Weather Icon
Ιράν , Ισραήλ 13 Νοεμβρίου 2009

Η Τουρκία πρόθυμη να αποθηκεύσει ιρανικό ουράνιο

-H Tουρκία είναι διατεθειμένη να αποθηκεύσει εμπλουτισμένο ουράνιο από το Ιράν, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, απαντώντας στην πρόταση του ΟΗΕ για αποστολή ιρανικού ουρανίου σε τρίτη χώρα.
-Η τουρκο-ιρανική στρατιωτική συμφωνία συνεργασίας προκάλεσε ισχυρό αντίκτυπο στην Ουάσινγκτον και την Ιερουσαλήμ. Ουτε οι ΗΠΑ ούτε το Ισραήλ δεν είχαν λάβει κάποια προειδοποίηση από τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών τους ότι ο Ερντογάν ήταν διατεθειμένος να προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό συμμαχίας με το ισλαμικό καθεστώςτου Ιράν

Η Τουρκία πρόθυμη να αποθηκεύσει ιρανικό ουράνιο
H Tουρκία είναι διατεθειμένη να αποθηκεύσει εμπλουτισμένο ουράνιο από το Ιράν, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, απαντώντας στην πρόταση του ΟΗΕ για αποστολή ιρανικού ουρανίου σε τρίτη χώρα.

Εκπρόσωποι της Τουρκίας και του Ιράν συζήτησαν την πρόταση να στέλνει η Τεχεράνη ουράνιο στην Τουρκία με αντάλλαγμα τη μεταφορά καυσίμου στο Ιράν που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία ερευνητικού πυρηνικού αντιδραστήρα.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα από την πλευρά της Τουρκίας να αποθηκεύει το Ιράν ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού στην Τουρκία. Δεν μπορούμε να πούμε όχι», όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κ. Γιλντίζ.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έχει αποστείλει πρόταση στο Ιράν, σύμφωνα με την οποία η Τεχεράνη θα μπορεί να στέλνει το ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού σε μία φιλική προς αυτήν χώρα και στη συνέχεια να λαμβάνει το πυρηνικό καύσιμο από το εξωτερικό. Η πρόταση έχει στόχο να καθησυχαστούν οι φόβοι της Δύσης ότι το Ιράν αναπτύσσει τεχνολογία εμπλουτισμού ουρανίου με στόχο την κατασκευή όπλων.

Χθες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον επικεφαλής της ΙΑΕΑ Mοχάμεντ Ελ Μπαραντέι σχετικά με το ζήτημα.

Ωστόσο, κορυφαίος Ιρανός αξιωματούχος έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να αποθηκεύει το Ιράν το ουράνιό του σε τρίτη χώρα.

Η Τεχεράνη δεν έχει προς το παρόν δώσει μια επίσημη απάντηση στο σχέδιο του Ελ Μπαραντέι, που κατατέθηκε πριν από τρεις εβδομάδες.
Πηγή: NAYTEMΠΟΡΙΚΗ

Σύμφωνα με πηγές ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν κατά την συνάντηση του με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στην Τεχεράνη στις 28 Οκτωβρίου, μετέφερε πρόταση του Προέδρου του Barack Obama προς το Ιράν για μυστική συμφωνία σύμφωνα με την οποία 400 κιλά εμπλουτισμένου του Ιράν θα φυλάσσονταν στην Τουρκία ώστε να μην εντοπιστούν από τους επικεφαλής των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Η Τουρκία έχει αυξημένο και συνεχώς ενισχυμένο ρόλο ως μεσολαβητής μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.Παράλληλα δημοσιεύτηκε και η πληροφορία ότι η Τουρκία θα παράσχει στρατιωτικές πληροφορίες και αεροπορική βοήθεια στο Ιράν στην περίπτωση που αυτό δεχθεί Ισραηλινή επίθεση εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων του.Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στην επίθεση εναντίον των Συριακών πυρηνικών εγκαταστάσεων η Τουρκία δεν ήταν μπόρεσε να την εντοπίσει

Ο τούρκος Πρωθυπουργός όχι απλά διέγραψε την μακρόχρονη στρατιωτική της χώρας του και και τους δεσμούς με το Ισραήλ, αλλά είναι μέλος πια του εχθρικού άξονα που έχει σχηματιστεί περί του του εβραϊκό κράτος.Ο άξονας αυτός περιλαμβάνει την Χαμάς ς από τα νοτιοδυτικά στη Λωρίδα της Γάζας, την Συρία, στα ανατολικά του Λιβάνου και στο Βορρά και τώρα την Τουρκία από τα βορειοδυτικά. Η Τεχεράνη πλέον Ιανοί σε θέση να ειδοποιηθεί έγκαιρα για τυχόν ισραηλινό αεροπορικό χτύπημα αλλά και για τυχόν προσπάθεια των ΗΠΑ να παρέχουν βοήθεια στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με δυτικές πηγές ο επικεφαλής του τουρκικού στρατού έφερε αντιρρήσεις ως προς τη στρατηγική της κυβέρνησης έναντι του Ιράν και της αποκοπής των δεσμών της με το Ισραήλ. Ωστόσο, η συνεχόμενη μείωση της δύναμης του στρατιωτικού κατεστημένου από τους Ισλαμιστές που σημαίνει ταυτόχρονα και την αδυναμία χάραξη πολιτικής, πρέπει να αναγκάζονται να αποδέχονται επιχειρησιακών δεσμών με τη στρατιωτική του αντι-δυτικά της Μέσης Ανατολής έθνος ως προς το συμφέρον του έθνους.

Πηγές αναφέρουν ότι τα στοιχεία της συμφωνίας που αφορούν την ανταλλαγή πληροφοριών ολοκληρώθηκαν σε συναντήσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράν στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων στην Κωνσταντινούπολη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, επρόκειτο να επικυρωθούν και να υπογραφούν από τους προέδρους Αμπντουλάχ Γκιούλ και Αχμαντινετζάντ την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009 όπου ο πρόεδρος του Ιράν βρίσκονταν στην Τουρκία προσκεκλημένος για την Ισλαμική Διάσκεψη.

Η τουρκο-ιρανική στρατιωτική συμφωνία συνεργασίας προκάλεσε ισχυρό αντίκτυπο στην Ουάσινγκτον και την Ιερουσαλήμ. Ουτε οι ΗΠΑ ούτε το Ισραήλ δεν είχαν λάβει κάποια προειδοποίηση από τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών τους ότι ο Ερντογάν ήταν διατεθειμένος να προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό συμμαχίας με το ισλαμικό καθεστώς.του Ιράν

http://www2.debka.com/headline.php?hid=6366

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube