REAL TIME |

Γενικά θέματα 15 Οκτωβρίου 2009

Κλιμακωση της κρίσης στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας

Κλιμακωση της κρίσης στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας

JERUSALEM – O ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Avigdor Lieberman θα καλέσει τον τούρκο πρέσβη στο Ισραήλ για να διαμαρτυρηθεί για τη μετάδοση μιας τηλεοπτικής σειράς από το τουρκικό κρατικό κανάλι TRT-1 με τίτλο AYRILIK και η οποία θεωρείται απο ισραηλινής πλευράς οτι “υποκινεί σε μίσος εναντίον του Ισραήλ.”

Κρίση Τουρκίας με το Ισραήλ,
Ο Τουρκος πρέσβης θα κληθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών
(AFP)

JERUSALEM – O ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Avigdor Lieberman θα καλέσει τον τούρκο πρέσβη στο Ισραήλ για να διαμαρτυρηθεί για τη μετάδοση μιας τηλεοπτικής σειράς από το τουρκικό κρατικό κανάλι TRT-1 με τίτλο AYRILIK και η οποία θεωρείται απο ισραηλινής πλευράς οτι “υποκινεί σε μίσος εναντίον του Ισραήλ.”

«Ο υπουργός θα καλέσει το Τούρκο πρέσβη στο Ισραήλ για να διαμαρτυρηθεί για τη μετάδοση μιας τηλεοπτικής σειράς που ενθαρρύνει το αντι-ισραηλινό μίσος απο την Τουρκική κρατική τηλεόραση είπε σε δήλωση του την Τετάρτη το βράδυ εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ.

“Ο υπουργός πιστεύει ότι η μετάδοση της εν λόγω τηλεοπτικής σειράς ενθαρρύνει το μίσος ενάντια στο Ισραήλ, και αυτό γίνεται υπό την αιγίδα του Τουρκικού κράτους,” δήλωση με έμφαση.

“Αυτή η σειρά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα (οι ισραηλινοί στρατιώτες εμφανίζονται ως δολοφόνοι παιδιών Παλαιστινίων).Η τηλεοπτική αυτη σειρά δεν αξίζει να μεταδοθεί ακόμη και σε μια χώρα εχθρό (του Ισραήλ) πόσο δε περισσότερο σε μια χώρα που διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ “, προστίθεται στο κείμενο.

Τα ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν την Τετάρτη το βράδυ αποσπάσματα από της εβδομαδιαίας τηλεοπτικης σειράς της Κρατικής Τουρκικής Τηλεορασης (TRT1) με τίτλο “Ayrilik” ( “Χωρισμός”- Ο υπότιτλος είναι “Παλαιστίνη στην αγάπη και τον πόλεμο”) Μια σκηνή δείχνει έναν ισραηλινό στρατιώτη να πυροβολεί σκόπιμα μια μικρούλα Παλαιστίνια που πέφτει νεκρή, ενώ το χαμόγελο δεν έχει προλάβει να σβήσει από τα χείλη της.Αλλη σκηνή προβάλλει σε αργή κίνηση, μια σφαίρα, την οποία έριξε ισραηλινός στρατιώτης εναντίον ενός μικρού Παλαιστίνιου.

Οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας είναι τεταμένες βαθιά τους τελευταίους μήνες μετά την πρωτοφανή κριτική του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Ισραήλ, λόγω της επίθεσης εναντίον της Λωρίδας της Γάζας τον περασμένο χειμώνα, στις οποίες σκοτώθηκαν πάνω από 1.400 άτομα, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές.

Η ένταση αυτή οδήγησε στην απόφαση να ακυρώσει η Άγκυρα την στρατιωτική ασκηση “ANATOLIAN EAGLE” που είχε προγραμματιστεί να αρχίσει τη Δευτέρα στην Τουρκία και στην οποία θα συμμετείχαν και ισραηλινά αεροσκάφη.

Η Τουρκία, είναι μια χώρα μουσουλμανική με κοσμικό καθεστώς, και είναι ο κύριος σύμμαχος του Ισραήλ στην περιοχή, ειδικότερα μετά την υπογραφή από τις δύο χώρες της στρατιωτικής συμφωνίας συνεργασίας το 1996, αλλά διατηρεί ταυτόχρονα και στενούς δεσμούς με τους Παλαιστινίους.

“Υπάρχει συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ σε στρατιωτικό, εμπορικό, οικονομικό επίπεδο, αλλά σήμερα υπάρχουν διπλωματικές ευαισθησίες που πρέπει να ληφθούν υπόψη”,τόνισε σε δήλωση του ο κ. Ερντογάν την Τετάρτη.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία είναι τεταμένες τους τελευταίους μήνες, ύστερα από την άνευ προηγουμένου κριτική που άσκησε ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ισραήλ εξαιτίας της ευρείας κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας το χειμώνα, με τουλάχιστον 1.400 Παλαιστίνιους κυρίως αμάχους και 13 Ισραηλινούς νεκρούς.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ Τετάρτη προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.”Νομίζω ότι υπάρχουν μόνο μερικά σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις μας και αυτό οφείλεται σε πολλούς και διάφορους λόγους. Η σχέση μας με την Τουρκία είναι μια μακροπρόθεσμη σχέση, είναι σημαντική και στρατηγική”, δήλωσε ο Μπαράκ κατα την επίσκεψη του στην Πολωνία.

Το U. S. Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε την Τρίτη οτι ο αποκλεισμός του Ισραήλ από τις απο κοινού αεροπορικές ασκήσεις είναι μια απόφαση της Αγκυρας «ακατάλληλη».

Το άγχος των ισραηλινών αξιωματούχων τροφοδοτείται επίσης από την ανακοίνωση της Συρίας, του Υπουργού Άμυνας, Habib Ali, για επικείμενες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Τουρκία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube