REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 16 Οκτωβρίου 2009

Συνομιλίες με την Ουκρανία.Ανήσυχη η Μόσχα για τις επαφές ΗΠΑ με χώρες εκτός ΝΑΤΟ για την αντιπυραυλική άμυνα

Ανήσυχη εμφανίστηκε την Πέμπτη η Ρωσία από τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ξεκινήσουν συνομιλίες σε θέματα αντιπυραυλικής άμυνας με χώρες που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax της Ουκρανίας, το Κίεβο ξεκίνησε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την πιθανότητα να χρησιμοποιήσει η Ουάσινγκτον πληροφορίες που συλλέγουν τα ραντάρ της Ουκρανίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι ΗΠΑ αρνήθηκαν ότι επιθυμούν να τοποθετήσουν συστήματα ραντάρ στην Ουκρανία, αν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι χώρες όπως η Ουκρανία θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην παροχή έγκαιρης προειδοποιητικής πληροφόρησης.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρέσβη στις ΗΠΑ, Ολέχ Σασμούρ, το ζήτημα βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο συνομιλιών.

Ωστόσο, ανησυχία εξέφρασε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών. Σεργκέι Ριάμπκοφ, για την πιθανότητα έναρξης συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και χωρών εκτός ΝΑΤΟ για θέματα αντιπυραυλικής άμυνας, λέγοντας ότι οι πληροφορίες δεν είναι «ενθαρρυντικές».

Ο Σ.Ριάμπκοφ δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Itar-Tass, ότι η κυβέρνηση Ομπάμα διατηρεί επαφές με εταίρους της (και όχι μόνο εντός ΝΑΤΟ) για το θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρέσβης στις ΗΠΑ είπε ότι η Ρωσία έχασε την ευκαιρία της να χρησιμοποιήσει πληροφορίες από ουκρανικά ραντάρ.

Η Μόσχα ακύρωσε μια συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών, λέγοντας ότι τα ραντάρ στην Ουκρανία ήταν «πεπαλαιωμένα».

Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube