Weather Icon
Γαλλία , Ενεργειακά-Αγωγοί 28 Νοεμβρίου 2009

Eνεργειακή ρωσογαλλική συνεργασία

Eνεργειακή ρωσογαλλική συνεργασία


Συμφωνήθηκε η συμμετοχή γαλλικής εταιρείας στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream κατά 10%

ΠΑΡΙΣΙ. Τη Γαλλία επισκέφθηκε χθες ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου, μαζί με αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Φρανσουά Φιγιόν και άλλους ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης του Παρισιού. Μολονότι το πρόγραμμα του κ. Πούτιν δεν συμπεριλάμβανε συνάντηση με τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος βρισκόταν στο εξωτερικό –και συγκεκριμένα στη Βραζιλία– η ατζέντα των χθεσινών συνομιλιών προκάλεσε ανησυχία, τόσο σε ορισμένα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και στο ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, η γαλλική εταιρεία παραγωγής ενέργειας EDF συμφώνησε να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της κοινοπραξίας του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Ο South Stream θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία προς τη Νότια Ευρώπη, διά μέσου της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, με την οποία έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν προβλήματα τροφοδοσίας. Ωστόσο, ο South Stream αναμένεται να λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς τον αγωγό Nabucco, ο οποίος έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ε.Ε., αφού θα ξεκινά από την κεντρική Ασία και θα μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο αγωγός Nabucco θα περνάει από την Τουρκία, όχι όμως και από την Ελλάδα. Το χθεσινό μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε στην Γαλλία προβλέπει την συμμετοχή της EDF στην κοινοπραξία με ποσοστό 10%. Ανώτατες πηγές του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών επέμειναν χθες με ανώνυμες δηλώσεις τους στα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι η συμφωνία δεν συνιστά γεωπολιτική στροφή της χώρας, η οποία συνεχίζει να υποστηρίζει και την κατασκευή του Nabucco.

Ενα άλλο ζήτημα των χθεσινών διαπραγματεύσεων που εγείρει ανησυχίες –στην Ανατολική κυρίως Ευρώπη– ήταν οι συζητήσεις για την αγορά από τη Ρωσία ενός γιγαντιαίου γαλλικού πολεμικού πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων, κλάσης «Mistral». Τα συγκεκριμένα σκάφη είναι σε θέση να μεταφέρουν ελικόπτερα, άρματα μάχης και εκατοντάδες στρατιώτες σε μεγάλες αποστάσεις και να χρησιμοποιηθούν ως κέντρα συντονισμού υπερπόντιων επιχειρήσεων.

Τεχνογνωσία εκτός ΝΑΤΟ
Εάν η Γαλλία συμφωνήσει να πουλήσει τέτοιου τύπου πλοίο, θα πρόκειται για μία πρωτοφανή μεταφορά τεχνογνωσίας στον αμυντικό τομέα, από κράτος–μέλος του ΝΑΤΟ στη Ρωσία. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι χθεσινές επαφές επρόκειτο να είναι διερευνητικές. Εντούτοις, η πρόσφατη κατάπλευση του γαλλικού Mistral στην Αγία Πετρούπολη ενίσχυσε τη σχετική φημολογία περί επίτευξης συμφωνίας. Τόσο η Γεωργία και η Ουκρανία, όσο και οι ευρωπαϊκές χώρες της Βαλτικής εξέφρασαν την ανησυχία τους, καθώς πρόκειται για ένα όπλο το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την προβολή ισχύος έξω από τα ρωσικά χωρικά ύδατα. Επιπλέον, συζητήθηκε και η συμμετοχή της Renault στο μετοχικό σχήμα της ρωσικής εταιρείας Avtovaz, η οποία κατασκευάζει τα αυτοκίνητα Lada. Ο κ. Πούτιν ασκεί τον τελευταίο καιρό πιέσεις στον γαλλικό κολοσσό να αυξήσει τις επενδύσεις του στην Avtovaz προκειμένου να διασωθεί η ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία. Τέλος, στην ατζέντα των συνομιλιών επρόκειτο να βρεθεί και η κλιματική αλλαγή, εν όψει της Συνόδου της Kοπεγχάγης, τον Δεκέμβριο.
KAΘHMERINH

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube