REAL TIME |

Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 17 Οκτωβρίου 2009

Πλήρης η στήριξη της Αγκυρας στα Σκόπια

Πλήρης η στήριξη της Αγκυρας στα Σκόπια
( Από την επίσκεψη στην ΠΓΔΜ του Τούρκου επιτελάρχη στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ)

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τις θέσεις της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ, για τη σταθερότητα και την ασφάλεια, τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, “ΜΙΑ”, ο κ Γκιουλ σημείωσε ότι η ένταξη όλων των χωρών των Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, θα ενισχύσει την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο κ. Γκιουλ χαρακτήρισε “ιδιαίτερα ικανοποιητικό” το επίπεδο των διμερών σχέσεων Τουρκίας-ΠΓΔΜ και επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, καθώς και την εμβάθυνση της συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι «οι πολίτες της “Μακεδονίας” δεν θα ξεχάσουν ποτέ τη συνεπή υποστήριξη της Τουρκίας και την αλληλεγγύη που επέδειξε από την πρώτη στιγμή προς τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”».

«Η χρησιμοποίηση του συνταγματικού ονόματος, η υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας, όπως και η σθεναρή υποστήριξη για την ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ, αποδεικνύουν τις ειλικρινείς προθέσεις πραγματικών φίλων» ανέφερε ακόμη ο κ. Ιβάνοφ.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ συμπλήρωσε ότι η στρατηγική συμφωνία ενίσχυσης των διμερών σχέσεων με την Τουρκία, η οποία υπεγράφη πριν ένα περίπου χρόνο, αποτελεί χαρακτηριστικό της ποιότητας των σχέσεων των δύο χωρών.

Τέλος ο κ. Ιβάνοφ, στη συνάντηση με τον κ. Γκιουλ, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την προχθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απευθύνει σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και ΠΓΔΜ και πρόσθεσε ότι η χώρα του αναμένει σύντομα θετική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την έναρξή τους.

Ο κ. Ιβάνοφ κατέθεσε το πρωί στεφάνι στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ θα μεταβεί αύριο από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη, όπου προβλέπεται να πραγματοποιηθούν συναντήσεις με εκπροσώπους ενώσεων και οργανώσεων των αποδήμων της ΠΓΔΜ.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, κ. Ιβάνοφ, μεταδίδει το “MIA”, θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του την Κυριακή με συνάντηση που θα έχει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube