Weather Icon
Γενικά θέματα 12 Νοεμβρίου 2009

Παρακάμπτοντας το «πρόβλημα» του Κιρκούκ, το Ιράκ πάει στις κάλπες τον Ιανουάριο

Παρακάμπτοντας το «πρόβλημα» του Κιρκούκ, το Ιράκ πάει στις κάλπες τον Ιανουάριο

Οι δεύτερες ιρακινές εκλογές υπό την μπότα των αμερικανικών δυνάμεων θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο στο Ιράκ, μετά τη συμφωνία για τον εκλογικό νόμο, η οποία ανακούφισε την Ουάσιγκτον, γιατί όσο δεν γίνονταν εκλογές υπήρχε σοβαρό εμπόδιο στην αποχώρηση του αμερικανικού στρατού.

Επί εβδομάδες η ιρακινή Βουλή αδυνατούσε να συμφωνήσει στον εκλογικό νόμο. Μεγάλο εμπόδιο ήταν η ψηφοφορία στο πλούσιο σε πετρέλαιο Κιρκούκ, το οποίο διεκδικούν Κούρδοι και Αραβες. Η Βουλή απλώς το παρέκαμψε. Βάσει του νέου νόμου, στην πόλη θα ψηφίσουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους σήμερα, αλλά θα υπάρξει ειδική καταμέτρηση αν φανεί ότι υπήρξε αδικαιολόγητη αύξηση του πληθυσμού. Το καθεστώς του Σαντάμ είχε διώξει τους αυτόχθονες Κούρδους και είχε φέρει σουνίτες εποίκους, οι οποίοι έφυγαν όταν έπεσε ο Σαντάμ Χουσεΐν. Οι Κούρδοι επέστρεψαν στην περιοχή και τη θέλουν για πρωτεύουσα του ημιανεξάρτητου κρατιδίου τους. Οι Αραβες που έχουν μείνει και οι Τουρκομάνοι κάτοικοι φοβούνται απόπειρα νοθείας των αποτελεσμάτων από τους Κούρδους, που ελέγχουν τώρα την περιοχή.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η πρόβλεψη στον εκλογικό νόμο αφήνει ανοιχτό τον δρόμο για καταγγελίες και περαιτέρω ανωμαλίες. Αλλά η Ουάσιγκτον πραγματικά ανακουφίστηκε. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Βαγδάτη, Κρίστοφερ Χιλ, τις τελευταίες ημέρες τις περνούσε από το ένα αρχηγείο κόμματος στο άλλο, για να πετύχει συμφωνία και να γίνουν οι εκλογές, ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων. «Με τον νόμο είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση», δήλωσε. «Είναι ένας ακρογωνιαίος λίθος στο να πάρουν οι Ιρακινοί την ευθύνη για το μέλλον τους… Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στέκονται δίπλα στο Ιράκ, ως εταίρος και φίλος», δήλωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά το Ασοσιέιτεντ Πρες. Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, χαιρέτισε τη συμφωνία.

Κατά το Ρόιτερς, πιθανότερη ημερομηνία είναι η 21η Ιανουαρίου. Το πρακτορείο σημείωσε ότι οι επενδυτές αναθάρρησαν από τη συμφωνία για τον εκλογικό νόμο, αλλά το θέμα του Κιρκούκ μπορεί να φέρει πονοκεφάλους αργότερα.
EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube