Weather Icon
Γενικά θέματα 9 Οκτωβρίου 2009

“Στροφή” Γκιούλ με πρόσκληση γαλλικών εταιρειών για συμμετοχή στον Nabucco

Οι γαλλικές εταιρίες είναι “ευπρόσδεκτες” να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco, από το οποίο είχε αποκλειστεί η GDF-Suez, διαβεβαίωσε το γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ο τούρκος ομόλογός του Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας, ο γάλλος πρόεδρος εξέφρασε “τη στήριξή του στο πρόγραμμα Nabucco και την ελπίδα του ότι οι γαλλικές εταιρίες θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν πλήρη συμμετοχή, ιδιαιτέρως η GDF-Suez”.

Από την πλευρά του, ο τούρκος πρόεδρος “χαιρέτισε τη στήριξη της Γαλλίας στον Nabucco και είπε ότι οι γαλλικές εταιρίες είναι ευπρόσδεκτες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα”, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της γαλλικής προεδρίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι Σαρκοζί και Γκιούλ αναγνώρισαν τις “δυσκολίες” που ανέκυψαν στο θέμα ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά και το ότι οι δύο πλευρές “έχουν, έκτοτε, γυρίσει σελίδα”.

Στις αρχές του 2008, η Gaz de France (GDF) – δεν είχε ακόμα συγχωνευθεί με τη Suez – απέσυρε την υποψηφιότητα συμμετοχής της στο πρόγραμμα κατασκευής του Nabucco.

Πηγές προσκείμενες στην υπόθεση είχαν αποδώσει την κίνηση της GDF σε βέτο το οποίο προέβαλε η Τουρκία, σε αντίποινα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γαλλική εθνοσυνέλευση.

Γαλλία. Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Νικολά Σαρκοζί και του Τούρκου πρόεδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, και ο Τούρκος ομόλογος του, Αμπντουλάχ Γκιουλ, γευμάτισαν σήμερα στο Παρίσι σε καλό κλίμα, σύμφωνα με το γαλλικό Προεδρικό Μέγαρο, ενώ παρά την άρνηση της Γαλλίας στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, συμφώνησαν να ενισχύσουν τη διμερή τους συνεργασία.

“Ήταν ένα γεύμα όπου όλα τα θέματα εξετάστηκαν σε καλό πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού και το οποίο ολοκληρώθηκε με την έκφραση της θέλησης να εργαστούν μαζί σε όλους τους τομείς, τόσο στους διπλωματικούς όσο και στους οικονομικούς” ανέφερε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Σχετικά με το ζήτημα της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ, ο Νικολά Σαρκοζί υπενθύμισε με “τρόπο ειλικρινή την γαλλική θέση” και ο Αμπντουλάχ Γκιουλ “επανέλαβε την τουρκική θέση με τρόπο επίσης ειλικρινή και φιλικό” ανακοίνωσε ακόμη η γαλλική προεδρία.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι το θέμα της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δηλητηριάσει τις σχέσεις των δύο χωρών και να δημιουργήσει πρόβλημα στους υπόλοιπους τομείς συνεργασίας τους.

Ο Νικολά Σαρκοζί πρότεινε επιπλέον “μία γαλλο-τουρκική συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια” στον Τούρκο ομόλογο του, ο οποίος εξέφρασε το ενδιαφέρον του και δήλωσε ότι αυτή η προοπτική είναι “πολύ ενθαρρυντική”.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον κ. Σαρκοζί ότι οι γαλλικές εταιρείες είναι “ευπρόσδεκτες” στο σχέδιο του ευρωπαϊκού και τούρκικου αγωγού Ναμπούκο, από τον οποίο η γαλλική εταιρεία GDF-Suez είχε αποχωρήσει.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξη του στον αγωγό Ναμπούκο και την ελπίδα του ότι οι γαλλικές εταιρείες θα μπορέσουν να συμμετάσχουν πλήρως, συμπεριλαμβανομένης και της GDF-Suez.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στο Παρίσι ο Αμπντουλάχ Γκιουλ συναντήθηκε και με τον Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν.

nooz.gr,express.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube