REAL TIME |

Γενικά θέματα 1 Οκτωβρίου 2009

“Πράσινες” επενδυτικές ιστορίες καθημερινής τρέλας

“Πράσινες” επενδυτικές ιστορίες καθημερινής τρέλας

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Την επαύριο των εκλογών οι προσδοκίες για τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη και τις επενδύσεις στις ΑΠΕ είναι υψηλές. Και μπορεί οι προθέσεις και στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας να είναι αγαθές, όμως τα προβλήματα που θα πρέπει να ξεπεραστούν είναι πολλά και το κυριότερο πηγάζουν σε βαθιά ριζωμένες νοοτροπίες και καταστάσεις στην ελληνική κοινωνία.

Αυτές τις καταστάσεις, που ξεκινούν από το γραφειοκρατικό βάρος και φτάνουν μέχρι τις δικαστικές εμπλοκές και την αντιφατική στάση τοπικών αρχόντων μεταφέρουν στο Capital.gr οι άνθρωποι που τις βιώνουν καθημερινά στην προσπάθειά τους να κατασκευάσουν έργα ΑΠΕ.

Για μια άδεια παραγωγής χρειάζονται πάνω από 370 υπογραφές ενώ για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων απαιτείται Κοινή Υπουργική Απόφαση τριών υπουργών που πρέπει να υπογράφεται από τον υπουργό, τον υφυπουργό και το γενικό γραμματέα. Εάν στο μεταξύ κάποιος από αυτούς αλλάξει, τότε πάμε πάλι από την αρχή, σημειώνει επενδυτής που διερωτάται μήπως είναι πιο δύσκολο να κατασκευάσεις αιολικό από μια μονάδα λιγνίτη.

«Είχαμε ξεκινήσει να κατασκευάζουμε ένα πάρκο και ο δήμαρχος της περιοχής για κάποιο λόγο μας έκανε προσφυγή και μας πήγε στο ΣτΕ», λέει άλλος επενδυτής. «Η καθυστέρηση αυτή μας κόστισε σε χρόνο 12 μήνες, σε δικαστικά έξοδα 100 χιλιάδες ευρώ (όταν ο αντίδικος ξόδεψε 300 ευρώ), κινδυνέψαμε να χάσουμε τις επιδοτήσεις, να λήξουν οι άδειες, για να μην αναφερθούμε στα δεσμευμένα κεφάλαια στην επένδυση, τις πληρωμές στους προμηθευτές, τα χαμένα έσοδα από τη μη λειτουργία του πάρκου κ.α. Τελικά κερδίσαμε στο δικαστήριο και το πάρκο κατασκευάστηκε, για να δούμε τον ίδιο δήμαρχο να υπογράφει μνημόνιο αδελφοποίησης με ξένη πόλη ως δήμοι που καταναλώνουν πράσινη ενέργεια» διηγείται ο επενδυτής.

Σε μια άλλη περίπτωση ένας δήμαρχος είχε δηλώσει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν επιθυμεί αιολικό στα όρια της περιοχής του. Στις εκλογές έχασε και ο νέος δήμαρχος είχε αντίθετη άποψη και έδωσε το πράσινο φως, με αποτέλεσμα να προχωρήσει το έργο. Το πάρκο λειτούργησε και εν τω μεταξύ επανήλθε στη δημαρχία ο πρώτος τοπικός άρχοντας, ο οποίος διαπίστωσε ότι από την εισφορά που πληρώνει το αιολικό, η πόλη εισπράττει κάθε μήνα 20 χιλιάδες ευρώ. Ο ίδιος λοιπόν που είχε αρχικά αντιδράσει, πήγε στην εταιρεία ζητώντας να δει εάν μπορεί να φτιάξει «άλλο ένα ίδιο»!

«Κάνουμε επενδύσεις και εκείνο που αντιμετωπίζουμε είναι ο απόλυτος παραλογισμός», αναφέρει άλλος άνθρωπος του χώρου. «Αυτά που γράφονται σε τοπικές εφημερίδες και κυκλοφορούν στα καφενεία ξεπερνούν κάθε όριο. Δοξασίες όπως για παράδειγμα ότι εξαιτίας των αιολικών δε γεννούν οι κατσίκες, μέχρι ότι έχουν πονοκέφαλο οι έγκυες γυναίκες. Σε μια άλλη περίπτωση γράφτηκε σε έντυπο ότι οι ανεμογεννήτριες με τη λειτουργία τους διώχνουν τα σύννεφα και κατά συνέπεια δε βρέχει και κινδυνεύουν οι καλλιέργειες».

«Η επένδυσή μας κινδύνεψε να τιναχτεί στον αέρα, γιατί βρεθήκαμε χωρίς να το θέλουμε, στο μέσο της διαμάχης δύο δήμων για τα όρια της περιοχής τους», αναφέρει άλλος επενδυτής.

«Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να υπάρξει δικαστική προσβολή μιας αδειοδοτημένης επένδυσης ΑΠΕ, απαιτείται η κατάθεση μιας εγγύησης. Αυτή η εγγύηση καταπίπτει υπέρ του επενδυτή σε περίπτωση που η προσφυγή κριθεί αβάσιμη. Στην Ελλάδα αφού περάσεις το Γολγοθά της αδειοδότησης, πάντα ελοχεύει ο κίνδυνος της προσφυγής, αναφέρει άλλος επενδυτής. Βρεθήκαμε να συζητάμε μία επένδυση ύψους πάνω από 50 εκατ. ευρώ και αφού ήδη είχαμε χάσει πάνω από οκτώ μήνες λόγω της δικαστικής εμπλοκής, στο Ειρηνοδικείο ενός χωριού. Ευτυχώς η απόφαση ήταν υπέρ μας και το έργο προχώρησε, όμως η απορία μένει: πως μπορεί να κρίνεται κατά τέτοιο τρόπο η τύχη τόσο μεγάλων επενδύσεων».

Άλλος τέλος εξιστορεί: «Βρισκόμασταν στην αίθουσα του Πρωτοδικείου, προκειμένου να εξεταστεί προσφυγή εναντίον μιας επένδυσης. Η υπόθεση εκδικαζόταν σε πόλη της επαρχίας και είχαμε μεταβεί στελέχη της διοίκησης, μηχανικοί και δικηγόροι. Αφού περιμέναμε τη σειρά μας και επιτέλους έφτασε το πινάκιό μας, ο εισαγγελέας διέκοψε τη συνεδρίαση γιατί «προέκυψε» ένα αυτόφωρο. Ειρωνεία ή σημάδι του πως αντιμετωπίζονται οι επενδύσεις στη χώρα μας: η υπόθεση, για την οποία διακόπηκε η συζήτηση της προσφυγής για το μέλλον μιας μεγάλης επένδυσης ΑΠΕ, αφορούσε αλλοδαπή γυναίκα, που συνελήφθη για πορνεία…»

Πηγή capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube