Γενικά θέματα 14 Οκτωβρίου 2009

Παγκόσμια ημέρα τροφίμων

Της Ελίνας Γαληνού
(η μέρα αυτή γιορτάζεται στις 16 Οκτωβρίου)
Η τροφή μας, έχει και αυτή την τιμητική της μέρα μέσα στο χρόνο, που συμπίπτει με την μέρα όπου εορτάζεται ο αγώνας κατά της φτώχειας. Το αστείο είναι όμως ότι προβλήματα διατροφής δεν έχουν μόνο οι φτωχοί, αλλά και οι εύποροι. Βεβαίως, οι διατροφικοί πονοκέφαλοι διαφέρουν ανάμεσα στις δύο αυτές κατηγορίες, όμως η ουσία τους παραμένει ίδια. Το πρόβλημα διατροφής έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία του ανθρώπου. Στις φτωχές χώρες (όπου δηλαδή το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι από ελάχιστο έως ανύπαρκτο), οι λαοί υποφέρουν από πείνα και δυσκολεύονται να συντηρηθούν. Αυτό καταδεικνύεται από τα υψηλά ποσοστά υποσιτισμού που συναντάμε σε αυτές τις χώρες. Φαινόμενα πείνας βέβαια, συναντώνται και στις προηγμένες χώρες, όπου πολλοί φτωχοί αναζητούν την τροφή τους στα σκουπίδια! Τι γίνεται όμως από άποψη διατροφής και στις χώρες εκείνες όπου ο μέσος όρος εισοδήματος των λαών, βρίσκεται σε αξιοπρεπή επίπεδα ενώ τα ποσοστά φτώχειας χαμηλά; Εκεί γνωρίζουμε ότι τα τρόφιμα περισσεύουν καθώς δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας ποσοτήτων και διάθεσής τους. Από τις μεγάλες αλυσσίδες σούπερ-μάρκετ ως τα πιό ταπεινά φαστφουντάδικα, κάτι θα βρεθεί για τροφή. Το θέμα είναι όμως, τι είδους τροφή διατίθεται στις χώρες της λεγόμενης αφθονίας. Οι κατά περιόδους θόρυβοι που ξεσπούν σχετικά με τις παρενέργειες των βιομηχανοποιημένων τροφίμων, μας δείχνουν ότι η ποσότητα είναι σίγουρα εις βάρος της ποιότητας. Δελεαστικές οι συσκευασμένες τροφές και εύχρηστες, αλλά με ποιές συνθήκες παρασκευάζονται και πώς συντηρούνται; Κάθε τόσο, βγαίνουν ανακοινώσεις από ιατρικά ερευνητικά κέντρα και από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας που προειδοποιούν για τους κινδύνους που διατρέχουμε όλοι εμείς οι “πολιτισμένοι” από την κακή διατροφή… Κρέατα που συντηρούνται με σκόνη αντιβιοτικών, ημιπαρασκευασμένα τρόφιμα έτοιμα για τα μικροκύματα με πλεόνασμα συντηρητικών, χημικές ζωοτροφές….
Ορίστε μερικά παραδείγματα της “διατροφικής αφθονίας” μας. Δεν υποφέρουμε από πείνα όπως οι λαοί στις υποανάπτυκτες χώρες, αλλά από ποιότητα τροφής. Και ο μεν υποσιστισμός ευθύνεται για την καχεξία, η αφθονία παραγωγής όμως, δεν είναι άσχετη με την κακή ποιότητα και κατ΄επέκταση, τις βλάβες στην υγεία. Για να γεμίζουν καθημερινά τα ράφια των σούπερ-μάρκετ και να ανεβαίνουν τα κέρδη, κάποιες μηχανές δουλεύουν ασταμάτητα ενώ πλεονάζουσες ποσότητες τροφίμων, καταλήγουν στα σκουπίδια μολύνοντας το περιβάλλον. Οπως και να το δούμε λοιπόν, πρόβλημα διατροφής έχουμε όλοι, είτε πλούσιοι είτε φτωχοί. Η μας λείπει η τροφή, ή την τρώμε και …μας τρώει!

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube