Γενικά θέματα 17 Οκτωβρίου 2009

«Μπουγιουρντί» σε επενδυτές.Θα φορολογούνται τα κέρδη των ξένων στην Τουρκία.

(Μέτρα για την προστασία του επενδυτικού περιβάλλοντος υποσχέθηκε ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας, Μεχμέτ Σιμσέκ μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας.)

Αναταραχή προκάλεσε στην τουρκική αγορά η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας να επιβληθεί φόρος στα κέρδη ξένων επενδυτών από ομόλογα και συνάλλαγμα.Η τουρκική λίρα σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg κατέγραφε τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων οικονομιών, ενώ σε κλοιό πιέσεων τέθηκαν και τα κρατικά ομόλογα της χώρας, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να καταγράψουν τη μεγαλύτερη άνοδο των τριών τελευταίων ετών.

Αν και οι εγχώριοι επενδυτές βαρύνονται με φόρο 10% επί των κερδών τους από τις επενδύσεις τους στην αγορά κρατικών χρεογράφων και συναλλάγματος, οι ξένοι έως τώρα εξαιρούνταν. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι η διάκριση αυτή δεν δικαιολογείται και η απόφασή του αναμένεται αν τεθεί σε ισχύ σε περίπου εννέα μήνες από τώρα.

Σε δηλώσεις του στο Reuters ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας, Μεχμέτ Σιμσέκ, τόνισε ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του επενδυτικού περιβάλλοντος.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους επενδυτές. Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα στο διάστημα των εννέα μηνών, που έχουμε στη διάθεσή μας» σημείωσε χαρακτηριστικά. Η απόφαση έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία το επενδυτικό κλίμα φαίνεται να έχει ήδη διαταραχθεί σε ένα βαθμό από την οξεία αντιπαράθεση της τουρκικής κυβέρνησης με τον όμιλο μέσων ενημέρωσης Dogan Yayin, ενώ η οικονομία παραμένει βυθισμένη στην ύφεση.

«Τέτοιου είδους ‘εκπλήξεις’ είναι προφανές ότι πλήττουν την εμπιστοσύνη εκείνων, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά σε χθεσινό σημείωμά του στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole Cheuvreux.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής κεντρικής τράπεζας το διάστημα Ιανουαρίου- Αυγούστου, αν και οι τοποθετήσεις ξένων επενδυτών σε μετοχές αυξήθηκαν κατά 1,84 δισ. δολάρια, οι τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα υποχώρησαν 1,21 δισ. δολάρια.

Η κεντρική τράπεζα, η οποία προχώρησε την Τετάρτη σε μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης, αναμένεται να επιμείνει για αρκετό διάστημα ακόμη στο δρόμο της χαλαρής νομισματικής πολιτικής προκειμένου να στηρίξει τις προσπάθειες για οικονομική ανάκαμψη.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube