Weather Icon
Γενικά θέματα 10 Οκτωβρίου 2009

Νέο μοντέλο διακυβέρνησης από Γ. Παπανδρέου

Νέο μοντέλο διακυβέρνησης από Γ. Παπανδρέου

Νέο μοντέλο λειτουργίας της κυβέρνησης, που διαφέρει πλήρως από εκείνο του προκατόχου του κ. Κ. Καραμανλή, αλλά και του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη, υιοθετεί σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου, όπως είχε προαναγγείλει κατά την προεκλογική περίοδο, διαμορφώνει ένα πανίσχυρο πρωθυπουργικό γραφείο, στο οποίο τον πρώτο λόγο θα έχει ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Χαρ. Παμπούκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παμπούκης θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα «προσωπάρχη» του Λευκού Οίκου και θα αναλάβει να υποβάλει εισήγηση για τους συμβούλους του κ. Γ. Παπανδρέου που θα εγκατασταθούν στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να παρακολουθούν την πορεία και τους ρυθμούς προώθησης του κυβερνητικού έργου.

Παρουσία στο εξωτερικό

Ο κ. Γ. Παπανδρέου, όπως αναφέρουν στενοί του συνεργάτες, θεωρεί απαραίτητο το συγκεκριμένο μοντέλο, που τον «απεγκλωβίζει» από την καθημερινή τριβή με επιμέρους προβλήματα των υπουργείων. Είναι προφανές, ότι αφενός ενδιαφέρεται να ρίξει το βάρος του στις μεγάλες προτεραιότητες της κυβέρνησης, με πρώτη την οικονομία, ενώ, επιπροσθέτως επιθυμεί να έχει σαφώς εντονότερη παρουσία στη διεθνή σκηνή, καθώς είναι πεπεισμένος ότι η χώρα έχασε σημαντικό έδαφος στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια. Τούτο, εξάλλου, υπογραμμίστηκε από την επιλογή του δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης να μεταβεί στην Τουρκία, όπου είχε χθες συνάντηση με τον ομόλογό του, κ. Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα, ο πρωταγωνιστικός ρόλος του κ. Χ. Παμπούκη υπογραμμίζεται και από το γεγονός ότι πιθανότατα ο κ. Ν. Αθανασάκης θα διατηρήσει τον τίτλο του «διευθυντή του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ» και η έδρα του θα βρίσκεται στην Ιπποκράτους, παρότι έχει ήδη γραφείο και στο Μέγαρο Μαξίμου. Επίσης, η κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη θα παραμείνει στη Βουλή, ως διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, μια σειρά από πρόσωπα που έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στο «σύστημα της Ιπποκράτους» τα πέτρινα χρόνια της αντιπολίτευσης έχουν αναλάβει άλλους ρόλους: Οι κ. Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Ρέππας, Τίνα Μπιρμπίλη, Π. Γερουλάνος έχουν αναλάβει χαρτοφυλάκια, ενώ ο κ. Δ. Στεφάνου θα ακολουθήσει τον πρώτο στο υπουργείο Εσωτερικών.

Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου θα συνεχίσει να πραγματοποιείται -με διαφορετική σύνθεση και με τον πρωθυπουργό κατά κανόνα να μην είναι παρών- η σύσκεψη του λεγόμενου πρωινού καφέ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη θα μετέχουν οι κ. Χ. Παμπούκης, Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Ρέππας, Ν. Αθανασάκης, Ρεγγίνα Βάρτζελη και ο κ. Χρ. Παπουτσής, ως γραμματέας της Κ.Ο. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συγκροτηθεί ομάδα -ξένων- επικοινωνιολόγων που θα έχει την ευθύνη σχεδιασμού και προετοιμασίας των δημόσιων εμφανίσεων και παρεμβάσεων του πρωθυπουργού.

Συνάντηση χωρίς ατζέντα, αλλά με ουσία
Παπανδρέου – Ερντογάν, εφ’ όλης της ύλης στην Κωνσταντινούπολη
Της απεσταλμένης μας στην Κωνσταντινούπολη Δωρας Aντωνιου

Την πρόθεσή του να δώσει δείγμα δυναμικής εξωτερικής πολιτικής, με πρωτοβουλίες και ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της χώρας, σηματοδότησε, όπως ο ίδιος είπε, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, με την αιφνιδιαστική απόφασή του να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν. Στην άτυπη, διάρκειας 70 λεπτών συνάντησή τους, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι έθεσε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την προσθήκη ότι όλα αυτά θα αξιολογηθούν τον Δεκέμβριο σε συνάρτηση με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Χαρακτήρισε τη συνάντηση φιλική, χωρίς ατζέντα, από την οποία εισέπραξε βούληση για θετική ανταπόκριση σε όλα τα θέματα. Εξέφρασε δε την ελπίδα, η βούληση αυτή να μεταφραστεί σε πράξεις.

Η επίσκεψη εξελίχθηκε σε «επίθεση φιλίας» προς τον τουρκικό λαό. Με δηλώσεις, τις οποίες ο ίδιος διευκρίνισε ότι απευθύνει προς αυτόν, αλλά και συμβολικές χειρονομίες, την επίσκεψη στον τάφο του Ισμαήλ Τζεμ όπου απέθεσε κλαδιά ελιάς, ο κ. Παπανδρέου έδειξε ότι επιθυμεί να ξαναπιάσει το νήμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων από εκεί όπου το άφησε ως υπουργός Εξωτερικών του Κώστα Σημίτη. Ταυτόχρονα, στις δηλώσεις του ξεδίπλωσε την ατζέντα των προβλημάτων, που όπως είπε, πρέπει να λυθούν: Κυπριακό, τουρκικές αμφισβητήσεις στο Αιγαίο, Οικουμενικό Πατριαρχείο και Χάλκη. Τα συνέδεσε, μάλιστα, με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Το πρώτο εκτός Ελλάδας ταξίδι του πρωθυπουργού, με αφορμή την άτυπη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης πραγματοποιήθηκε, τελικά, με πρόγραμμα ανάλογο επίσημης επίσκεψης. Αιφνιδιάζοντας ακόμα και στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, που περιέγραφαν την επίσκεψη ως μια συμβολική συμμετοχή ανοίγματος προς την Τουρκία και τις βαλκανικές χώρες και πολύ περισσότερο τους διπλωμάτες, που προτιμούν την προσεκτική προετοιμασία ανάλογων επαφών, το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

Τον κ. Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη υποδέχθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. Αμέσως μετά, επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και έγινε δεκτός από τον κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και χαιρέτισε το συμβολισμό της απόφασης να κάνει το πρώτο εκτός Ελλάδας ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι επιθυμεί να απευθυνθεί στον τουρκικό λαό. «Γνωρίζετε ότι μιλάω με ειλικρίνεια, γνωρίζετε τις προσπάθειές μου για προσέγγιση. Προβλήματα υπάρχουν, προβλήματα που μας αφορούν και μας πονάνε. Το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις με απόλυτο σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα αλλά και στις θρησκευτικές ελευθερίες, όπως το θέμα της Χάλκης, που συνδέεται με την πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε.». Αμέσως μετά, σε δήλωσή του προς τα τουρκικά μέσα, αφού αναφέρθηκε στην πολιτική προσέγγισης που είχε εγκαινιάσει με τον Ισμαήλ Τζεμ, τόνισε ότι στόχος είναι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, όχι να τα εκμεταλλευθούμε, αλλά να τα λύσουμε».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Κυπριακό, λέγοντας ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς κηδεμονία από μητέρες – πατρίδες. Επανέλαβε την ανάγκη σεβασμού των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας, όπως άλλωστε επιτάσσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θέτοντας, ουσιαστικά, την ατζέντα της συνάντησης με τον κ. Ερντογάν. Στον χαιρετισμό του προς τη σύνοδο, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε τον καθορισμό ενός οδικού χάρτη, ώστε μέχρι το 2014, 100 χρόνια μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να γίνουν μέλη της Ε.Ε. Ειδικότερα για τα Σκόπια, δήλωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, με τις θέσεις της να είναι ξεκάθαρες και γνωστές. Για την Τουρκία, είπε ότι θα πρέπει να ενθαρρυνθεί από την Ε.Ε., αλλά και η ίδια να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι όλων των χωρών-μελών, παραπέμποντας στην Κύπρο.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube