REAL TIME |

Γενικά θέματα 16 Νοεμβρίου 2009

Ένα βήμα πριν τη «μαύρη λίστα» οι ισραηλινές IAI και IMI στη Τουρκία!

Ένα βήμα πριν τη «μαύρη λίστα» οι ισραηλινές IAI και IMI στη Τουρκία!

Ποινικές ρήτρες από ισραηλινές εταιρίες θα ζητήσει η τουρκική Γραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM), σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας που επικαλείται ο τουρκικό Τύπος.

Η τουρκική πλευρά θα σκληρύνει τη στάση της απέναντι στο Ισραήλ στέλνοντας σαφές μήνυμα πως οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώνονται σε όλα τα επίπεδα. Οι… δύο υποψήφιες προς «τιμωρία» εταιρίες θα είναι η ΙΑΙ (Israeli Aircraft Industries) για την καθυστέρηση παράδοσης των UAV Heron και η ΙΜΙ (Israeli Military Industries).

Οι ίδιες πηγές τονίζουν, πως αρχικά ήδη έχουν σταλεί επιστολές προς τις ισραηλινές εταιρίες για ενεργοποίηση ων ποινικών ρητρών που προβλέπονται στα συμβόλαια, ενώ αναμένονται τις προσεχείς ημέρες αντιπροσωπίες των δύο εταιριών στην τουρκική Γραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας για να συζητηθεί το όλο ζήτημα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη ακόμη και να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια εναντίον των δύο εταιριών, βάζοντάς τις παράλληλα στη «μαύρη λίστα» των εταιριών που προμηθεύουν οπλικά συστήματα για τις ανάγκες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ισραήλ: Ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Συρία χωρίς την τουρκική μεσολάβηση
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Κυριακή στην εβδομαδιαία συνάντηση της κυβέρνησης, ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να επαναρχίσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Συρία.

Ωστόσο εξέφρασε την αντίθεσή του για την τουρκική μεσολάβηση στις συνομιλίες αυτές, τονίζοντας ότι προτιμάται η Γαλλία ως “δίκαιος και αντικειμενικός” μεσολαβητής. “Το Ισραήλ προετοιμάζεται να ξεκινήσει συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις με τους Σύρους” τόνισε ο κ. Νετανιάχου.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ πρόσθεσε ότι “οι συνομιλίες με τη Συρία είναι πολύ σημαντικές στρατηγικά. Πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο”.

Μετά από τις συνομιλίες που είχε με το γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί την Παρασκευή στο Παρίσι, ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ-Ασαντ προέτρεψε το Ισραήλ να αποστείλει μεσολαβητές του στην Τουρκία. Αλλά ο κ. Νετανιάχου εξέφρασε αμφιβολίες όσον αφορά τη μεσολάβηση του τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία δεν έχει ενισχύσει “την εικόνα της ως αντικειμενικός και δίκαιος μεσολαβητής” είπε.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική μεσολάβηση μεταξύ Συρίας και Ισραήλ σταμάτησε μετά από την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ ενισχύθηκε μετά από την καταγγελία εκ μέρους του κ. Ερντογάν της ισραηλινής επίθεσης εκεί.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις σχέσεις της Τουρκίας
Διαψεύδει τα όσα λέγονται περί φόβων που δημιουργεί στην Ουάσιγκτον
Ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Γκόρντον (Philip Gordon) διαψεύδει τα όσα λέγονται περί φόβων που δημιουργεί στην Ουάσιγκτον η δήθεν “διολίσθηση” της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής “προς ανατολάς”.

Ο κ. Γκόρντον, που επισκέπτεται την Άγκυρα μετά το Βερολίνο και τη Γενεύη, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, λέει ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν θετικά το γεγονός ότι η Τουρκία ενισχύει τις σχέσεις της με το ανατολικό, γειτονικό της περίγυρο. “Είναι σημαντικές οι σχέσεις της Τουρκίας, τόσο με την Ευρώπη και το Ισραήλ όσο και με το Ιράν και τις αραβικές χώρες”, είπε και τόνισε ότι “δε βλέπουμε καμία αλλαγή στον άξονα της Τουρκίας, που παραμένει για τις ΗΠΑ εταίρος – ‘κλειδί'”.

Αναφερόμενος στη σχέση της Τουρκίας με το Ιράν, σημείωσε ότι στο θέμα αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμφωνούν απόλυτα με την Τουρκία, αλλά τόνισε: “οι σχέσεις Τουρκίας – Ιράν ούτε μας εκπλήσσουν ούτε και μας ενοχλούν”. “Αν το Ιράν αποφασίσει να στείλει στην Τουρκία το ουράνιό του, οι ΗΠΑ θα εξέφραζαν την ικανοποίησή τους και θα υποστήριζαν μια τέτοια κίνηση”, είπε ο Αμερικανός υφυπουργός.
iKypros

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube