Weather Icon
Βαλκάνια , Κοσσυφοπέδιο , ΝΑΤΟ 19 Οκτωβρίου 2009

ΝΑΤΟ: Προχωράει η ένταξη των χωρών των Δ. Βαλκανίων

Η ασφάλεια διατηρείται στα δυτικά Βαλκάνια και η περιοχή βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα του Βελιγραδίου «Vecernje Novosti».

Ο κ. Ράσμουσεν είπε ότι η ένταξη χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ προχωράει, όπως δείχνει η πρόοδος που έχει σημειωθεί για άρση του καθεστώτος έκδοσης βίζας για τους πολίτες κρατών της περιοχής.

Ο γγ του ΝΑΤΟ τόνισε ότι δεν είναι απαραίτητο για τη Σερβία να εισέλθει στο ΝΑΤΟ και μετά στην ΕΕ αφού οι διαδικασίες ένταξης είναι ξεχωριστές και πρόσθεσε ότι υπάρχουν μέλη του ΝΑΤΟ που δεν ανήκουν στην ΕΕ και αντίστροφα.

Ο κ. Ρασμούσεν είπε ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου δεν έφερε τελικά αστάθεια στην περιοχή, όπως αρχικά υπήρχαν φόβοι και ζήτησε από το Βελιγράδι να μην αποθαρρύνει τους Σέρβους να ψηφίσουν στις τοπικές εκλογές στο Κόσοβο.

Επιδοκιμάζουν οι ΗΠΑ τη συμφωνία ΠΓΔΜ – Κοσόβου
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρέτισε την συμφωνία μεταξύ ΠΓΔΜ και Κοσόβου για την οριοθέτηση των μεταξύ τους συνόρων και για την σύναψη διπλωματικών σχέσεων. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Δημοκρατίας του Κοσόβου και της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, καθώς και την επιτυχή ολοκλήρωση της οριοθέτησης των κοινών συνόρων τους», αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Συγχαίρουμε τις ηγεσίες των δύο χωρών για την αποφασιστικότητα τους, ως προς την ανάληψη ενός τέτοιου βήματος, ιδιαίτερα σημαντικού ως προς την Ευρω-Ατλαντική ενσωμάτωση, με τη δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας και την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας.

Επιδοκιμάζουμε, επίσης, το Διεθνές Πολιτικό Γραφείο για το βασικό ρόλο διαμεσολάβησής του στην ολοκλήρωση της οριοθέτησης των συνόρων, η οποία αποτελεί σημαντικό στοιχείο του σχεδίου Αχτισάαρι», προστίθεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμνετ.

Δυσαρέσκεια Σερβίας από την ΠΓΔΜ
Εξαιτίας της οριοθέτησης των συνόρων της με το Κόσοβο.
Το επίσημο Βελιγράδι καταδίκασε την επικύρωση, από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, της συμφωνίας για την οριοθέτηση των συνόρων με το Κόσοβο. Ο γενικός Γραμματέας του σερβικού υπουργείου για το Κόσοβο, Όλιβερ Ιβάνοβιτς, εκτίμησε ότι η απόφαση αυτή θα οδηγήσει στην επιδείνωση των «ήδη εύθραυστων» σχέσεων μεταξύ Σερβίας – ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ιβάνοβιτς, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων «Τανγιούγκ», τόνισε πως οι ηγέτες της ΠΓΔΜ θα πρέπει να κατανοήσουν ότι «το στρατηγικό τους συμφέρον είναι να διατηρούν καλές σχέσεις με τη Σερβία και όχι να τις υπονομεύουν».

«Η απόφαση του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ για τα σύνορα δεν θα δυσχεράνει μόνον τις σχέσεις των Σκοπίων με το Βελιγράδι, αλλά θα προκαλέσει και ένταση στα Βαλκάνια», εκτίμησε ο Ιβάνοβιτς και επισήμανε ότι «όταν κάποτε θα επιτευχθεί συμφωνία για το οριστικό καθεστώς του Κοσόβου μεταξύ Σέρβων και Αλβανών, το ζήτημα των συνόρων θα επανεξεταστεί».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube