Weather Icon

Ενιαίος κουρδικός στρατός στο Β.Ιράκ

Ενιαίος κουρδικός στρατός στο Β.Ιράκ

Ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί ανακοίνωσε την απόφασή του να προχωρήσει στη δημιουργία ενός ενιαίου κουρδικού στρατού στο βόρειο Ιράκ, στη διάρκεια συνάντησής που είχε με αμερικανική στρατιωτική αντιπροσωπεία. “Μετά τις βουλευτικές εκλογές (του περασμένου Ιουλίου) και ύστερα από συμφωνία μεταξύ όλων των πλευρών, το Κουρδιστάν αποφάσισε να συγκροτήσει έναν ενιαίο στρατό, ο πυρήνας του οποίου θα αποτελείται από πεσμέργκας (κούρδους μαχητές), δήλωσε ο Μπαρζανί σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από το γραφείο του.

“Αποτελεί πόθο του λαού μας και ένα δικό μου όνειρο, να δω έναν ενιαίο στρατό του Κουρδιστάν”, είπε ο Μπαρζανί στη διάρκεια της συνάντησής του με την αμερικανική αντιπροσωπεία που πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο στο Ερμπίλ.

Σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών Τζάφε του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, οι πεσμέργκας που ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PDK του Μπαρζανί) ανέρχονται σε 55.000 και οι πεσμέργκας που ανήκουν στην Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν (UPK του Τζαλάλ Ταλαμπανί) σε 18.000.

Από τα τέλη του 1994 ως το 1998 οι δύο αυτές οργανώσεις είχαν αποδυθεί σε έναν ανελέητο αδελφοκτόνο πόλεμο που στοίχισε τη ζωή 3.000, έπειτα όμως συμφιλιώθηκαν υπό την αιγίδα της Ουάσινγκτον. Από το 2003 η μεταξύ τους προσέγγιση επιταχύνθηκε και οι δύο κουρδικές κυβερνήσεις που εδρεύουν στο Ερμπίλ και τη Σουλεϊμανίγια συγχωνεύθηκαν.

“Χρειαζόμαστε την αμερικανική βοήθεια για να ενοποιήσουμε τον στρατό του Κουρδιστάν και αυτή η ένωσηι θα πραγματοποιηθεί βάσει σύγχρονων και διεθνών προδιαγραφών”, είπε ο Μπαρζανί.

Πηγή: www.athina984.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube