Γενικά θέματα 16 Οκτωβρίου 2009

Δεν θα απελαθεί η δεύτερη γενιά των μεταναστών

Δεν θα απελαθεί η δεύτερη γενιά των μεταναστών

Δηλώσεις Χρυσοχοΐδη μετά τη σύσκεψη με τους επικεφαλής ΕΛ.ΑΣ. και Λ.Σ.Σε πάγωμα των απελάσεων των μεταναστών δεύτερης γενιάς προχωρεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ εξαγγέλθηκε ο εθελούσιος επαναπατρισμός 1.200 (από τους συνολικά 5.500) λαθρομεταναστών που κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα φιλοξενίας. Θα τους δοθεί ένας μήνας προθεσμία και τα έξοδα για να φύγουν από τη χώρα.

Του Γιαννη Σουλιωτη

Σε «πάγωμα» των απελάσεων των δεύτερης γενιάς μεταναστών προχωρά το υπ. Προστασίας του Πολίτη εν όψει της αναμενόμενης αναθεώρησης του νομοθετικού καθεστώτος για τη συγκεκριμένη κατηγορία αλλοδαπών. Οπως ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, «τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει και ενηλικιωθεί στην Ελλάδα υπό το καθεστώς του προστατευόμενου μέλους δεν θα απελαύνονται μέχρι τα θέματά τους να τακτοποιηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Μέχρι σήμερα, τα παιδιά αλλοδαπών διασφάλιζαν μετά την ενηλικίωσή τους τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα μόνο εάν ήταν φοιτητές ή εργάζονταν μετά την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οσοι δεν ανήκαν στις δύο αυτές κατηγορίες εξέπιπταν της νομιμότητας και η πολιτεία τούς αντιμετώπιζε ως νεοεισερχόμενους παράνομους αλλοδαπούς. Στο περιθώριο κοινής σύσκεψης των επικεφαλής της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού στις εγκαταστάσεις του πρώην υπουργείου Ναυτιλίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε επίσης την εφαρμογή της διαδικασίας του εθελουσίου επαναπατρισμού για 1.200 (από τους συνολικά 5.500) λαθρομετανάστες που κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα φιλοξενίας της χώρας. Η συγκεκριμένη πρακτική είχε αρχίσει να εφαρμόζεται σε μικρότερη κλίμακα με πρωτοβουλία του τέως γενικού γραμματέα του υπουργείου κ. Κων. Μπίτσιου. Ο νέος υπουργός, ωστόσο, προχώρησε ένα βήμα παρακάτω διευκρινίζοντας ότι οι συγκεκριμένοι 1.200 αλλοδαποί θα αφεθούν ελεύθεροι (αντίθετα με τα προ μηνών μισθωμένα τσάρτερ) αφού πρώτα ταυτοποιηθούν και δακτυλοσκοπηθούν. «Θα τους δοθεί ένας μήνας προθεσμία και τα έξοδα για να φύγουν από τη χώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι «προς αυτήν την κατεύθυνση θα αξιοποιηθούν οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου επιστροφών». Σημειώνεται ότι οι 1.200 αλλοδαποί που πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι δεν βαρύνονται με ποινικές εκκρεμότητες.

Πέραν των πρωτοβουλιών για τη βελτίωση των επιδόσεων της χώρας στο πεδίο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο κ. Χρυσοχοΐδης θέλησε χθες να στείλει το μήνυμα της μηδενικής ανοχής στην παράνομη είσοδο αλλοδαπών στη χώρα και προς αυτήν την κατεύθυνση ανακοίνωσε σειρά πρωτοβουλιών, ορισμένες εκ των οποίων χρήζουν ωστόσο περαιτέρω διευκρινίσεων. Ο νέος υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη «αναδιάταξης της επιχειρησιακής δράσης στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα με στόχο τη μεγιστοποίηση της επιτήρησης» και την απόφαση για «δακτυλοσκόπηση και ταυτοποίηση των λαθρομεταναστών».

Κοινή πολιτική

Στο διπλωματικό πεδίο, πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου είναι να ασκηθούν πιέσεις προς τους Ευρωπαίους εταίρους για τη δημιουργία κοινής πολιτικής στο θέμα της λαθρομετανάστευσης. Το θέμα μάλιστα θα τεθεί στο επόμενο συμβούλιο κορυφής της Ε.Ε. Σε διμερές επίπεδο ο κ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε πρωτοβουλίες για τη συστηματική εφαρμογή των υφιστάμενων συμφωνιών επανεισδοχής με την Τουρκία. Αφησε, μάλιστα, να εννοηθεί ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι η στάση της γείτονος να αξιολογηθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε.
Καθημερινη

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube