Γενικά θέματα 17 Οκτωβρίου 2009

Ριζικές αλλαγές στις διαδικασίες ασύλου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.Ζητά δωρεάν νομική βοήθεια

Ριζικές αλλαγές στις διαδικασίες ασύλου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.Ζητά δωρεάν νομική βοήθεια

Αθήνα: Αμεση και ριζική αλλαγή των διαδικασιών ασύλου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή και σχετική ανακοίνωση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος εξέφρασε προβληματισμό για τις πρακτικές της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά οι διαδικασίες ασύλου να ακολουθήσουν το διεθνές δίκαιο, ώστε μεταξύ άλλων όλοι οι αιτούντες άσυλο «να ενημερώνονται έγκαιρα και πλήρως και με κατάλληλο τρόπο σε γλώσσα που κατανοούν για την πορεία του αιτήματός τους, καθώς και να έχουν δωρεάν νομική βοήθεια σε όλα τα στάδια της διαδικασίας ασύλου».

Στο πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτης ανάφερε ότι «η πρακτική της ταυτόχρονης επίδοσης απορριπτικών αποφάσεων ασύλου σε α’ βαθμό με τη χορήγηση του ειδικού δελτίου αιτούντος άσυλο (ροζ κάρτα) είχε ως αποτέλεσμα να περιέρχονται οι εν λόγω αλλοδαποί σε σύγχυση, καθώς παραλαμβάνοντας τη ‘ροζ κάρτα’, η οποία έχει εξάμηνη ισχύ, θεωρούσαν ότι τους είχε χορηγηθεί ισχυρός τίτλος παραμονής, ενώ στην πραγματικότητα το αίτημά τους για άσυλο είχε απορριφθεί».

Συνέπεια της πρακτικής αυτής, τονίζει ο Συνήγορος, είναι να αντιλαμβάνονται το ανίσχυρο του δελτίου μόνον όταν προσέρχονταν, μετά την παρέλευση του εξάμηνου, στην αρμόδια υπηρεσία προς ανανέωσή του και ενώ είχε ήδη εκπνεύσει άπρακτη η νόμιμη προθεσμία προσφυγής κατά της απορριπτικής απόφασης.

Πηγή: ΝΕΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube