Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 11 Νοεμβρίου 2009

Κουμουτσάκος:”Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”;

Κουμουτσάκος:”Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”;

O Κουμουτσάκος ρώτησε τον Μιλοσόσκι εάν στα Σκόπια είναι έτοιμοι να αποδεχθούν την τελευταία συμβιβαστική πρόταση του ΟΗΕ για ένα, κοινά αποδεκτό όνομα, όπως το προταθέν από τον κ. Nimetz “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, προκειμένου έτσι η ΠΓΔΜ να σταματήσει να μονοπωλείτο όνομα και την ιστορία μιας ολόκληρης περιοχής.

Για να γίνει κατανοητή απ’ όλα τα μέλη της Επιτροπής η ουσία του προβλήματος, ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φανταστείτε ότι στην γεωγραφική περιοχή της Σκανδιναβίας, που αποτελείται από τρεις χώρες την Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Δανία, μια απ’ αυτές αποφασίζει να ονομαστεί “Σκανδιναβία” και να “βαφτίσει” τον λαό της Σκανδιναβικό”.TROKTIKO.BLOGSPOT.COM

Γκιόργκι Ιβανόφ: Ψυχροπολεμική στάση της Αθήνας
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Για «ψυχροπολεμική» ρητορική της Αθήνας, αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ, στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια, με την ευκαιρία της 20ής επετείου από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

«Μία από τις αιτίες του ψυχρού πολέμου ήταν και ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα», είπε ο κ. Ιβανόφ. «Ίσως πρέπει κατά κάποιο τρόπο να λήξει συμβολικά αυτός και εκεί. Νομίζουμε πως η ρητορική που χρησιμοποιείται τώρα από την πλευρά του γείτονά μας και η οποία προέρχεται από εκείνη την εποχή και αντικατοπτρίζει την έλλειψη εμπιστοσύνης, πρέπει να εγκαταλειφτεί».

Κατά τον κ. Ιβανόφ, μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στον οποίο απηύθυνε πρόσκληση την προηγούμενη εβδομάδα, θα αποτελούσε επιβεβαίωση, αλλά και παράδειγμα για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα εάν, όπως είπε, ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι επί 18 χρόνια δεν υπήρξε συνάντηση σε επίπεδο προέδρων των δύο χωρών.

Διαπραγματεύσεις
Ως «εφικτό» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. το 2010, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι σε παρέμβασή του στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χθες στις Βρυξέλλες επισημαίνοντας παράλληλα ότι η σχετική ευθύνη για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης βαρύνει περισσότερο τη χώρα του.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της ονομασίας ο Α. Μιλόσοσκι, είπε ότι «προσπαθούμε να βρούμε λύση στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στόχος είναι η εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης που δεν θα βλάπτει την αξιοπρέπεια της ΠΓΔΜ, στο πρότυπο της λύσης που βρέθηκε για τη διαμάχη μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube