Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 13 Οκτωβρίου 2009

Πράσινο για ΠΓΔΜ, κόκκινο για Τουρκία

Επιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταγράψει στην ετήσια έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ που θα συζητήσουν σε τελευταία ανάγνωση τα μέλη της αύριο, Τετάρτη, πριν από τη δημοσίευσή της, την εισήγηση – πρότασή της προς τους «27» για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αυτής της χώρας με την Κοινότητα.

Κεντρικό επιχείρημα της Κομισιόν είναι ότι τα Σκόπια εκπληρώνουν πλέον όλους -και τους οκτώ όρους- προϋποθέσεις (σ.σ. πολιτικά κριτήρια Κοπεγχάγης, όπως βελτίωση λειτουργίας Δικαιοσύνης και Αστυνομίας, καταπολέμηση διαφθοράς κ.λπ.) κι έτσι είναι έτοιμη να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις μαζί της.

Πρόκειται για μια δυσάρεστη για τις ελληνικές επιδιώξεις τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στις Βρυξέλλες παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει μια απόφαση των «27» για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τόσο στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών όσο και στο ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής του προσεχούς Δεκεμβρίου, διότι για μια τέτοια απόφαση απαιτείται η ομοφωνία των «27».

Το κείμενο της έκθεσης έχει μείνει «ανοικτό» σ’ αυτό το σημείο του και η τελική διατύπωση θ’ αποφασισθεί αύριο στη συζήτηση που θα γίνει γι’ αυτό, στην τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση της Κομισιόν.

Θετική
Την ίδια ώρα, ωστόσο, θετική για τα ελληνικά συμφέροντα μπορεί να χαρακτηρισθεί η ετήσια έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία. Σ’ αυτήν γίνεται σαφέστατη αναφορά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα δικαιώματά του, στην προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Ιμβρο και την Τένεδο, στη προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων και στη θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Αναμένεται επίσης στο εισαγωγικό κείμενο της Κομισιόν για τη στρατηγική της Κοινότητας απέναντι σ’ όλες τις υποψήφιες χώρες να καταχωρηθεί και αναφορά για τις υπερπτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών στα ελληνικά νησιά και στον ελληνικό εναέριο χώρο του Αιγαίου.
Γιώργος Δαρατος, Βρυξελλες ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Τα Σκόπια προ των θυρών της ΕΕ
Πηγή: Express.gr

H EYPΩΠAΪKH Επιτροπή αναμένεται να εισηγηθεί αύριο την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, προσθέτοντας έναν πονοκέφαλο επιπλέον στην Αθήνα.

Κατά την ετήσια έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ που θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Oλι Ρεν είναι αποφασισμένος να εισηγηθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα αυτή, εκτιμώντας ότι εκπληρώνει τα κριτήρια. Την εισήγηση του Φινλανδού επιτρόπου αναμένεται να υποστηρίξουν οι περισσότεροι επίτροποι, δεδομένου ότι η άποψη που επικρατεί είναι ότι η ΠΓΔΜ περιμένει στον προθάλαμο των διαπραγματεύσεων εδώ και 4 χρόνια –είναι υποψήφια για ένταξη χώρα από το 2005– και δεν πρέπει να απομονωθεί από την οικογένεια των 27. Το θέμα της ονομασίας δεν αποτελεί κριτήριο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια.

Η πιθανότητα που κερδίζει έδαφος μέχρι στιγμής είναι να αποφύγει η Επιτροπή συγκεκριμένο χρονικό προσδιορισμό και να πετάξει το μπαλάκι στο Συμβούλιο Υπουργών, δίνοντας έτσι κάποια ευελιξία κινήσεων στην Αθήνα. Από την άλλη πλευρά, όμως, ανοίγει για την Ελλάδα ένα νέο μέτωπο και καθίσταται περισσότερο ευάλωτη στην Ευρώπη των 27, δεδομένου ότι θα αναγκαστεί να μπλοκάρει την εισήγηση της Επιτροπής στο Συμβούλιο Υπουργών.

Στην έκθεση προόδου για την Τουρκία, η Επιτροπή χρησιμοποιεί ήπια γλώσσα, αναγνωρίζει ότι πραγματοποιήθηκε πρόοδος σε πολλά θέματα, αλλά ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. Φυσικά, χαιρετίζει τον ρόλο της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας (αγωγός Ναμπούκο), στη βελτίωση που σημειώθηκε στο Kουρδικό και τις σχέσεις της με την Αρμενία.

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Επιτροπή καταγράφει τις ελληνικές καταγγελίες για παραβιάσεις του εναέριου χώρου και υπερπτήσεις των νησιών. Υπάρχει αναφορά για τα προβλήματα του Πατριαρχείου, της ελληνικής μειονότητας και τη σχολή της Χάλκης. Για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, η Επιτροπή θεωρεί λίγο πολύ ότι πρόκειται για διμερές θέμα.

Για τις σχέσεις Τουρκίας-Κύπρου, η Κομισιόν καταγράφει ότι η Αγκυρα δεν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του πρόσθετου πρωτοκόλλου. Αποφεύγει συστάσεις και αφήνει το όλο θέμα στους 27. Πάντως, στα τέλη του έτους που θα συζητήσουν οι 27 τι έκανε και τι δεν έκανε η Τουρκία κατά την ενταξιακή πορεία της, δεν αναμένονται δυσάρεστες εκπλήξεις για την Αγκυρα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube