Weather Icon

Ανασχηματισμός στον τομέα της ενέργειας

Οι εκτιμήσεις της GC&A τοποθέτησαν το κοίτασμα Νότιο Γιολοτάν-Οσμάν στην τέταρτη ή πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, θέτοντας το Τουρκμενιστάν στο επίκεντρο της προσοχής των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον, οι οποίες στη συνέχεια αποδύθηκαν σε αγώνα να αποσπάσουν την κεντρασιατική χώρα από την ενεργειακή σφαίρα επιρροής της Μόσχας.Ωστόσο, σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται η ρωσική εφημερίδα, αυτή η μελέτη βασιζόταν σε “φαλκιδευμένα” στοιχεία. “Επαληθεύθηκε ότι τα τόσο φημισμένα αποθέματα του Τουρκμενιστάν είχαν εκτιμηθεί δύο ή τρεις φορές πάνω από τα πραγματικά”, σημειώνεται στο δημοσίευμα της “Βρέμια Νοβόστι”.

Ανασχηματισμός στον τομέα της ενέργειας
Σε σαρωτικές αλλαγές των υψηλόβαθμων αξιωματούχων στον ενεργειακό τομέα του Τουρκμενιστάν προχώρησε σήμερα ο πρόεδρος της κεντρασιατικής χώρας κ. Γκουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ, κατηγορώντας ορισμένους για αμέλεια και αναποτελεσματικότητα, όπως μεταδίδουν τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Παράλληλα, σε δημοσίευμα στη ρωσική εφημερίδα “Βρέμια Νοβόστι” υποστηρίζει ότι η Ασγκαμπάτ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία τα οποία μεγαλοποιούν κατά πολύ τα επίπεδα αποθεμάτων φυσικού αερίου στη χώρα.

Ο Τουρκμένος πρόεδρος απομάκρυνε τον υπουργό Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου κ. Αναγκουλί Ντεριβάγεφ, ορίζοντάς τον επικεφαλής της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας του Τουρκμενιστάν Turkmenneft. Νέος υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου ανέλαβε ο μηχανικός και γεωλόγος κ. Ορανζούρ Νουρμιράντοφ. Ο κ. Μπερντιμουχαμέντοφ καθαίρεσε, επίσης, για “λόγους υγείας” τον επικεφαλής της κρατικής εταιρίας φυσικού αερίου Turkmengaz κ. Ντοβλέτ Μομάγεφ, καθώς και τον επικεφαλής της κρατικής εταιρίας Turkmenneftegazstroy, οι δραστηριότητες της οποίας εστιάζονται στις κατασκευές στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αμφισβητούνται τα αποθέματα φυσικού αερίου

Δημοσίευμα στη ρωσική εφημερίδα “Βρέμια Νοβόστι”, επικαλούμενο πηγές στην ενεργειακή βιομηχανία του Τουρκμενιστάν, υποστηρίζει ότι η δημοσίευση από την Ασγκαμπάτ ανακριβών στοιχείων για τα αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας αποκαλύφθηκε όταν ξένες εταιρίες που επιθυμούσαν να προχωρήσουν σε επενδύσεις απέκτησαν πρόσβαση σε ορισμένα τεχνικά έγγραφα τα οποία αφορούν τα κοιτάσματα.

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα, ο βαθμός αναξιοπιστίας αυτών των εγγράφων, τα οποία αποκτήθηκαν με πλάγια μέσα, δημιούργησε υπόνοιες και προκάλεσε σκάνδαλο, πυροδοτώντας σειρά καθαιρέσεων αξιωματούχων της κεντρασιατικής χώρας.

Τον προηγούμενο χρόνο, η Ασγκαμπάτ ανέθεσε στον εξειδικευμένο βρετανικό οίκο αξιολόγησης Gaffney, Cline & Associates να αξιολογήσει το μέγεθος των αποθεμάτων της χώρας. Οι εκτιμήσεις της GC&A τοποθέτησαν το κοίτασμα Νότιο Γιολοτάν-Οσμάν στην τέταρτη ή πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, θέτοντας το Τουρκμενιστάν στο επίκεντρο της προσοχής των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον, οι οποίες στη συνέχεια αποδύθηκαν σε αγώνα να αποσπάσουν την κεντρασιατική χώρα από την ενεργειακή σφαίρα επιρροής της Μόσχας.

Ωστόσο, σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται η ρωσική εφημερίδα, αυτή η μελέτη βασιζόταν σε “φαλκιδευμένα” στοιχεία. “Επαληθεύθηκε ότι τα τόσο φημισμένα αποθέματα του Τουρκμενιστάν είχαν εκτιμηθεί δύο ή τρεις φορές πάνω από τα πραγματικά”, σημειώνεται στο δημοσίευμα της “Βρέμια Νοβόστι”.

Οπως, μεταδίδει το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Agence France Presse, προκύπτει το συμπέρασμα ότι η GC&A δεν είχε στην πραγματικότητα πρόσβαση σε αντικειμενικά στοιχεία για τα αποθέματα, αλλά μόνον σε στοιχεία τα οποία δόθηκαν από τουρκμένους ειδικούς.

Το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει σχετικά σχόλια από στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών του Τουρκμενιστάν.
athina984

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube