Γενικά θέματα 8 Οκτωβρίου 2009

Ήταν μεγαλοπρεπής η επιστροφή του

Ήταν μεγαλοπρεπής η επιστροφή του

Θυμόμαστε περισσότερο τον Παπανδρέου σαν σε εκείνη την φωτογραφία. Πέρασε στη μέση του κύκλου και χόρευε ζεϊμπέκικο. Οι ευρισκόμενοι γύρω του, του κρατούσαν ρυθμό. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Ισμαΐλ Τζεμ. Ο Παπανδρέου είναι ψηλόλιγνος. Του ταιριάζει να χορεύει ζεϊμπέκικο. Δεν μπορούν να κτίζονται και πολλές φιλίες στην πολιτική, αλλά το κατάφερε και αυτό. Είχε μια πολύ ιδιαίτερη φιλία με τον Ισμαΐλ Τζεμ. Μια φιλία πολύ στενή. Και μάλιστα παρά το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε πάρα πολλά πολιτικά θέματα.

Όταν ο Τζεμ έχασε τη μάχη με τον καρκίνο και πέθανε πήγε στην κηδεία του ο Παπανδρέου. Φύτεψε ένα δεντράκι στον τάφο του. Όταν την βραδιά που πέρασε ανακοινώθηκε ότι ήταν ο βέβαιος νικητής των εκλογών, μπορούσε να διαβάσει κανείς την ευτυχία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του. Ήταν ολοφάνερο ότι ζούσε μια από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής του. Ύστερα ήταν η σειρά των σκηνών από τα ντοκιμαντέρ. Γυμνάζεται, λέει, τα πρωινά φορώντας κοντό παντελονάκι και αθλητικά παπούτσια και τρέχει. Η εκλογική του νίκη έγινε πρώτη είδηση στα κανάλια όλου του κόσμου.

Είχε έρθει στην Κύπρο κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος για το Σχέδιο Ανάν. Έμενε στο ξενοδοχείο Χίλτον. Και είχε ραντεβού μαζί μας. Εκεί γνωριστήκαμε. Ο δάσκαλος Αρίφ και εγώ (πήγαμε) μαζί με τους Ελληνοκύπριους φίλους. Συζητήσαμε για το δημοψήφισμα. “Δεν θα βγουν δύο ναι από αυτές τις κάλπες”, του είπα. Ίσως και να σάστισε που μιλούσα με τόση βεβαιότητα. Τότε αποκαλούνταν “απαισιόδοξοι” όποιοι μιλούσαν με αυτό τον τρόπο. Εκείνος δεν το είπε αυτό. “Καλά, τι πρέπει να κάνουμε;” ρώτησε. Και εγώ είπα το εξής: “Βοηθήστε τους Τουρκοκύπριους να αποκτήσουν ξανά τα συνεταιρικά τους δικαιώματα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Πιέστε την κυπριακή κυβέρνηση πάνω σε αυτό το θέμα”. Ο Παπανδρέου ήταν ανθρώπινος και θετικός. Αλλά φαίνεται πως και εκείνος ήταν αισιόδοξος για το δημοψήφισμα που θα διεξαγόταν. Μου το είχε πει ξεκάθαρα ένας βουλευτής από το κόμμα του. Ήταν ενθουσιασμένοι σαν να είχαμε φτάσει στο τέλος του κυπριακού προβλήματος. Άραγε να τους είχαν ξεγελάσει και αυτούς οι Αμερικανοί και οι Άγγλοι;

Μήπως η εκλογή του Παπανδρέου θα επηρεάσει την διεξαγόμενη διαδικασία στην Κύπρο; Δηλαδή, μήπως αυτός ο γερόλυκος της πολιτικής μπορεί να αλλάξει το κλίμα που δημιουργήθηκε αυτή την στιγμή στις διαπραγματεύσεις εναντίον των Ελληνοκυπρίων και υπέρ της Τουρκίας; Δεν νομίζω.

Άλλωστε, η κυβέρνηση Καραμανλή πριν από αυτόν έκανε ό,τι ήταν να κάνει. Πρότεινε την κατάργηση των εγγυήσεων, την αποστρατικοποίηση κλπ. Δηλαδή, η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποσύρει από το νησί όλα τα στρατεύματά της. Όμως, το απορρίπτει η τουρκική πλευρά αυτό.

Τι να κάνει ο Παπανδρέου; Μήπως θα κάνει κάποιο βήμα απλά και μόνο για να την ικανοποιήσει και να υπάρξει λύση; Κοντολογίς, δεν έχει στα χέρια του και πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κατάσταση στην Κύπρο. Επίσης, δεν νομίζω ότι θα χρησιμοποιήσει το χαρτί της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας. Δεν είναι υποστηρικτής της τήρησης σκληρών στάσεων. Δεν ταιριάζει στην ήπια και φιλειρηνική του πολιτική αυτό. Ξέρει ότι δεν θα μπορέσει να φτάσει πουθενά τιμωρώντας την Τουρκία κατά την πορεία ένταξής της στην ΕΕ.

Άλλωστε, δεν ήταν η Κύπρος ο βασικός παράγοντας που επηρέασε το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών. Η οικονομία ήταν. Η ενασχόληση στην Ελλάδα με την Κύπρο βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι στην Τουρκία. Η κοινωνική ευημερία και η οικονομία ξεπέρασε εδώ και πολύ καιρό αυτό το “εθνικό” πρόβλημα. Οι Ελληνοκύπριοι ηγέτες παραπονιούνται πολύ γι’ αυτή την κατάσταση ειδικά το τελευταίο διάστημα. Παραπονιούνται ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται και πολύ γι’ αυτούς και προσπαθούν να την σύρουν πιο πολύ μέσα στο πρόβλημα. Δηλαδή, η κατάσταση είναι αντίθετη με τη δική μας. Εμείς προσπαθούμε να σωθούμε από το να γίνουμε λιώμα κάτω από το βάρος της Τουρκίας, ενώ εκείνοι θέλουν να νιώθουν το βάρος της Ελλάδας. Εμείς κουραστήκαμε να μας διοικούν με οδηγίες. Εκείνοι περιμένουν οδηγίες.

Έστω και αν δεν έχει τη δύναμη να επηρεάσει πολύ το Κυπριακό σε αυτό το στάδιο, ο Παπανδρέου είναι μια θετική προσωπικότητα στην πολιτική. Η επιστροφή του ήταν μεγαλοπρεπής.

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Κωδικός άρθρου: 900815
ΠΟΛΙΤΗΣ – 07/10/2009, Σελίδα: 13

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube