγησης “λευκής επιταγής” έχει παρέλθει» είπε χαρακτηριστικά.

Αυτά ειπώθηκαν τη νύχτα της Τρίτης. Χθες όμως ξεκίνησε η δύσκολη μάχη της «πώλησης» του νέου σχεδίου στους «ενδιαφερομένους». Η αρχή έγινε στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δέχθηκαν κριτική τόσο από Ρεπουμπλικανούς, όπως ο Τζον Μακ Κέιν, (με το νέο χρονοδιάγραμμα, είπε, θα «λουφάξουν» για λίγους μήνες οι Ταλιμπάν, και μετά την αποχώρηση θα ανακαταλάβουν εύκολα τη χώρα!), όσο και από τους πιο «αριστερούς» βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος και την κοινή γνώμη, που ανησυχούν τόσο για το αυξανόμενο κόστος του πολέμου σε αίμα και χρήμα όσο και για το ενδεχόμενο μιας ταπεινωτικής ήττας.

Ω στόσο η πρώτη πραγματική «μάχη» για τη διεθνή υποδοχή και εν τέλει τη βιωσιμότητα του νέου σχεδίου θα δοθεί αύριο- όχι επί ασιατικού, αλλά επί ευρωπαϊκού εδάφους και συγκεκριμένα στις Βρυξέλλες. Εκεί, στην έδρα του ΝΑΤΟ, η κυρία Κλίντον θα αναλάβει ουσιαστικά να πείσει τους όχι και τόσο «πρόθυμους» βασικούς συμμάχους να συνεισφέρουν περισσότερα στρατεύματα.

Πολλοί εξ αυτών εξέφρασαν ήδη δημόσια ή παρασκηνιακά την αντίθεσή τους, ιδίως όσο η Καμπούλ κυβερνάται από τη διεφθαρμένη κυβέρνηση Καρζάι.

Υπήρξαν βέβαια, ως ανεμένετο, και υπερπρόθυμες χώρες, όπως η Βρετανία, η Πολωνία και η Γεωργία, που έσπευσαν να δεσμευθούν για αποστολή 500, 600 και 1.000 επιπλέον στρατιωτών στα «μαρμαρένια αλώνια» της Κεντρικής Ασίας.

Σε γενικές γραμμές, όμως, οι περισσότεροι σημαντικοί ευρωπαίοι «παίκτες» του ΝΑΤΟ δείχνουν έντονη απροθυμία για την άνευ όρων αποστολή περισσότερων ένστολων υπηκόων τους στο Αφγανιστάν.

Ενδεικτικά, η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να απαιτεί από τη Γαλλία την αποστολή επιπλέον 1.500 στρατιωτών και από τη Γερμανία 2.000- ενδεχόμενο που φαντάζει πλέον εξαιρετικά απίθανο.
ΒΗΜΑ

“Έτοιμη υπό προϋποθέσεις” η Τουρκία για ενισχύσεις στο Αφγανιστάν

Η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατιωτικές ενισχύσεις στο Αφγανιστάν, μετά την ανακοίνωση της αποστολής στρατευμάτων από τις ΗΠΑ, αν όλες οι άλλες χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ κάνουν το ίδιο, δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς.

“Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του Προέδρου (Μπαράκ) Ομπάμα, εάν όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ αποφασίσουν να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στο Αφγανιστάν, η Τουρκία δεν θα ενεργήσει διαφορετικά από τους άλλους”, δήλωσε ο υπουργός σε ακρόαση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

“Σε τελική ανάλυση, είμαστε όλοι πάνω στο ίδιο πλοίο, πρέπει όλοι να υπερασπιστούμε όλες τις αξίες που μας ενώνουν, αξίες όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθερία της έκφρασης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να βοηθήσουμε το Αφγανιστάν, το οποίο είναι “μια πολύ σημαντική χώρα για μας”, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, τουρκική πηγή στην Άγκυρα δήλωσε ότι το ζήτημα θα τεθεί “στο υψηλότερο επίπεδο” κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο στις 7 Δεκεμβρίου.

Η Τουρκία, που έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι επιφυλακτική στο να στείλει στρατεύματα στο Αφγανιστάν. Εκτιμά ότι η προσπάθειά της πρέπει να επικεντρωθεί σε άλλες πτυχές, όπως η εκπαίδευση των αφγανών στρατιωτών και των αστυνομικών, η βοήθεια για την εκπαίδευση και την υγεία.

Την 1η Νοεμβρίου, η Τουρκία ανέλαβε για δεύτερη φορά τη διοίκηση στην Καμπούλ της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για Ασφάλεια του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF), για περίοδο ενός έτους. Η αποστολή της πάντως δεν περιλαμβάνει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η δύναμη του τουρκικού εκστρατευτικού σώματος θα πρέπει να αυξηθεί, για την αποστολή από 900 σε 1.700 στρατιώτες. Δεν έχει γίνει όμως σαφές αν η συμπληρωματική ανάπτυξη τούρκων στρατιωτικών έχει ήδη γίνει.
ΝΟΟΖ.GR

Με αντίποινα για την αύξηση των αμερικανικών στρατιωτών απειλούν οι Ταλιμπάν

Με συνέχιση της δράσης τους «απαντούν» οι Ταλιμπάν στην στρατηγική της κυβέρνησης Ομπάμα για ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. «Θα δει να παρελαύουν πολλά φέρετρα» προειδοποιούν, την ώρα που το Πακιστάν ελπίζει ότι τα νέα μέτρα δεν θα αποβούν εις βάρος του.

Το μόνο που θα καταφέρουν οι 30.000 επιπλέον στρατιώτες που υποσχέθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα είναι να ενισχύσουν την αντίσταση, προειδοποίησε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

«Η ελπίδα του (Ομπάμα) να ελέγξει στρατιωτικά τη χώρα μας δεν θα πραγματοποιηθεί. Οι 30.000 επιπλέον στρατιώτες το μόνο που θα καταφέρουν είναι να ενισχύσουν την αντίσταση», δήλωσε ο Κάρι Γιουσούφ Αχμάντι σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι Αμερικανοί θα υποχρεωθούν σε μια επονείδιστη αποχώρηση μόλις καταλάβουν ότι δεν μπορούν να πετύχουν το στόχο τους, όπως δεν είχαν μπορέσει και οι Ρώσοι πριν απ’ αυτούς. Ο Ομπάμα θα δει να παρελαύνουν πολλά φέρετρα Αμερικανών στρατιωτών σκοτωμένων στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε.

Ανησυχεί το Πακιστάν
Την ίδια ώρα, το Πακιστάν εξέφρασε την ελπίδα του ότι η νέα στρατηγική των ΗΠΑ δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες για το Ισλαμαμπάντ.

«Το Πακιστάν επιθυμεί να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την κατανόηση του περιεχομένου της νέας στρατηγικής και να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για το Πακιστάν» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα οι βομβιστικές επιθέσεις στο Πακιστάν έχουν αυξηθεί.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube