REAL TIME |

Γενικά θέματα 14 Νοεμβρίου 2009

Χωρίς αμνηστία το “άνοιγμα” στους Κούρδους

Χωρίς αμνηστία το “άνοιγμα” στους Κούρδους

Δριμεία επίθεση στην αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρ.Τ. Ερντογάν σε συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης με αντικείμενο το “δημοκρατικό άνοιγμα” στον κουρδικό πληθυσμό. Τα μέτρα – στα οποία δεν προβλέπεται παροχή αμνηστίας – παρουσίασε νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών.

Την νέα πολιτική της κυβέρνησης του, υπερασπίστηκε ο τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για την αρνητική στάση της. Τόνισε ότι η συμπεριφορά των πολιτικών στο Κοινοβούλιο πρέπει να είναι τέτοια ώστε να αποτελεί πρότυπο για τη νέα γενιά και υπόδειγμα για το έθνος.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι μία σημαντική παρακαταθήκη του Κεμάλ Ατατούρκ ήταν ότι κατάφερε να ενώσει τις διαφορές και τις διαφορετικές ταυτότητες, δημιουργώντας την τουρκική δημοκρατία. Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για απειλή της ενότητας της χώρας, ο ίδιος σημείωσε ότι “καμία χώρα, ομάδα ή τάξη πολιτών δεν μπορεί να επιβάλει κάτι στην κυβέρνηση”. “Οι λόγοι περί προδοσίας” δεν συμβαδίζουν με τον πατριωτισμό” συμπλήρωσε.

Αποχώρηση της αντιπολίτευσης
Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ κατηγόρησε στην ομιλία του το κυβερνητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ότι τα μέτρα που εξήγγειλε είναι “ένα σχέδιο καταστροφής και διχασμού της Τουρκίας”. Απαντώντας του ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι “υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν “μάρτυρες” (εννοώντας νεκρούς τούρκους στρατιώτες) για πολιτική εκμετάλλευση”. Μετά από αυτό, οι βουλευτές της μείζονος αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την αίθουσα.

Τα μέτρα παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών
Νωρίτερα, ο υπουργός Μπεσίρ Αταλάι εξήγγειλε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να άρει τους περιορισμούς στη χρήση της κουρδικής γλώσσας, να δημιουργήσει επιτροπή που θα διερευνά διακρίσεις κατά της μειονότητας, να αποκαταστήσει τα κουρδικά τοπωνύμια και να συσταθεί ανεξάρτητο σώμα για καταγγελίες κατά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Ωστόσο δεν υπήρξε καμία αναφορά, στο βασικό κουρδικό αίτημα για χορήγηση αμνηστίας στους κούρδους ενόπλους και ηγέτες. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει αλλαγή για τον φυλακισμένο από το 1999 ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος εκτίει ισόβια ποινή.

Ο Αταλάι δήλωσε επίσης ότι στους κούρδους πολιτικούς θα επιτρέπεται στο εξής να μιλούν τη γλώσσας τους κατά τη διάρκεια προεκλογικών εκστρατειών, βάζοντας έτσι τέρμα στη νομοθεσία που προέβλεπε δίωξη για δημόσιες ομιλίες στην κουρδική γλώσσα.

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν θα χρειαστεί να υπερψηφιστούν και από το Κοινοβούλιο, πράγμα που δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για την κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία έχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

“Στόχος μας είναι να διευρύνουμε τα πολιτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, όλων των πολιτών στην τουρκική επικράτεια. Το δημοκρατικό άνοιγμα δεν θα αποδυναμώσει την εθνική μας ενότητα. Αντίθετα θα την ενισχύσει” δήλωσε ο Αταλάι.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι σε προηγούμενη συνεδρίαση διέκοπταν συχνά και με οργίλο ύφος τον υπουργό, τώρα άκουγαν σιωπηλοί. Πάντως, σε τοποθέτησή του ο εθνικιστής Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαπραγματεύεται με τρομοκράτες.

Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των ενόπλων Κούρδων.

Τα σχέδιά της για το «άνοιγμα» στους Κούρδους ξεδιπλώνει η κυβέρνηση Ερντογάν
Χωρίς όμως αμνηστία

Η δημιουργία ανεξάρτητης υπηρεσίας διερεύνησης καταγγελιών για βασανιστήρια και η χαλάρωση των περιορισμών στην κουρδική γλώσσα συμπεριλαμβάνονται στις ρυθμίσεις που προωθεί η τουρκική κυβέρνηση με στόχο το άνοιγμα στον κουρδικό πληθυσμό της χώρας. Οι μεταρρυθμίσεις παρουσιάστηκαν την Παρασκευή στην Εθνοσυνέλευση, σε μία συνεδρίαση με ανεβασμένους τους τόνους και την αντιπολίτευση σθεναρά αντίθετη.

Στόχος της κυβέρνησης Ερντογάν είναι ο τερματισμός της εικοσιπενταετούς διαμάχης που έχει κοστίζει τη ζωή σε περίπου 40.000 άτομα και, δευτερευόντως, η βελτίωση της εικόνας της χώρας στις Βρυξέλλες.

Ενδεικτικό της αντίθεσης που συναντούν οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της αντιπολίτευσης ήταν η κίνηση των βουλευτών του αντιπολιτευτικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) να αποχωρήσουν την Παρασκευή από τη συνεδρίαση, με τον Τούρκο πρωθυπουργό να τους επιρρίπτει ότι δεν επιθυμούν καν να λήξει η βία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μάλιστα, εισέβαλε στο χώρο φοιτήτρια φωνάζοντας συνθήματα πριν απομακρυνθεί από το προσωπικό ασφαλείας.

«Θα ιδρυθεί μία ανεξάρτητη επιτροπή για την καταπολέμηση των διακρίσεων, και σχετικό νομοσχέδιο θα σταλεί στην Εθνοσυνέλευση» προανήγγειλε από το βήμα ο υπουργός Εσωτερικών, Μπεσίρ Αταλάι. Η επιτροπή θα στοχεύει στην πρόληψη και αποτροπή βασανιστηρίων, ενώ η κυβέρνηση σκοπεύει να επιτρέψει τη χρήση της κουρδικής γλώσσας και κατά τις προεκλογικές εκστρατείες υποψηφίων.

Επιπλέον, οι πόλεις με κατά πλειοψηφία κουρδικό πληθυσμό θα μπορούν να επαναφέρουν τις παλιές τους ονομασίες (που έχουν αντικατασταθεί από τουρκικές).

Οι μεταρρυθμίσεις στοχεύουν στην ενθάρρυνση των ανταρτών του ΡΚΚ να εγκαταλείψουν την ένοπλη δράση, αλλά δεν προβλέπουν αμνηστία για τους μαχητές του, όπως είχε ζητήσει το κόμμα.

Ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος DTP, Αχμέτ Τουρκ, ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ότι το τουρκικό κράτος χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας, λέγοντας όμως ότι «αν οι προτεινόμενες λύσεις είναι σοβαρές, τα όπλα μπορούν να παραδοθούν μέσα σε τρεις μήνες».

Ο ηγέτης του CHP, Ντενίζ Μπαϊκάλ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ετοιμάζει σχέδιο «που θα καταστρέψει και θα διαιρέσει την Τουρκία». Ο Ρ.Τ.Ερντογάν απάντησε «ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν μάρτυρες (νεκρούς Τούρκους στρατιώτες) για να εκμεταλλευτούν».

Εκπομπές στην Κουρδική στην Τουρκία

Η τουρκική κυβέρνηση ήρε τους περιορισμούς στο χρόνο που τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια μπορούν να μεταδίδουν εκπομπές σε γλώσσες άλλες από την τουρκική, μετέδωσε χθες το πρακτορείο «Ανατολή». Η άρση των χρονικών περιορισμών θεωρείται ένα ακόμη βήμα στην “πρωτοβουλία εκδημοκρατισμού” της κυβέρνησης, ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα με κύριο στόχο τη χαλάρωση των μακροχρόνιων εντάσεων με την κουρδική μειονότητα της Τουρκίας.

Ως τώρα οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί μπορούσαν να μεταδίδουν μόνο λίγες ώρες την εβδομάδα προγράμματα σε γλώσσα άλλη από την τουρκική. Τα προγράμματα αυτά έπρεπε, επίσης, να έχουν τουρκικούς υπότιτλους.

Ο νέος νόμος αίρει τους χρονικούς περιορισμούς και την απαίτηση του υποτιτλισμού, μολονότι εξακολουθούν να απαγορεύονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα σε γλώσσες άλλες από την τουρκική.
Το «κουρδικό άνοιγμα» φαίνεται ότι προκαλεί απώλειες στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «Μετροπόλ», που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», το 51,6% του τουρκικού λαού τάσσεται κατά του «κουρδικού ανοίγματος», το 35,4% το υποστηρίζει και το 8,5% δεν έχει άποψη.
ΝΕΑ,Νooz.gr,ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube