Weather Icon
Γαλλία , Γερμανία 12 Νοεμβρίου 2009

«Σιωπηρή» συμφωνία Παρισιού – Αγκυρας για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας

Σε «σιωπηρή» συμφωνία τριών σημείων κατέληξαν Παρίσι και Αγκυρα, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν τις διαφορές τους οι οποίες εστιάζονται στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Στην ουσία είναι ένα βήμα με στόχο να «ησυχάσουν τα πράγματα», όπως είπε ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών. Ο Πιερ Λελούς δήλωσε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ότι η συμφωνία είναι «σιωπηρή και όχι γραπτή». Εχει στόχο «τον κατευνασμό της κατάστασης με τον σεβασμό των θέσεων κάθε πλευράς.

Αυτό συνοψίζεται σε συμφωνία τριών σημείων», είπε ο Λελούς, εξηγώντας ότι η συμφωνία έγινε μεταξύ των δύο προέδρων, του Νικολά Σαρκοζί και του Αμπντουλάχ Γκιουλ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος στο Παρίσι, τον Οκτώβριο. Η εφημερίδα «Φιγκαρό», επικαλούμενη το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δημοσίευσε, στην ηλεκτρονική της έκδοση, τα τρία σημεία στα οποία κατέληξαν οι δύο πρόεδροι.

Το πρώτο προβλέπει αλληλοσεβασμό των θέσεων των δύο πλευρών, αλλά ταυτοχρόνως αναγνωρίζει ότι είναι διαφορετικοί οι στόχοι των δύο χωρών. Οι Τούρκοι έχουν «ένα πλήρως και αποκλειστικώς ευρωπαϊκό σχέδιο», που σημαίνει ότι ενδιαφέρεται για πλήρη ένταξη. Αντιθέτως το Παρίσι εκτιμά ότι «το σημείο κατάληξης δεν θα είναι η ένταξη».

Το δεύτερο σημείο που συμφωνούν οι δύο πλευρές είναι ότι, παρά τις διαφωνίες, οι «διαπραγματεύσεις συνεχίζονται γιατί είναι προς το συμφέρον όλου του κόσμου». «Συμφέρον των Τούρκων είναι να έχουν μια σύγχρονη Τουρκία… με κανόνες στο επίπεδο της κοινοτικής Ευρώπης… και το συμφέρον της Ενωσης είναι να έχει μια Ευρώπη δημοκρατική, ισχυρή και ευημερούσα».

Το τρίτο σημείο συμφωνίας είναι οι δύο πλευρές «να προσπαθήσουν να αναπτύξουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα κοινά τους πολιτικά, οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα». Οι δύο πλευρές συμφωνούν ακόμα ότι «λίγα ευρωπαϊκά κράτη έχουν δυναμικές πολιτικές προς την Κεντρική Ασία, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή. Εδώ συναντώνται Τουρκία και Γαλλία».

«Το ίδιο ισχύει και στην ενέργεια. Η Τουρκία είναι σταυροδρόμι», δήλωσε ο Λελούς, ο οποίος πάντως κατήγγειλε την τουρκική πολιτική προς την Κύπρο. «Καθώς γιορτάζουμε την 20ή επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, είναι ώρα να πούμε: Ας ρίξουμε αυτό το Τείχος (της Κύπρου). Δεν χρειάζονται 40.000 στρατιώτες στο νησί. Πρέπει να εργαστούμε για την αποστρατιωτικοποίηση αυτού του διαιρεμένου νησιού».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube