Weather Icon
Γενικά θέματα 17 Νοεμβρίου 2009

ΣΕΡΒΙΑ Έσβησε η φωνή νηφαλιότητας σε μια εποχή εθνικιστικού παροξυσμού

ΣΕΡΒΙΑ Έσβησε η φωνή νηφαλιότητας σε μια εποχή εθνικιστικού παροξυσμού

Ο πατριάρχης των Σέρβων και προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Παύλος απεβίωσε προχθές σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου σε ηλικία 95 ετών, βυθίζοντας στο πένθος τη Σερβία και σκορπίζοντας τη θλίψη στους απανταχού Σέρβους.

Σε αντίθεση με το κλίμα εθνικισμού που μάστισε τους λαούς της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία ’90 και σε στιγμές δοκιμασίας για τις ανθρώπινες αξίες, ο σέρβος ποιμενάρχης δεν παρασύρθηκε από το μίσος και το φανατισμό, διδάσκοντας πάντα την αγάπη και τη συμβίωση των λαών. Ο πατριάρχης Παύλος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και είχε χαρακτηριστεί από τον κόσμο “ζωντανός άγιος”, χάρη στην απλοϊκότητα του βίου του και της επιμονής του για την εφαρμογή των διδαχών του Ευαγγελίου στις ανθρώπινες σχέσεις.

Ο πατριάρχης Παύλος γεννήθηκε το 1914 σε ένα χωριό της Σλαβονίας (σήμερα περιοχή της Κροατίας), σπούδασε στη Θεολογική σχολή του Βελιγραδίου, ενώ το 1954 μετέβη στην Αθήνα για μεταπτυχιακές σπουδές. Το 1957 διορίστηκε επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης (Κοσσυφοπεδίου και Νοτιοδυτικής Σερβίας), αξίωμα που υπηρέτησε 33 χρόνια, ενώ την 1η Δεκεμβρίου του 1990 εξελέγη πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είχε εισαχθεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο στο Βελιγράδι πριν από δύο χρόνια για διάφορα προβλήματα υγείας, η ακριβής φύση των οποίων δεν αποκαλύφθηκε ποτέ από τους σέρβους θρησκευτικούς ηγέτες. Έκτοτε, τον αναπλήρωνε στα καθήκοντά του ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος.

Η σορός του εκτίθεται για λαϊκό προσκύνημα στον καθεδρικό ναό του αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Βελιγράδι, όπου έχει σχηματιστεί ουρά μερικών χιλιομέτρων από πιστούς, οι οποίοι περιμένουν υπομονετικά να προσκυνήσουν, ακόμη και στη διάρκεια της νύχτας. Η αρχιερατική σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανακοίνωσε ότι η κηδεία του πατριάρχη Παύλου θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη και θα ενταφιαστεί, όπως ο ίδιος επιθυμούσε, στη μονή των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, που βρίσκεται 11 χιλιόμετρα έξω από το Βελιγράδι στο προάστιο Ρακοβίτσα.
Η σερβική βουλή απέτισε φόρο τιμής στον σεπτό ποιμένα, τηρώντας χθες ενός λεπτού σιγή, ενώ η σερβική κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος. Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Σερβίας χαρακτήρισε το θάνατο του πατριάρχη Παύλου μεγάλη απώλεια και ηγέτες γειτονικών χωρών εξήραν το έργο και τον χαρακτήρα του. Επίσης, θρησκευτικοί ηγέτες άλλων δογμάτων εξέφρασαν τη θλίψη τους, επισημαίνοντας ότι σε στιγμές δύσκολες τη δεκαετία του ’90 δεν παρασύρθηκε από το μίσος και το φανατισμό, διδάσκοντας πάντα την αγάπη και τη συμβίωση των λαών. Συλλυπητήρια μηνύματα καταφτάνουν στην έδρα στο Βελιγράδι απ’ όλον τον κόσμο.

Για την εκλογή νέου πατριάρχη παρέχεται περιθώριο τριών μηνών, σύμφωνα με το καταστατικό της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η επιλογή του θα γίνει με “κλήρωση” μεταξύ των τριών υποψηφίων που θα συγκεντρώσουν τουλάχιστον τον μισό αριθμό ψήφων των μελών του εκλογικού συμβουλίου.
makthes.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube