Weather Icon
Γενικά θέματα 2 Νοεμβρίου 2009

ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΗΤΑΝ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ

ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΗΤΑΝ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ


Της Ελίνας Γαληνού
Δύο αιώνες μετά την έκρηξη της Αναγέννησης στην Γαλλία, κατά τα μέσα του 18ου αιώνα, εμφανίζεται μια έντονη τάση προς τον κλασικισμό που ονομάστηκε “gout a la grecque”. Ηταν ένα κίνημα που ακολουθούσε τις αρχές του Ουμανισμού και που επηρέασε όλες τις εξωτερικές πτυχές της κοινωνικής ζωή. Το στίγμα εκείνης της μόδας, εμφανίστηκε έντονο από τα ενδύματα και τον γυναικείο στολισμό ως την αρχιτεκτονική, τη ζωγραφική, το διάκοσμο εσωτερικών χώρων, τη φιλοσοφία και τη σκέψη. Ο όρος «gout a la grecque» που ερμηνεύεται σαν μια τάση επιστροφής στην καθαρότητα των μορφών, την ευγένεια των απλών γραμμών και μεθόδων και την συγκέντρωση στην ουσία. Οι τάσεις αυτές με τα χαρακτηριστικά τους, θα εξαπλωθούν στη συνέχεια, από το Παρίσι σε όλη την Ευρώπη, θα διατρέξουν τη Γαλλική Επανάσταση και θα φτάσουν να επηρεάσουν ένα μεγάλο μέρος του 19ου αιώνα, τον αιώνα του ρομαντισμού.
Το «gout a la grecque” είναι και ο τίτλος της έκθεσης 150 εκθεμάτων που φιλοξενεί από την αρχή της σαιζόν η Εθνική Πινακοθήκη. Εργα ζωγραφικής, γλυπτά, έπιπλα, ταπισερί, αντικείμενα κεραμικής, ωρολογοποιίας και αργυροχοίας που προέρχονται κυρίως από το Μουσείο του Λούβρου, συνιστούν μια εποχή όπου το στίγμα του κλασικισμού αποτέλεσε το χαρακτηριστικό της. Το σκηνικό συμπληρώνεται με μια σειρά χαρακτικών από περιηγητές της συλλογής Rothscild και μια συλλογή από περίτεχνες ταμπακιέρες. Αποτελείται από 3 ενότητες. Μέσα απ΄αυτά τα έργα, μας μεταφέρεται όχι μόνο η ατμόσφαιρα της συγκεκριμένης εποχής αλλά και τα πρόσωπα που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην διάδοση αυτών των τάσεων. Πρόκειται για φιγούρες ανδρικές και γυναικείες, είτε μέλη της γαλλικής αριστοκρατίας είτε πρόσωπα με ισχυρή επιρροή στην κοινή γνώμη. Ο ενθουσιασμός τους προς αυτό το ελληνοκεντρικό ρεύμα, τους οδήγησε να γίνουν δραστήριοι οπαδοί του νεοκλασικισμού, επαναφέροντας τις αξίες της Αρχαιότητας στο προσκήνιο και στη μόδα.
Η έκθεση αυτή διοργανώθηκε με τη συνεργασία της Εθνικής Πινακοθήκης μας και του Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Cristophe Farnaud, ο οποίος είχε την έμπνευση για την διοργάνωση αυτού του γεγονότος, με την ευκαιρία εορτασμού 50 χρόνων από την ίδρυση του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού. Πέρασε ήδη μισός αιώνας όταν η Γαλλία εόρτασε την ίδρυση του δικού της ΥΠΠΟ στην Αθήνα, μπροστά στην φωταγωγημένη Ακρόπολη, προφέροντας «ότι το πνεύμα της Ελλάδας ήταν πάντα λαμπρό μέσα στους αιώνες»…

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube