REAL TIME |

Weather Icon
Γαλλία , Καύκασος 7 Οκτωβρίου 2009

Ενεργειακές συμφωνίες 6 δισ. δολ. στο Καζακστάν

ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ συνολικής αξίας έξι δισ. δολαρίων στους κλάδους πετρελαίου, φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας έκλεισαν γαλλικές εταιρίες με την κυβέρνηση του Καζακστάν, στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί στη χώρα.Μέσω αυτών των συμφωνιών η Γαλλία μετατρέπεται σε έναν από τους βασικούς επενδυτές στην πλούσια σε ενέργεια χώρα της Ασίας.

Oπως ανακοινώθηκε οι Total και GDF Suez εξασφάλισαν σημαντικό μερίδιο στο πρόγραμμα ανάπτυξης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Χβαλίνσκογε. Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν, επίσης, η ρωσική Lukoil καθώς και η κρατική ενεργειακή εταιρία του Καζακστάν, KazMunaiGas.

Αν και το Χβαλίνσκογε δεν θεωρείται μεγάλο κοίτασμα, καθώς υπολογίζεται ότι διαθέτει αποθέματα φυσικού αερίου ύψους 332 δισ. κυβικών μέτρων, το «προσόν» του έγκειται στο γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο ρωσικό δίκτυο αγωγών μεταφοράς αερίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Total με αυτή τη συμφωνία ισχυροποιεί τη θέση της στο Καζακστάν, καθώς κατέχει, ήδη, τον «κεντρικό ρόλο» στην ανάπτυξη του πετρελαϊκού κοιτάσματος Κασαγκάν.

Παράλληλα κοινοπραξία με επικεφαλής τη Spie-Capag, τη θυγατρική της Entrepose Contracting, υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης για την κατασκευή του αγωγού Γέσκενε-Κουρίκ, ο οποίος θα συνδέσει το Κασαγκάν με το λιμάνι Ακτάου στην Κασπία. Η αξία των προβλεπόμενων συμβολαίων για τις γαλλικές εταιρίες ανέρχεται σε 1,2 δισ. δολάρια. Επίσης η Areva και η κρατική εταιρία του Καζακστάν Kazatomprom συμφώνησαν να συστήσουν κοινοπραξία για την εμπορία πυρηνικού καυσίμου στην Ασία και να εξετάσουν τις προοπτικές παραγωγής του στο Καζακστάν.
Πηγή: Express.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube