Ισραήλ , Παλαιστίνη 26 Νοεμβρίου 2009

«Λαϊκή αντίσταση»-ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ: ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΝΟ ΜΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ…

Βέβαιος ότι οι Παλαιστίνιοι «θα κάνουν ξανά λαϊκή αντίσταση για να διεκδικήσουν τα δίκαιά τους», δηλώνει από τη φυλακή ο δημοφιλής Παλαιστίνιος και ηγετικό στέλεχος της Φατάχ, Μαρουάν Μπαργκούτι, επιβεβαιώνοντας ότι είναι στον κατάλογο με τους φυλακισμένους που η Χαμάς ζητεί από το Ισραήλ να απελευθερώσει πριν του επιστρέψει τον Ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.

«Οι Παλαιστίνιοι έδωσαν στον Αμπάς την ευκαιρία να διαπραγματευτεί με το Ισραήλ, και το αποτέλεσμα ήταν νέοι εποικισμοί, καταστροφή σπιτιών, πόλεμος στη Γάζα…», λέει από τη φυλακή ο Μαρουάν Μπαργκούτι (φωτ. Reuters) «Οι Παλαιστίνιοι έδωσαν στον Αμπάς την ευκαιρία να διαπραγματευτεί με το Ισραήλ, και το αποτέλεσμα ήταν νέοι εποικισμοί, καταστροφή σπιτιών, πόλεμος στη Γάζα…», λέει από τη φυλακή ο Μαρουάν Μπαργκούτι (φωτ. Reuters) Ο Μπαργκούτι, που θεωρείται ο επικρατέστερος για διάδοχος του Μαχμούντ Αμπάς στην προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής, δεσμεύεται ότι θα αγωνιστεί για την επανένωση του παλαιστινιακού λαού, σχολιάζει την ανυπαρξία θαρραλέων ηγετών στο Ισραήλ και χαρακτηρίζει ως «μηδενικά» τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του Μπαράκ Ομπάμα στο Μεσανατολικό.

Στα 50 του χρόνια, ο Μπαργκούτι έχει ήδη ηγηθεί μιας Ιντιφάντα, έχει πέντε καταδίκες σε ισόβια για επιθέσεις με νεκρούς -4 Ισραηλινούς και έναν ελληνορθόδοξο ιερέα- και έχει περάσει επτά χρόνια στη φυλακή. Το ενδεχόμενο αποφυλάκισής του έχει συζητηθεί πολλές φορές, αλλά δίχως αποτέλεσμα. Τώρα όμως, είπε από τη φυλακή στην «Corriere della Sera», «ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε. Κάποιοι από τους φυλακισμένους μας θα αφεθούν ελεύθεροι τελικά. Αυτοί που με καμία διαπραγμάτευση δεν μπορέσαμε να ελευθερώσουμε… Κι εγώ είμαι μέσα στη λίστα». Ο Μπαργκούτι θεωρεί ότι αν προχωρήσει η ανταλλαγή «θα γίνει επίσης κατανοητό ότι τα αιτήματα της Χαμάς δεν μπορούν να αγνοηθούν».

Αν βγει από τη φυλακή θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία; Ο Μπαργκούτι δεν το αρνείται. Ξεκαθαρίζει όμως ότι θα πρέπει να έχει προηγηθεί η εθνική συμφιλίωση και προς αυτή την κατεύθυνση καλεί τη Χαμάς να κυρώσει τη συμφωνία που είχε υπογράψει η Φατάχ με μεσολάβηση της Αιγύπτου. «Η ενότητα είναι το μυστικό της νίκης για τα καταπιεσμένα έθνη».

«Ο Αμπάς είχε την ευκαιρία…»

Κάνοντας τον απολογισμό της θητείας του Αμπάς, ο φυλακισμένος ηγέτης της Ιντιφάντα, χωρίς να το λέει ρητώς, θεωρεί ότι απέτυχε. «Οι Παλαιστίνιοι του έδωσαν την ευκαιρία να διαπραγματευτεί… Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Νέοι οικισμοί, ακόμα πιο εβραϊκή η Ιερουσαλήμ, καταστροφή σπιτιών, ο τοίχος, εκατοντάδες σημεία ελέγχου, ένας βάρβαρος πόλεμος στη Γάζα». Για τον Μπαργκούτι «δεν φτάνεις στην ειρήνη μόνο με διαπραγματεύσεις. Χρειάζεται και η λαϊκή αντίσταση». Και οι Παλαιστίνιοι «που έχουν την πιο μακρά επανάσταση της σύγχρονης ιστορίας θα κάνουν ξανά» λαϊκή αντίσταση. Μια τρίτη Ιντιφάντα;

Ονειρο για τον άνθρωπο, που πολλοί έχουν συγκρίνει με τον Αραφάτ, είναι η ανεξαρτησία «για να φύγει το σκοτάδι της νύχτας. Μπορούμε να ζήσουμε μαζί, αλλά πρώτα (οι Ισραηλινοί) πρέπει να φύγουν». Για την ηγεσία του Ισραήλ πιστεύει ότι στερείται οράματος και προσωπικοτήτων όπως ο Ντε Γκολ και ο Ντε Κλερκ «που έκλεισαν το κεφάλαιο της αποικιοκρατίας στην Αλγερία και του απαρτχάιντ στη Ν. Αφρική». Και ο Ομπάμα; Μέχρι σήμερα «μηδέν εις το πηλίκο. Εχει όμως την ευκαιρία για ιστορικές αποφάσεις».*

Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube