Weather Icon
Γενικά θέματα 13 Οκτωβρίου 2009

Λευκωσία: Η Αγκυρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ

Είναι πολύ πρόωρο να λεχθεί τι θα αποφασισθεί σχετικά με την αξιολόγηση της προόδου των ενταξιακών διαπραγματέυσεων της Τουρκίας, δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας, Σεσίλια Μάλστρομ, ύστερα από συνομιλίες με μέλη της κυπριακής κυβέρνησης.

«Βρισκόμαστε στις αρχές Οκτωβρίου και απομένει πολύς χρόνος μέχρι την αξιολόγηση της Τουρκίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο» δήλωσε η κ. Μαλστρομ μετά τη συνομιλία της με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού, κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψής της, από χθες, στην Κύπρο.

«Υπήρξε από την αρχή η θέση ότι εφόσον η Τουρκία εκπληρώνει τα κριτήρια, τότε θα ανοίγει και ένα κεφάλαιο. Αν αυτό γίνει πράξη, τότε το επόμενο κεφάλαιο, που ενδέχεται να ανοίξει, είναι το κεφάλαιο για το περιβάλλον» πρόσθεσε η Σουηδή υπουργός.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη: H Άγκυρα πρέπει να υλοποιήσει πλήρως τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Ενωσης και κατ’ επέκταση έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Δεν υπάρχει επιλογή άλλη από το να υλοποιήσει η Αγκυρα τις υποχρεώσεις της και πρέπει να υπάρξει και απόφαση από την Ευρωπαϊκή Ενωση» συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού, αναφέροντας πως το τι θα πράξει η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποφασιστεί το Δεκέμβριο, όταν θα συνέλθει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Νωρίτερα, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας, που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά το τρέχον εξάμηνο, έγινε δεκτή από τον Κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια. Συναντήθηκε, εξάλλου, και με τον πρόεδρο της Βουλής, Μάριο Καρογιάν, ο οποίος δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να τη “βγάλει καθαρή” τον Δεκέμβριο», προσθέτοντας πως η ίδια «κρατά το κλειδί της ευρωπαϊκής της προοπτικής και της συνέχισης των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ».

«Η περίοδος ανοχής από την πλευρά της Κύπρου έχει τελειώσει και η Τουρκία οφείλει να πληρώσει για όλα αυτά, που δεν έκανε», είπε ο κ. Καρογιάν και πρόσθεσε: «Αρα λοιπόν, ας μην μέμφονται εμάς, αλλά την Τουρκία που είναι και η μοναδική υπαίτιος για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, αλλά και για τη δύσκολη θέση στην οποία θέτει την ΕΕ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube