Γενικά θέματα 2 Νοεμβρίου 2009

Τουρκικό φλερτ με την FRONTEX

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΤις αντιδράσεις του υπουργείου Αμυνας προκαλεί η προσπάθεια της Αγκυρας να διασφαλίσει τη δια της τεθλασμένης συμμετοχή της στην FRONTEX.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τουρκική πλευρά επιδιώκει μέσω της σουηδικής προεδρίας της Ε.Ε. να αποκτήσει συμμετοχή στην πολυεθνική δύναμη, πρόταση που φέρεται να έχει τύχει και υποστήριξης από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο η Αθήνα θέτει ερωτήματα ως προς τη διαδικασία συμμετοχής των τουρκικών αεροσκαφών στην FRONTEX και στους όρους συνεργασίας. Αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας σχολιάζουν λέγοντας πως σήμερα τα αεροσκάφη της δύναμης αναφέρονται στο FIR Αθήνας, τα όρια του οποίου όμως αμφισβητεί η Τουρκία. Μάλιστα, προσθέτουν, καθημερινά καταγράφονται νέες παρενοχλήσεις των πτητικών μέσων της FRONTEX από την Τουρκία, ενώ ταυτόχρονα η Αγκυρα δίνει συνέχεια στο γαϊτανάκι των προκλήσεων.

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι σχηματισμός αποτελούμενος από 8 μαχητικά της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από το Φαρμακονήσι. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από ελληνικά αεροσκάφη, ενώ όπως έγινε γνωστό το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί σε διάβημα στην Αγκυρα, ενημερώνοντας παράλληλα και το ΝΑΤΟ.

Υπέρπτηση 6 τουρκικών F-16 στο Φαρμακονήσι – Η πρώτη επί νέας κυβέρνησης – 20 παραβιάσεις σήμερα!

Με υπέρπτηση έξι F-16 επάνω από το Φαρμακονήσι και φρενίτιδα παραβιάσεων (20) στο Αιγαίο απάντησε η Άγκυρα στον κλάδο ελαίας που μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη λίγες ημέρες μετά την εκλογή του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Είναι η πρώτη φορά επί της νέας κυβέρνησης που η Άγκυρα προβαίνει σε μία τέτοια ενέργεια. Τα τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε αιφνιδιαστική κίνηση και μόλις ένα λεπτό μετά την είσοδό του στο FIR Αθηνών νότια της Σάμου έστριψαν νότια και πέρασαν επάνω από το Φαρμακονήσι. Η υπέρπτηση έγινε σε ύψος μόλις 1300 μέτρων επάνω από το νησί.

Συγκριμένα οκτώ τουρκικά F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών στις 15:04 και ένα λεπτό αργότερα πέταξαν τα έξι από αυτά πάνω από το Φαρμακονήσι.

Ελληνικά μαχητικά έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν και τα παρακολούθησαν σε όλη την διαδρομή μέχρι την έξοδό τους από το FIR Αθηνών, βόρεια της Χίου.

Ενημερώθηκε το ΥΠΕΞ από το οποίο αναμένεται σχετικό διάβημα.

Η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει το Φαρμακονήσι ως ελληνικό έδαφος, κάτι που φαίνεται και από τις αναχαιτίσεις μέσω ραντάρ των εναέριων μέσων της FRONTEX που κινούνται στην περιοχή.

Σε ότι αφορά τις παραβιάσεις συνολικά 16 τουρκικά μαχητικά σήμερα παραβίασαν 20 φορές των ΕΕΧ στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, ενώ είχαμε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube