REAL TIME |

Weather Icon

Ο Αζέρος πρόεδρος απειλεί με πόλεμο την Αρμενία

Ο Αζέρος πρόεδρος απειλεί με πόλεμο την Αρμενία

Η τελευταία ελπίδα, για να μην ανάψει και πάλι το φιτίλι του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, εξαντλείται στις συνομιλίες που διεξάγονται από χθες στο Μόναχο υπό διεθνή μεσολάβηση, τονίζει ο αζέρος πρόεδρος.

Άλλη μία συνάντηση στο μακρύ κατάλογο των διμερών συνομιλιών μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας για την επίλυση του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ αυτή που διεξάγεται στο Μόναχο αυτήν την εβδομάδα, με τον αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγιεφ να εμφανίζεται πλέον ανυπόμονος για την επίλυση της μακρόχρονης διαμάχης.

Πρόκειται για την έκτη φορά που συναντώνται οι δύο πλευρές φέτος. Είναι όμως οι πρώτες συνομιλίες μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τον περασμένο μήνα, στις σχέσεις Τουρκίας και Αρμενίας, που έθεσαν νέες παραμέτρους στο παζλ της ευαίσθητης περιοχής του Καυκάσου.
Ο αζέρος πρόεδρος υπήρξε απόλυτος ως προς το ότι ή θα λυθεί τώρα στη συνάντηση του Μονάχου η διαμάχη για το Ναγκόρνο Καραμπάχ ή το Μπακού θα προχωρήσει σε στρατιωτικές επιλογές κατά της Αρμενίας, τονίζοντας ότι το Αζερμπαϊτζάν «έχει πλήρες δικαίωμα να απελευθερώσει τη γη του με στρατιωτικά μέσα».

Ο θύλακας του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των Αρμενίων και των αρμενικών δυνάμεων από το 1994, μετά την αιματηρή σύρραξη που ξέσπασε, αφότου το Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 1991, αφήνοντας πίσω του 30.000 νεκρούς.

“Αν η συνάντηση (στο Μόναχο) δεν έχει αποτέλεσμα, τότε οι ελπίδες μας να βρεθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων εξαντλούνται και δεν μένει άλλη επιλογή», σημείωσε ο Αλίγιεφ, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε το δικαίωμα να απελευθερώσουμε τη γη μας με στρατιωτικά μέσα».

Το Μπακού επιθυμεί να συμφωνηθεί η επιστροφή από την Αρμενία σε αυτό των περισσότερων από τις επτά περιφέρειες του ορεινού θύλακα.

Ωστόσο ενθαρρυντική υπήρξε η δήλωση του μεσολαβητή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Μπαρνάρντ Φασιέρ έπειτα από τέσσερις ώρες συνομιλιών στο Μόναχο ότι «επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος», αν και παραδέχτηκε ότι «εντοπίστηκαν και ορισμένες δυσκολίες».

Το ξέσπασμα μιας σύρραξης στην περιοχή θα απειλήσει το βασικό αγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου προς τη Δύση, στον οποίο Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον επενδύουν τις φιλοδοξίες του για απεγκλωβισμό από το ρωσικό ενεργειακό μονοπώλιο.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΜAKTHES.GR

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube