REAL TIME |

Weather Icon

Στο σκαμνί για εγκλήματα πολέμου


ΜΗΝΥΣΗ κατά της Τουρκίας για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε το 1974 στην Κύπρο, κατέθεσαν δυο δικηγόροι ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Η μήνυση κατατέθηκε τον περασμένο Αύγουστο από τους δικηγόρους Χάρη Νικολάου Ιεροδιακόνου, ο οποίος κατάγεται από την κατεχόμενη Μόρφου και ο Δημοσθένης Πέτρου Μπακόπουλου, πλην όμως μέχρι στιγμής δεν υπήρξε εξέλιξη στην υπόθεση.

Μήνυση από δικηγόρους στην Αθήνα κατά Τουρκίας για εν ψυχρώ δολοφονίες
ΤΟΥΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΜΗΝΥΣΗ κατά της Τουρκίας για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε το 1974 στην Κύπρο, κατέθεσαν δυο δικηγόροι ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Η μήνυση κατατέθηκε τον περασμένο Αύγουστο από τους δικηγόρους Χάρη Νικολάου Ιεροδιακόνου, ο οποίος κατάγεται από την κατεχόμενη Μόρφου και ο Δημοσθένης Πέτρου Μπακόπουλου, πλην όμως μέχρι στιγμής δεν υπήρξε εξέλιξη στην υπόθεση.

Στη μήνυση οι δυο δικηγόροι αναφέρονται στις πρόσφατες αποκαλύψεις για τις εν ψυχρώ δολοφονίες Ελληνοκυπρίων από τον τουρκικό στρατό, στη διάρκεια της εισβολής του 1974. Στρέφονται κατά κάθε υπεύθυνου φυσικού ή ηθικού αυτουργού συναυτουργού και ζητούν την παραδειγματική τιμωρία τους.

Η πρώτη περίπτωση αφορά εκτελέσεις στο χωριό Γιαλούσα. Στο κατεχόμενο αυτό χωριό βρέθηκαν τα λείψανα σε ομαδικό τάφο 11 Ε/Κ. Όταν το χωριό κατελήφθη από τα τουρκικά στρατεύματα, οι Τούρκοι εισβολείς συγκέντρωσαν τον αντρικό πληθυσμό στην πλατεία. Μια ομάδα Τ/Κ υπέδειξε 11 άτομα από έναν κατάλογο που κρατούσαν. Βρέθηκαν το 2007 σε ομαδικό τάφο στο χωριό Γαλάτεια. Οι Τούρκοι τους ανάγκαζαν να γονατίσουν και εν συνεχεία με πιστόλι ή περίστροφο τους εκτελούσαν εν ψυχρώ με μια σφαίρα στο σαγόνι.

Υλικό για εκτελέσεις Ε/Κ
Στο χωριό Λάπηθος, βρέθηκε ομαδικός τάφος μιας τετραμελούς οικογένειας. Η οικογένεια του Μελή και της Μαρίας Μέτσιου με τα δυο ανάπηρα ανήλικα παιδιά τους βρέθηκαν σε πηγάδι. Όλοι εκτελέστηκαν με περίστροφο με μια σφαίρα στον κρόταφο.

Η τρίτη περίπτωση αφορά την εκτέλεση των πέντε αιχμαλώτων Ε/Κ στο χωριό Τζιάος, που είναι και η πιο χαρακτηριστική( υπάρχει και η φωτογραφία τους πριν την εκτέλεση). Οι Ε/Κ αιχμάλωτοι εκτελέστηκαν με χαριστική βολή στο κρανίο, γεγονός που προκύπτει από την ανθρωπολογική εξέταση. Οι πέντε (Αντώνης Κορέλλης, Πανίκος Νικολάου, Χριστόφορος Σκορδής, Γιαννάκης Παπαγιάννης και Φίλιππος Χατζηκυριάκου) συνελήφθησαν στις 14 Αυγούστου 1974 στα υψώματα του Τζιάους από τα τουρκικά στρατεύματα.

Η τέταρτη περίπτωση αποκαλύφθηκε από την τουρκική τηλεόραση όταν ένας Τούρκος ηθοποιός παραδέχθηκε σε μια εκπομπή ότι σκότωσε κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής εννέα Ε/κ αιχμαλώτους, ανάμεσα τους και έναν 19χρονο. Μετά το θόρυβο και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν σε Αθήνα και Λευκωσία, η Άγκυρα αποφάνθηκε ότι ο ηθοποιός είναι φαντασιόπληκτος. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη μήνυση αξιοποιήθηκαν από υλικό που δημοσιεύθηκε, κατά κύριο λόγο στην αθηναϊκή εφημερίδα το Βήμα και το δημοσιογράφο, Νίκο Χασαπόπουλο.

Η ελληνική Δικαιοσύνη υποχρεούται
ΣΤΗ μήνυση αναφέρεται ότι η εν ψυχρώ εκτέλεση αιχμαλώτων πολέμου, αλλά κυρίως άμαχου πληθυσμού συνιστά παράβαση της Σύμβασης της Γενεύης «περί μεταχειρίσεως των αιχμαλώτων πολέμου» της 12ης Αυγούστου 1949 καθώς και της Σύμβασης της Γενεύης «περί προστασίας των πολιτών εν καιρώ πολέμου» της 2ης Αυγούστου 1949. Τις συμβάσεις αυτές έχουν κυρώσει τόσο η Ελλάδα και η Κύπρος όσο και η Τουρκία και ως εκ τούτου δεσμεύουν και τις τρεις χώρες. Στη μήνυση τονίζεται πως «…τα ελληνικά δικαστήρια δεν είναι απλά αρμόδια, αλλά υποχρεούνται να απαγγείλουν κατηγορίες να ζητήσουν την έκδοση και να καταδικάσουν κάθε εγκληματία πολέμου. Ευτυχώς, με τις Συνθήκες της Γενεύης του 1949 επιβεβαιώθηκε η γενικά παραδεδειγμένη αρχή διεθνούς δικαίου για την παγκόσμια δικαιοδοσία κάθε κράτους να δικάσει οποιονδήποτε εγκληματία πολέμου, ανεξάρτητα από την εθνικότητα του και τον τόπο τέλεσης των εγκλημάτων του». Τονίζεται, επίσης, ότι τα εγκλήματα πολέμου δεν παραγράφονται ποτέ.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube