REAL TIME |

Γενικά θέματα 26 Νοεμβρίου 2009

Επαναξιολογούνται τα εξοπλιστικά προγράμματα

Την έναρξη της διαδικασίας επαναξιολόγησης του εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της πρώτης δημόσιας συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, έκανε επίσης γνωστό ότι η πρότασή του για τη δημιουργία υποεπιτροπής, με αντικείμενο την υποβολή εκθέσεων για τους εξοπλισμούς, έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο της Βουλής. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη αναδιάρθρωσης των αρμοδιοτήτων, όσον αφορά στην αμυντική βιομηχανία, ώστε να επανέλθουν υπό την εποπτεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Όπως σημείωσε, αυτή τη στιγμή το υπουργείο Άμυνας έχει την εποπτεία μόνο των “Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων” και το Δημόσιο έχει της ΕΑΒ και της ΕΛΒΟ, παρότι το μάνατζμεντ έχει περάσει σε ιδιώτη.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι θα επισκεφτεί την Κύπρο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Δήλωσε ακόμη ότι θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα, σε συνεργασία με την υπουργό Περιβάλλοντος, νέα πολιτική για τα στρατόπεδα. Όσον αφορά, τέλος, στη σταδιακή και όχι άμεση κατάργηση της θητείας σε Πολεμική Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό, σημείωσε ότι οφείλεται στην πολυπλοκότητα των συστημάτων, που χειρίζονται τα δύο Όπλα.Εnet.gr

Συνεδρίαση Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, στο ΥΕΘΑ – Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου Συγγραφέας Γιανναράκος Κ. (ANA)

Την πρώτη δημόσια συνεδρίασή της στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πραγματοποίησε σήμερα η Διαρκής Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε τα μέλη της για το σύνολο των αρμοδιοτήτων της. Η συνεδρίαση διήρκεσε περίπου τρεις ώρες.

Τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής ενημερώθηκαν για την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, το στρατηγικό δόγμα, τη δομή και οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, την αμυντική πολιτική, το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας -Κυπριακής Δημοκρατίας, το ΕΜΠΑΕ, τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας και για τις διαμορφούμενες απειλές και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στην παρέμβασή του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, απάντησε στο σύνολο των ερωτήσεων των μελών της Επιτροπής. Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ότι υπάρχει έκδηλο ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας της γείτονος να βρει διαύλους επαφής.

Επανέλαβε δε, την ανάγκη για στρατηγική ψυχραιμία και διορατικότητα για την αποφυγή περιττών τριβών. Δήλωσε ότι η συμμετοχή μας σε διεθνείς αποστολές παρέχει διπλωματικό κύρος αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων. Γνωστοποίησε δε, ότι Έλληνας αξιωματικός πρόκειται να καταθέσει σε δίκη, που θα διεξαχθεί στην Κένυα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής ΑΤΑΛΑΝΤΑ για την καταπολέμηση της πειρατείας. Επίσης, ανέφερε ότι εάν χρειασθεί, θα επανέλθουν στο Αφγανιστάν οι δύο ιατρικές ομάδες. Τόνισε ότι ο ενιαίος αμυντικός χώρος μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα και κοινοποίησε ότι προγραμματίζει επίσκεψη στην Κύπρο στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Έκανε γνωστό ότι έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο της Βουλής η πρότασή του για τη δημιουργία -ολιγομελούς αρχικά- υποεπιτροπής, η οποία θα λειτουργεί στο πλαίσιο της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, με αντικείμενο την υποβολή εκθέσεων για τους εξοπλισμούς.

Επιπλέον, άρχισε η επαναξιολόγηση του εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων με στόχο την αντιμετώπιση των πιθανότερων σεναρίων απειλής, χωρίς αδράνειες και προκαταλήψεις. Για την πορεία της αμυντικής βιομηχανίας, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε την ανάγκη αναδιάρθρωσης των αρμοδιοτήτων, ώστε να επανέλθουν υπό την εποπτεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Τώρα το ΥΕΘΑ έχει την εποπτεία μόνο των ΕΑΣ (Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων) και το ελληνικό δημόσιο έχει την εποπτεία της ΕΑΒ και της ΕΛΒΟ, παρότι το μάνατζμεντ έχει περάσει σε ιδιώτη. Η επάνδρωση του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης από πολίτες, μετά την κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, δεν έχει τόση σημασία, όση έχει το πώς το ΕΚΣΕΔ θα εντάσσεται σε ένα ενιαίο σύστημα διαχείρισης κρίσεων. Επίσης, οι αποστολές έρευνας και διάσωσης είναι καθαρά ανθρωπιστικού χαρακτήρα και το γεγονός ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, εντάσσεται στο πλαίσιο της ευθύνης, που έχει η χώρα μας για την ασφάλεια των πτήσεων των πολιτικών αεροσκαφών.

Την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός αναμένεται να ανακοινώσει σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, την πολιτική για τα στρατόπεδα. «Είναι μία πολιτική φιλική για τις τοπικές κοινωνίες», υπογράμμισε. Τόνισε ότι δεν ευσταθεί η παρατήρηση (μελών της Επιτροπής) ότι υπάρχουν συνεντεύξεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στις παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων κι ότι υπάρχουν μόνο τα ψυχοτεχνικά τεστ. Η σταδιακή κατάργηση της θητείας σε Πολεμική Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό οφείλεται στην πολυπλοκότητα των συστημάτων, που χειρίζονται τα δύο Όπλα. Σε ό,τι αφορά το πεδίο Βολής Μελίτης, στη Φλώρινα, δήλωσε ότι είναι χρήσιμο και αναγκαίο για το Γενικό Επιτελείο Στρατού και υπό το πρίσμα αυτό εξετάζεται όποια άλλη λύση. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, σε δήλωσή του, επανέλαβε την κατηγορηματική αντίθεση του κόμματός του στην αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τα ελληνικά σύνορα, «γιατί στηρίζουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις» και ζήτησε την επιστροφή τους από όλες τις διεθνείς αποστολές.

© 2009 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube