Weather Icon
Γενικά θέματα 14 Νοεμβρίου 2009

Ισότιμες σχέσεις ζητεί το Τόκιο από τις ΗΠΑ

Ισότιμες σχέσεις ζητεί το Τόκιο από τις ΗΠΑ

ΤΟΚΙΟ. Στην Ιαπωνία βρίσκεται από χθες ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, η οποία αποτελεί και τον πρώτο σταθμό της επίσημης περιοδείας που πραγματοποιεί στην Ασία. Μολονότι η χώρα θεωρείται η στενότερη σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, στην ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του κ. Ομπάμα και του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Γιούκιο Χατογιάμα, αναμενόταν να βρεθούν και ορισμένα ακανθώδη ζητήματα.

Η δημοκρατική κυβέρνηση του κ. Χατογιάμα, που ανέλαβε πρόσφατα τα ηνία της χώρας μετά μισό αιώνα κυριαρχίας του συντηρητικού κόμματος, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προσπαθήσει να αναδιαμορφώσει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον σε μία «πιο ισότιμη βάση» από εκείνη που είχε παγιωθεί την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητείται η μετεγκατάσταση της γιγαντιαίας αμερικανικής βάσης στην Οκινάβα σε πιο αραιοκατοικημένη περιοχή της Ιαπωνίας και η αποχώρηση χιλιάδων Αμερικανών πεζοναυτών από τη χώρα. Το Τόκιο επιθυμεί επίσης να διακόψει τις επιχειρήσεις ανεφοδιασμού των αμερικανικών πλοίων στον Ινδικό Ωκεανό.

Οι κινήσεις αυτές έχουν προκαλέσει νευρικότητα στην Ουάσιγκτον. Προκειμένου να μετριάσει τις αντιδράσεις, ο κ. Χατογιάμα δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ιαπωνία θα χορηγήσει αναπτυξιακή βοήθεια ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Αφγανιστάν. Πάντως, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι αλλαγές στις οποίες αναφέρεται η νέα ιαπωνική κυβέρνηση θα παραμείνουν σε επίπεδο ρητορικής, αφού η χώρα στηρίζεται στην αμερικανική συνδρομή για την άμυνά της, κυρίως από την πυρηνικά οπλισμένη Βόρεια Κορέα. Επιπλέον, η συνεχής ενίσχυση της Κίνας, η οικονομία της οποίας θα ξεπεράσει σύντομα εκείνη της Ιαπωνίας, ανησυχεί το Τόκιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ομπάμα θα παραμείνει μόνο για 24 ώρες στην Ιαπωνία (αναχωρεί σήμερα), ενώ θα περάσει τρεις ημέρες στην Κίνα. Οι άλλοι δύο σταθμοί της αασιατικής περιοδείας του Αμερικανού προέδρου είναι η Νότια Κορέα και η Σιγκαπούρη.

AFP, A.P., Reuters
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube