Γενικά θέματα 30 Οκτωβρίου 2009

Δεν την εφεύρε, αλλά την παραμόρφωσε

Σωστή η απολογία του Δημήτρη Χριστόφια. Δεν είναι δική του εφεύρεση η λύση της διζωνικής ομοσπονδίας. Είναι δική του ευθύνη, όμως, και ευθύνη του κόμματός του, που κατέστησαν αυτήν τη λύση λάβαρο αγώνα, και την αναβάθμισαν ως τη μόνη διέξοδο για τον κυπριακό λαό. Και είναι χειρότερο το ότι την παραμόρφωσαν και την κατέστησαν επαχθέστερη.

Ουδείς αντιτίθεται σε λύση ομοσπονδίας, με το σωστό περιεχόμενο, όπως έλεγε ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Έστω και αν η ομοσπονδία δεν αποτελεί, για το μικρό αυτό τόπο, την ιδεωδέστερη λύση, ακόμη και με το σωστό περιεχόμενο. Αποτελεί, όμως, την ολιγότερον επαχθή λύση, υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από το 1974.

Η διζωνική, όμως, είναι ξενόφερτη λύση. Είναι αγγλοαμερικανικής έμπνευσης με πλασιέ Κυπρίους. Ο Μακάριος δεν απεδέχθη ολοκληρωτικά αυτήν τη λύση. Στη συμφωνία του με τον Ντενκτάς, πουθενά δεν αναφέρεται ο όρος διζωνική ομοσπονδία. Αναφέρεται επί λέξει: “Επιζητούμε μιαν ανεξάρτητη, αδέσμευτη, δικοινοτική ομόσπονδη Δημοκρατία”. Οι προτάσεις που υπέβαλε αργότερα, με συνομιλητή τον Τάσσο Παπαδόπουλο, καμιά σχέση δεν είχαν με τις προτάσεις που υπέβαλαν αργότερα διάδοχοί του και τελευταία ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Ο ίδιος ο Μακάριος, στη συνάντησή του με τον Ντενκτάς, είπε στον κατοχικό ηγέτη, σύμφωνα με τουρκικά απόρρητα έγγραφα που αποκάλυψε πρόσφατα ο Σενέρ Λεβέντ: “Αποδέχομαι την ομοσπονδία, φυσικά υπό τον όρο να συμφωνήσουμε σε ελευθερία διακίνησης και εγκατάστασης, και σε άλλα στοιχεία. Όμως, όταν λέμε ομοσπονδία, μήπως καταλαβαίνουμε το ίδιο πράγμα; Εγώ νομίζω ότι η τουρκική πλευρά έχει κατά νουν μια συνομοσπονδία, αποτελούμενη από δύο χωριστά κράτη…”.

Μπορεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας να μας εξηγήσει πώς, από την ορολογία του Μακαρίου “ανεξάρτητη, αδέσμευτη, δικοινοτική ομοσπονδία”, αυτός κατέληξε(όπως αναφέρει και η κοινή συμφωνία του με τον Ταλάτ) σε διζωνική ομοσπονδία που θα αποτελείται από δύο συνιστώσες Πολιτείες; Είχε αποδεχθεί ο Μακάριος διζωνική δύο συνιστωσών Πολιτειών (κρατών), που παραπέμπει σε συνομοσπονδία; Είχε αποδεχθεί ο Μακάριος εκ περιτροπής Προεδρία και σταθμισμένη ψήφο;

Αλλά ας πάμε και στο πλαίσιο αποφάσεων που αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο το 1989 και τις οποίες κατέθεσε ως προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς ο Γιώργος Βασιλείου. Και εδώ δεν γίνεται λόγος για διζωνική δύο συνιστωσών Πολιτειών, αλλά αναφέρεται: “Η Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία θα αποτελείται από δύο περιοχές, οι οποίες στο εξής θα αποκαλούνται Περιφέρειες”. Σε αυτές τις προτάσεις δεν υπάρχει αναφορά σε εκ περιτροπής προεδρία.

Συμπέρασμα: Μέσα από το πέρασμα του χρόνου, οι εκάστοτε Πρόεδροι έκαμαν τέτοιες παραχωρήσεις, που παραμόρφωσαν την ομοσπονδία. Και μπορεί να μην εφεύραν αυτοί τη διζωνική, αλλά επωμίζονται -όπως και ο Δημήτρης Χριστόφιας- βαρύτερη ευθύνη. Κατέστησαν μια ετεροβαρή λύση, αποκρουστική και επαχθή για τον κυπριακό Ελληνισμό.
Ηλ. διεύθυνση: antoniouc@simerini.com
ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ – ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube