REAL TIME |

Γενικά θέματα 11 Νοεμβρίου 2009

“Η Ελλάδα δεν στήριξε την έκθεση Γκολντστόουν για τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα”

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αν. Κουράκης και Θ. Δρίτσας αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα δεν στήριξε ψήφισμα του ΟΗΕ που υποστηρίζει την έκθεση Γκολντστόουν, η οποία τονίζει την ανάγκη διερεύνησης των εγκλημάτων πολέμου κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης στην Γάζα πριν ένα χρόνο.

Σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών – και πρωθυπουργό – Γ. Παπανδρέου, οι βουλευτές αναφέρουν:

“Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα στις 6-11-2009 υποστηρίζοντας την έκθεση Γκολντστόουν, η οποία αναφέρεται στην τέλεση εγκλημάτων πολέμου και στην ανάγκη περαιτέρω διερεύνησής κατά τη διάρκεια της Ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα πριν από περίπου ένα χρόνο. Η επίθεση και οι βομβαρδισμοί είχαν προκαλέσει την κατακραυγή της διεθνούς και της ελληνικής κοινής γνώμης:

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 114 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 44 αποχές, ενώ 17 χώρες απουσίασαν από την ψηφοφορία.

Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε ότι η Ελληνική Αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη δεν στήριξε την έκθεση Γκολντστόυν, αλλά απείχε.

Ερωτάται ο Υπουργός Εξωτερικών:

• Με ποιο σκεπτικό τηρήθηκε η απαράδεκτη αυτή στάση από τη χώρα μας.

• Η μη υπερψήφιση του συγκεκριμένου ψηφίσματος εξυπηρετεί τα εθνικά μας θέματα όταν επικαλούμαστε γι αυτά το διεθνές δίκαιο και αποφάσεις του ΟΗΕ;

• Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση εν όψει και της Διεθνούς Ημέρας Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό για τον τερματισμό της Παλαιστινιακής τραγωδίας και την ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ;”
newstime.gr

Οι εγκληματίες της Γάζας…

Με οργή αντέδρασε το Ισραήλ και σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγορεί τα Ηνωμένα Εθνη ότι βρίσκονται «τελείως εκτός πραγματικότητος»:

Αιτία, το ότι η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη υπερψήφισε χθες (114 υπέρ, 18 κατά, 44 αποχές, 17 δεν ψήφισαν) την Εκθεση Γκόλντστοουν, ορίζοντας τρίμηνη προθεσμία σε Ισραήλ και Παλαιστινίους (Χαμάς) για να διεξαγάγουν «ανεξάρτητες και αξιόπιστες έρευνες» για πράξεις που αποτελούν εγκλήματα πολέμου κατά την τριών εβδομάδων ισραηλινή επίθεση στη Γάζα που ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου 2008. ΗΠΑ και Ισραήλ -όπως αναμενόταν- καταψήφισαν την έκθεση, όπως επίσης και Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία και Τσεχία. Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία ήταν ανάμεσα στις 44 χώρες που απείχαν, καθώς και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Εσθονία, Ισπανία, Λετονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μονακό, Νορβηγία, Ρουμανία, Σουηδία, Φινλανδία. Ανάμεσα στις απέχουσες χώρες ήταν και η Ελλάδα.

Η Εκθεση προωθήθηκε για να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπου βέτο των ΗΠΑ αναμένεται να παρεμποδίσει την ουσιαστική ισχύ της.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube