Weather Icon

Πράκτορες της CIA δρουν στο βρετανικό έδαφος

«Πολύ στενή» σχέση διατηρεί η Βρετανία με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, πράκτορες των οποίων δρουν στο βρετανικό έδαφος κατά δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο, αποκάλυψε νωρίτερα φέτος σε βουλευτές ο Τσαρλς Φαρ, επικεφαλής της υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Μιλώντας σε βουλευτές τον Φεβρουάριο, επισήμανε τον κίνδυνο της «ριζοσπαστικοποίησης» μέρους των 8.000 μουσουλμάνων κρατουμένων στις βρετανικές φυλακές, τονίζοντας πως πρόκειται για μια «πολύ σημαντική ομάδα» ανθρώπων.

«Γνωρίζουμε ότι όταν μπαίνουν στις φυλακές υπάρχει κίνδυνος να ριζοσπαστικοποιηθούν […]. Ορισμένοι μπορεί να προσηλυτισθούν στο Ισλάμ στη φυλακή. Γνωρίζουμε τους κινδύνους», είπε ο Τσαρλς Φαρ, σύμφωνα με δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων.

Είπε επίσης ότι η υπηρεσία του βοήθησε την υπηρεσία των φυλακών να αναπτύξει ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, που συμπεριλαμβάνει την δημιουργία εκτεταμένης υποδομής για τη συλλογή κι επεξεργασία πληροφοριών.

Ο Φαρ δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την καταπολέμηση του «εξτρεμισμού» στις φυλακές. «Δεν μπορούμε ακόμα να κάνουμε λόγο για μεγάλη επιτυχία, αλλά σημειώνουμε πραγματική πρόοδο», είπε.

Ερωτηθείς από μέλη επιτροπής της βουλής των κοινοτήτων εάν πράκτορες της CIA ή άλλων «οργανώσεων από το εξωτερικό» δρουν στη Βρετανία, απάντησε «Ασφαλώς, ναι. Έχουν καταγραφεί; Ναι. Βρίσκονται σε τακτικό διάλογο με τις υπηρεσίες μας εδώ. Ακρογωνιαίος λίθος [της συνεργασίας] είναι η σχέση μας με την Αμερική. Γιατί; Για δύο λόγους […]. Λόγω των τεράστιων αμερικανικών δυνατοτήτων σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Δεύτερον, διότι οι άνθρωποι που απειλούν αυτήν τη χώρα απέχουν έξι ώρες από τις ακτές ανατολικά από εμάς, και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι Αμερικανοί που εύλογα έχουν έντονο ενδιαφέρον».

Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνομιλίας του Φαρ με τους βουλευτές εξετάστηκε εξονυχιστικά από τον ίδιο πριν συμπεριληφθεί σε ένα υπόμνημα στο τέλος μιας έκθεσης ρουτίνας της επιτροπής της βουλής των κοινοτήτων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που δημοσιοποιήθηκε το καλοκαίρι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Telegraph, Guardian, IntelNews, Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube