Γενικά θέματα 25 Νοεμβρίου 2009

Το δίδυμο και οι ευθύνες του

Του Αλεξη Παπαχελα

«Αν και αυτή η κυβέρνηση δεν μπορέσει να λύσει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, χαθήκαμε». Μου κάνει μεγάλη εντύπωση το γεγονός πως αυτή η φράση ακούγεται και από ανθρώπους που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, αλλά και από ανθρώπους που ψήφισαν Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές. Και έχω την εντύπωση ότι οι πιο ενημερωμένοι πολίτες αυτής της χώρας μοιάζουν με τον άνθρωπο που έχει διαβάσει για τα τσουνάμι, βλέπει τα νερά να τραβιούνται, συνειδητοποιεί πως κάτι κακό θα συμβεί και περιμένει…

Αυτοί οι άνθρωποι χάρηκαν με τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης, τις εξαιρετικές προθέσεις για δομικές αλλαγές, τις καινοτομίες για την πράσινη ανάπτυξη, αλλά τώρα αρχίζουν να ανησυχούν.

Η κυβέρνηση μοιάζει να μην έχει κανένα σχεδιασμό, να κάνει πίσω σε καίρια ζητήματα πριν καν πιεσθεί σημαντικά και να δίνει αντιφατικά μηνύματα τόσο προς τα έξω όσο και προς τα μέσα. Πώς είναι δυνατόν να σε πάρει κανείς στα σοβαρά στο ασφαλιστικό όταν παίρνεις πίσω και τα ημίμετρα Πετραλιά; Πώς δίνεις το μήνυμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας όταν η ηγεσία της κυβέρνησης αδειάζει δύο φορές σε τρεις μέρες τον άνθρωπο που έχει αναλάβει τον άχαρο ρόλο του «Κέρβερου» του δημόσιου ταμείου; Η κυβέρνηση καλλιεργεί τον πανικό περί χρεοκοπίας και μετά ενεργεί σαν να μην καταλαβαίνει τι έχει πει. Ενας άνθρωπος που νιώθει ότι χρεοκοπεί, κάνει κάτι γι’ αυτό ή μπαίνει στον «Τειρεσία» και σε μια πειθαρχημένη διαδικασία αποπληρωμής των χρεών του.

Ορισμένοι συνωμοσιολόγοι αρχίζουν να πιστεύουν πως ενδεχομένως η κυβέρνηση να αισθάνεται ότι δεν αντέχει το βάρος των μεταρρυθμίσεων και της λιτότητος που απαιτείται, οπότε αφήνει μοιρολατρικά την υπόθεση στα χέρια του Τρισέ, του Αλμούνια κ.λπ. κ.λπ. έτσι ώστε να φορέσει η χώρα τον απαραίτητο ζουρλομανδύα, αλλά να έχει παράλληλα τη χαρά να λούζει τις «κακές ξένες δυνάμεις». Προφανώς πρόκειται για χαζό αστείο, αλλά το ζήτημα είναι πως εμείς οι ίδιοι θα έπρεπε να βάλουμε τη χώρα μας σε επιτήρηση και όχι να την περιμένουμε από τους ξένους. Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει ακόμη νωπή εντολή και αρκετά αποθέματα καλής διάθεσης του κόσμου.

Ο επόμενος ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει απέναντί του το τι πρότεινε ο προκάτοχός του στη ΔΕΘ και, εκτός αν θέλει να λαϊκίσει επικίνδυνα, θα χρειασθεί να βάλει πλάτη για την επίλυση καίριων προβλημάτων. Προβλήματα όπως το ασφαλιστικό δεν λύνονται άλλωστε, παρά μόνο αν κλειδωθούν σε ένα δωμάτιο και συμφωνήσουν τα κόμματα εξουσίας και κάποιοι κοινωνικοί εταίροι.

Γι’ αυτό είναι κρίσιμο το ποιος θα είναι ο επόμενος ηγέτης της Ν.Δ., αλλά και το πόσο γρήγορα θα αρχίσει ο πρωθυπουργός να προτείνει απτά πράγματα και όχι απλά να ανοίγει επικοινωνιακά μέτωπα. Στο μόνο, πάντως, που συμφωνούν οι περισσότεροι πολίτες είναι ότι αν και το επόμενο δίδυμο πρωθυπουργού – αρχηγού αντιπολίτευσης αποδειχθεί κατώτερο των κρίσιμων περιστάσεων, το κόστος δεν θα είναι απλά προσωπικό, αλλά θα συμπαρασύρει και το μεταπολιτευτικό σύστημα εξουσίας όπως το γνωρίσαμε έως τώρα.
kathimerini.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube