Weather Icon
Βαλκάνια , Κοσσυφοπέδιο 8 Οκτωβρίου 2009

ΑΛΒΑΝΙΑ-ΚΟΣΟΒΟ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΣΕ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κόσοβο, απέρριψε το ενδεχόμενο συνένωσης της Αλβανίας και του Κοσόβου, υπογραμμίζοντας ότι τα Τίρανα και η Πρίστινα φιλοδοξούν να ενταχθούν ξεχωριστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το αλβανικό έθνος είναι ένα και αδιαίρετο όσον αφορά το πνεύμα και την ταυτότητα, και παρ’ ότι η Αλβανία και το Κόσοβο είναι διαφορετικές χώρες. Εθνικό ιδεώδες των Αλβανών είναι το ευρωπαϊκό ιδεώδες», υπογράμμισε ο κ. Μπερίσα.

«Δεν υπάρχουν άλλες χώρες στον κόσμο που δικαιούνται να θεωρούνται περισσότερο αδελφές χώρες», ανέφερε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, τόνισε ότι «οι Αλβανοί ζουν σε πολλές χώρες και είναι ένα έθνος που εργάζεται σκληρά για να υιοθετήσει τα υψηλότερα ευρωατλαντικά πρότυπα».
Οι πρωθυπουργοί του Κοσόβου και της Αλβανίας, Χασίμ Θάτσι και Σαλί Μπερίσα αντίστοιχα, υπέγραψαν έξι διμερείς συμφωνίες για την ελεύθερη διακίνηση πολιτών και τη διέλευση στις συνοριακές περιοχές, συμφωνία στον τομέα των τελωνείων, συμφωνία για την υποδοχή ατόμων με παράνομη άδεια διαμονής και συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Μπερίσα συναντήθηκε στην Πρίστινα με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τους εκπροσώπους των μειονοτήτων και κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του πρώτου προέδρου του Κοσόβου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

Στη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο της Βουλής του Κοσόβου, Γιακούπ Κρασνίτσι, ο κ. Μπερίσα υπογράμμισε ότι το Κόσοβο, 20 μήνες μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας έκανε αξιοσημείωτα βήματα, όπως την προσαρμογή του Συντάγματος στα δημοκρατικά πρότυπα, την υιοθέτηση μεγάλου αριθμού νόμων, όπως των νόμων για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των μειονοτήτων, με βάση το σχέδιο Αχτισάαρι, καθώς και νόμων για την οικονομίας της αγοράς.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας σε ειδική τελετή ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Πρίστινας για τη σημαντική προσφορά του στην αλβανική επιστήμη και εκπαίδευση, για την εδραίωση και παγίωση της δημοκρατίας στην Αλβανία και για τη στήριξή του στον αγώνα των Αλβανών του Κοσόβου για την ελευθερία και την ανεξαρτησία και για τη συμβολή του στην ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο κ. Μπερίσα υπογράμμισε το ρόλο του Πανεπιστημίου της Πρίστινας στην ελευθερία και την ανεξαρτησία του Κοσόβου, τονίζοντας ότι οι καθηγητές του ίδρυσαν το πρώτο αλβανικό κόμμα αντιπολίτευσης στα Βαλκάνια.
Τόνισε δε ότι ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα κέρδισε το σεβασμό και τη συμπάθεια όλου του πολιτισμένου κόσμου για τις αξίες που καλλιέργησε στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.

Πρόσκληση Μπερίσα σε επιχειρηματίες του Κοσόβου για επενδύσεις στην αλβανική αγορά

Να επενδύσουν στη χώρα του κάλεσε τους επιχειρηματίες του Κοσόβου ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, δεσμευόμενος να άρει τυχόν εμπόδια προς αυτή την κατεύθυνση και να στηρίξει τέτοιου είδους “ανοίγματα” στην αλβανική αγορά.

Παρά το “βαρύ” πρόγραμμά του, ο Σαλί Μπερίσα, ο οποίος ξεκίνησε χθες διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Πρίστινα, την πρώτη του μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, στις 17 Φεβρουαρίου του 2008, συναντήθηκε με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και του Οικονομικού Επιμελητηρίου του Κοσόβου.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας αναφέρθηκε στα κίνητρα που προσφέρονται για επενδύσεις στη χώρα του και το ιδιαίτερα ευνοϊκό, όπως είπε, επιχειρηματικό περιβάλλον, ενώ δεσμεύτηκε να μειώσει ακόμη περισσότερο τη γραφειοκρατία στον επιχειρηματικό τομέα.

Λίγο νωρίτερα, μιλώντας ενώπιον της Βουλής του Κοσόβου, ο κ. Μπερίσα- μεταξύ άλλων- ανέφερε: “Οι 20 μήνες μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου είναι η πιο σταθερή περίοδος στα Βαλκάνια τα τελευταία 100 χρόνια. Περίπου 62 χώρες έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη καθώς και διεθνών οργανισμών”.
Αφού δεσμεύτηκε να βοηθήσει το Κόσοβο στην ευρωπαϊκή του πορεία, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη διεύρυνσης των δομών της περιφερειακής συνεργασίας.
“Οι δύο χώρες μας θα πρέπει να αποδείξουν στους γείτονες και όλες τις φίλες χώρες και τους εταίρους μας ότι είναι δύο ανεξάρτητα κράτη”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπερίσα.
Αναφερόμενος στην κατάσταση στο Κόσοβο, ο Αλβανός πρωθυπουργός κάλεσε τους Αλβανούς και τους Σέρβους ν’ ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στις μεταξύ τους σχέσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
liako.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube