Γενικά θέματα 13 Οκτωβρίου 2009

Τριβές στην κυβέρνηση για το λιμάνι

Αρχίζει διάλογος με την Cosco για όλα τα εκκρεμή ζητήματα που έχουν σχέση με τη σύμβαση παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ

Του Κ. Π. Παπαδιοχου
Τον πρώτο της σκόπελο καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση με τη συνεχιζόμενη απεργιακή κινητοποίηση στο λιμάνι του Πειραιά, η οποία έχει ήδη επιπτώσεις στην οικονομική ζωή, αλλά και στη διεθνή εικόνα της χώρας, καθώς «εστία» των αντιδράσεων αποτελεί η συμφωνία του ελληνικού κράτους με την κινέζικη εταιρεία COSCO.

Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή «άτυπη» συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ακούστηκαν «φωνές κριτικής» για τους έως τώρα χειρισμούς από την υπουργό Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη. Κατά τις ίδιες πηγές, τη συζήτηση «άνοιξε» ο αντιπρόεδρος κ. Θεόδ. Πάγκαλος. Ομως, αποστάσεις από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε μέχρι τώρα την απεργία τήρησαν και ορισμένοι άλλοι υπουργοί, όπως ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης. Πάντως, ο κ. Γ. Παπανδρέου κάλυψε πολιτικά την κ. Λούκα Κατσέλη, κυρίως σε σχέση με την πρόταση που κατατέθηκε να ανοίξουν, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η αγορά, αλλά και να σταλεί μήνυμα προς τους εργαζομένους ότι δεν μπορεί να «εκβιάζουν», τα λιμάνια του Λαυρίου και της Ελευσίνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον πυρήνα των ενστάσεων που ακούστηκαν σε σχέση με τον έως τώρα χειρισμό της υπόθεσης, ήταν το επιχείρημα πως το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον κυβέρνηση και θα έπρεπε να εκπέμψει σαφές μήνυμα ότι «το λιμάνι πρέπει να ανοίξει». Οπως αφέθηκε να εννοηθεί, αυτό το «μήνυμα» δεν έχει περάσει στην κοινή γνώμη από τις μέχρι τώρα δημόσιες τοποθετήσεις της υπουργού Οικονομίας. Επίσης, ερωτηματικά διατυπώθηκαν για το κατά πόσο έχει διασφαλιστεί από τις έως τώρα διαπραγματεύσεις με την πλευρά των εργαζομένων το ότι η απεργία θα ανασταλεί μέσα στο επόμενο διήμερο, καθώς η κ. Κατσέλη εμφανίστηκε βέβαιη ότι τούτο θα συμβεί.

Μάλιστα, στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ο κ. Θεόδ. Πάγκαλος φέρεται να ζήτησε να εξεταστεί, όπως προαναφέρθηκε, να ανοίξουν τα λιμάνια του Λαυρίου και της Ελευσίνας. Κατά πληροφορίες, η κ. Λούκα Κατσέλη σημείωσε πως τα συγκεκριμένα λιμάνια δεν υπάγονται στη δική της δικαιοδοσία, καθώς και ότι θα ήταν λάθος η κυβέρνηση να προβεί σε μια κίνηση που θα μετέδιδε τακτική μετωπικής αντιπαράθεσης με τους εργαζομένους. Με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση συμφώνησε και ο κ. Γ. Παπανδρέου, σημειώνοντας πως θα πρέπει να δοθεί εύλογος χρόνος προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Μάλιστα, ο κ. Γ. Παπανδρέου ζήτησε αμέσως μετά το πέρας του άτυπου υπουργικού να συνεχιστεί η συζήτηση με τη συμμετοχή μόνον των κ. Θ. Πάγκαλου, Χαρ. Παμπούκη, Λούκας Κατσέλη, Γ. Παπακωνσταντίνου και Μ. Χρυσοχοΐδη, στον οποίο υπάγεται το Λιμενικό Σώμα. Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να δοθεί περιθώριο δύο ημερών και, εάν δεν λυθεί η απεργία, τα δεδομένα να επανεξεταστούν εξαρχής.

Πάντως, η χθεσινή «ένταση» στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο από πολλούς ερμηνεύθηκε ως έχουσα ευρύτερη πολιτική σημασία. Πρώτον, γιατί κατέστη σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί αντιμέτωπο με προεκλογικές του δεσμεύσεις, καθώς στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονταν η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με την COSCO. Kαι δεύτερον, ότι οι συζητήσεις στα κυβερνητικά όργανα δεν θα είναι ανέφελες, καθώς σε κομβικά ζητήματα πολιτικής και διαχείρισης υπάρχουν αποκλίνουσες προσεγγίσεις.
Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube