REAL TIME |

Γενικά θέματα 22 Νοεμβρίου 2009

Οι Αφγανοί παίρνουν μέτρα για τη διαφθορά

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ. Oι αφγανικές Αρχές ανακοίνωσαννέα μέτρα κατά της διαφθοράς, με τη δημιουργία ενός ειδικού τακτικού σώματος για τη διερεύνηση περιπτώσεων παράνομου χρηματισμού ανώτατων αξιωματούχων. Οπως δήλωσε ο αφγανός υπουργός Εσωτερικών Χανίφ Ατμάρ, αποστολή του νέου σώματος είναι «να διασφαλίζει ότι κανένας ανώτατος αξιωματούχος που έχει εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς δεν θα μένει ατιμώρητος» .

Την εκπαίδευση της ειδικής μονάδας έχουν αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση και το FΒΙ. Καθώς η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο επιπλέον αποστολής στρατιωτών στο Αφγανιστάν, το ερώτημα που απασχολεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους είναι αν θα βρουν έναν αξιόπιστο σύμμαχο στην αφγανική κυβέρνηση που να μπορεί και να θέλει να συνεργαστεί στις προσπάθειες σταθεροποίησης της χώρας. Αν και ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι έχει αναγνωρίσει ότι η χώρα του αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς, ο ίδιος και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν προσπαθήσει να επιρρίψουν μέρος των ευθυνών στη Δύση, υποστηρίζοντας ότι ξένες εταιρείες και οργανώσεις ευνοούν τα φαινόμενα διαφθοράς.

«Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια κατασπαταλούνται σε παράνομα συμβόλαια με πολυεθνικές εταιρείες» δήλωσε ο Σεμπγκατουλάχ Σανζάρ, ανώτατος σύμβουλος του αφγανού προέδρου. «Γιατί η διεθνής κοινότητα δεν κάνει κάτι για αυτό, αλλά αντίθετα εστιάζει στα φαινόμενα διαφθοράς από τη μεριά μας;» πρόσθεσε.

Το νέο σώμα, το οποίο ξεκίνησε μόλις προσφάτως τις επιχειρήσεις του, έχει ήδη προχωρήσει στη σύλληψη δύο ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων για υπεξαίρεση χρημάτων που προορίζονταν για τις οικογένειες αστυνομικών που σκοτώθηκαν εν ώρα καθήκοντος. Το Αφγανιστάν βρίσκεται στην τέταρτη από το τέλος θέση της λίστας για τη διαφθορά της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια. Αστυνομικοί και άλλοι χαμηλόβαθμοί δημόσιοι υπάλληλοι συχνά απαιτούν χρήματα για την παροχή ακόμη και βασικών υπηρεσιών, ενώ ανώτατοι αξιωματούχοι κατηγορούνται για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

Οργανώσεις κατά της διαφθοράς καταγγέλλουν ότι ανώτατοι αφγανοί αξιωματούχοι που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο Καρζάι, συμπεριλαμβανομένου του αδελφού του Ουάλι Καρζάι που είναι επικεφαλής του συμβουλίου της επαρχίας της Κανταχάρ, ελέγχουν οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα. Ο βαθμός στον οποίο το ειδικό σώμα της αφγανικής κυβέρνησης θα μπορέσει να βοηθήσει στο πρόβλημα της διαφθοράς στο Αφγανιστάν είναι αβέβαιος. «Αν θέλουν να καταπολεμήσουν τα φαινόμενα της διαφθοράς θα πρέπει να προχωρήσουν στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης επιτροπής» σημείωσε ο πολιτικός σχολιαστής Ουαχίντ Μουζντά από την Καμπούλ. «Πολλοί από τους υπουργούς και άλλοι αξιωματούχοι κοντά στον Καρζάι αντιμετωπίζουν πρόβλημα αξιοπιστίας» πρόσθεσε.

Η αμερικανή υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε προσφάτως ότι η κυβέρνηση Ομπάμα προσβλέπει σε μεγαλύτερη υπευθυνότητα από τον πρόεδρο Καρζάι, προειδοποιώντας ότι η ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν θα εξαρτηθεί από τις προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς. «Ο κ. Καρζάι και η κυβέρνησή του μπορούν να τα πάνε καλύτερα» σημείωσε σε συνέντευξή της στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΑΒC. Η κυρία Κλίντον πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον «περιμένει απτές αποδείξεις για να πειστεί ότι η αφγανική κυβέρνηση θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του λαού» ενώ ξεκαθάρισε ότι η παροχή αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Αφγανιστάν θα συνεχιστεί μόνο εφόσον διασφαλιστεί η ορθή διαχείριση των χρημάτων.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκείμενου να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να δικαιολογήσουμε τις ανθρώπινες ζωές και τα χρήματα που έχουν προσφέρει οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Αφγανιστάν και να έχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε» δήλωσε. Η κυρία Κλίντον τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν σκοπό να παραμείνουν στο Αφγανιστάν επ΄ αόριστον. «Ηρθαμε για να φέρουμε σε πέρας μια αποστολή» σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο «πρωταρχικός στόχος» της κυβέρνησης ήταν η προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών από τρομοκρατικές επιθέσεις και η υποστήριξη των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης. «Δεν θέλουμε το Αφγανιστάν να ξαναγίνει καταφύγιο και τόπος οργάνωσης τρομοκρατικών ενεργειών όπως παλιά» κατέληξε.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube