Γενικά θέματα 19 Οκτωβρίου 2009

Χένρι Κίσινγκερ: “Οι Kινέζοι δεν εμπιστεύονται τους Αμερικανούς”

Χένρι  Κίσινγκερ: “Οι Kινέζοι  δεν  εμπιστεύονται τους Αμερικανούς”


«Υπάρχουν σημαντικές πολιτικές διαφορές ανάμεσα στους Κινέζους κι εμάς, τους Αμερικανούς. Δεν είναι πολύ σοβαρές, δεν απειλούν την παγκόσμια ειρήνη, αλλά υπάρχουν. Οι Κινέζοι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Αμερική για τη διαχείριση των μεγάλων πολιτικών υποθέσεων του πλανήτη. Θεωρούν ότι η ιδεολογία παίζει υπερβολικά μεγάλο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται τις παγκόσμιες σχέσεις.

Πριν από την τελευταία οικονομική κρίση, οι Κινέζοι μας θεωρούσαν σοβαρούς και αξιόπιστους στον τομέα της οικονομίας. Εμπιστεύονταν το μοντέλο μας και ήθελαν να το μιμηθούν. Η βιαιότητα της κρίσης, η ανευθυνότητα που έδειξαν τα μεγάλα ιδρύματα της Ουολ Στριτ, κατέπληξαν και σόκαραν τους Κινέζους. Τους απογοητεύσαμε».

Αυτά λέει σε συνέντευξή του στη Φιγκαρό ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χένρι Κίσινγκερ, που ταξίδεψε πρόσφατα στην Κίνα. «Η μεγάλη αλλαγή», τονίζει, «είναι ότι οι Κινέζοι δεν θα ξαναεμπιστευθούν ποτέ τους Αμερικανούς στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Καθώς είναι πραγματιστές, συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να διαχειριστούν αυτή την κρίση σε συνεργασία μαζί μας, ώστε να περιορίσουν τις επιπτώσεις στις πραγματικές οικονομίες των δύο χωρών. Αλλά τίποτα δεν θα είναι πια όπως παλιά».

Σύμφωνα με τον Κίσινγκερ, είναι σαφές ότι οι Κινέζοι δεν θέλουν πια να κυριαρχεί το δολάριο στην παγκόσμια οικονομία. Δεν έχουν ακόμη τη λύση, γνωρίζουν ότι δεν εξαρτάται μόνο απ’αυτούς, αλλά έχουν υπομονή, είναι συνηθισμένοι να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις σε μακροπρόθεσμη κλίμακα. Και θα δράσουν με σταδιακό τρόπο.

Ποια είναι η άποψη του πρώην υπουργού Εξωτερικών για τη νέα πολιτική της χώρας του απέναντι στο Ιράν; «Το Ιράν είναι μια πολύ μεγάλη χώρα. Όταν ήμουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είχαμε πολύ στενές σχέσεις μ’αυτή τη χώρα. Κι αυτό δεν οφειλόταν στην προσωπικότητα του Σάχη, αλλά στη ζωτική σημασία που είχε για μας το Ιράν για την ισορροπία όλης της Μέσης Ανατολής. Ο πρόεδρος Ομπάμα ορθώς λαμβάνει υπόψη αυτή τη γεωπολιτική πραγματικότητα και δείχνει σεβασμό στο αρχαίο ιρανικό έθνος. Ορθώς, με θάρρος και ειλικρίνεια, πρότεινε στο Ιράν έναν ισότιμο διάλογο. Θα εκμεταλλευτούν οι ηγέτες του αυτή την ευκαιρία; Η ιδέα του εμπλουτισμού του ουρανίου σε μια τρίτη χώρα είναι ενδιαφέρουσα. Μένει να δούμε αν το Ιράν θα την εφαρμόσει».

Τρεις πρώην διοικητές της Centcom (Central Command, περιφερειακή διοίκηση που καλύπτει όλη τη Μέση Ανατολή και την κεντρική Ασία) θεωρούν πως η Δύση θα μπορούσε να δεχθεί ένα πυρηνικό Ιράν με αντάλλαγμα την άρση της υποστήριξης του Ιράν προς τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ. Τι πιστεύει επ’αυτού ο Κίσινγκερ; «Είναι σημαντικό να δώσουμε διαβεβαιώσεις στους Ιρανούς για τη μακροπρόθεσμη ασφάλειά τους, ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να τους πείσουμε να μειώσουν την υποστήριξή τους προς την παλαιστινιακή Χαμάς και τη λιβανική Χεζμπολάχ. Για τον λόγο αυτό πρέπει να ακολουθήσουμε μια έξυπνη διπλωματία, όπου πρέπει να συνεργαστούν και οι Ρώσοι.

Είναι αλήθεια ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει με δυσπιστία την πολιτική των κυρώσεων, από την άλλη μεριά όμως δεν έχει καμιά διάθεση να δει το Ιράν να γίνεται πυρηνική δύναμη. Κάτι τέτοιο θα αποσταθεροποιούσε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και θα υπονόμευε τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Αν το Ιράν λάβει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα δεχθεί ποτέ επίθεση, ανάλογη μ’εκείνη που δέχθηκε από το Ιράκ το 1980, ίσως να συνειδητοποιήσει ότι δεν χρειάζεται μια ατομική βόμβα».

Ο Κίσινγκερ συμφωνεί και με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα με στόχο τη δραστική μείωση των πυρηνικών στρατηγικών οπλοστασίων των δύο χωρών. Πιστεύει όμως ότι στο ζήτημα του πυρηνικού αφοπλισμού δεν πρέπει να είναι κανείς αφελής. Ο γενικός αφοπλισμός δεν είναι κάτι που θα γίνει αύριο ή μεθαύριο. Είναι θέμα πολλών γενεών.

(Πηγή: Le Figaro)

axiaplus.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube