Γενικά θέματα 10 Οκτωβρίου 2009

Ταμειακό έλλειμμα – σοκ 12% του ΑΕΠ βλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος

Ελλειμμα ρεκόρ 12% του ΑΕΠ προβλέπει για το 2009 η ΤτΕ.Στο 12% του ΑΕΠ εκτίμησε ότι θα φτάσει το ταμειακό έλλειμμα φέτος ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γ. Προβόπουλος χθες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει αρνητικά και το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009, ενώ άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί εκ νέου το έλλειμμα του 2008. Παράλληλα, ανέφεραν ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ, έχει στείλει από τον Ιούνιο επιστολή, στην οποία αναφέρει ότι η μείωση του ελλείμματος δεν μπορεί να στηριχτεί μόνο στην αύξηση των εσόδων και στα προσωρινού χαρακτήρα μέτρα.

Στο 12% του ΑΕΠ ή σε 28 δισ. ευρώ εκτίμησε χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γ. Προβόπουλος ότι θα ανέλθει το ταμειακό έλλειμμα του 2009, μετά την πολύωρη συνάντηση που είχε με τον νέο υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

«Με βάση τα στοιχεία για το πρώτο ενννεάμηνο, το έλλειμμα του προϋπολογισμού έφτασε το 10% του ΑΕΠ και με τη δυναμική που έχει αναπτύξει, θα φτάσει, εάν δεν ξεπεράσει, το 12% του ΑΕΠ», δήλωσε ο κ. Προβόπουλος.

Από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν μετά τη συνάντηση ότι η εξέλιξη αυτή είναι προφανές πως θα επηρεάσει ανοδικά και το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα αυξηθεί η «άσπρη τρύπα» (τα πλεονάσματα των ασφαλιστικών ταμείων, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ) για να μειωθεί το έλλειμμα.

Παράλληλα, στελέχη του υπουργείου επισήμαναν χθες ότι έφτασε στα «χέρια» του νέου οικονομικού επιτελείου, με καθυστέρηση 48 ωρών, επιστολή του προέδρου του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Eurogroup), Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ, που είχε αποσταλεί από τον Ιούνιο στο υπουργείο Οικονομίας. Σε αυτήν ο κ. Γιουνκέρ αναφέρει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στην αύξηση των εσόδων, καθώς επίσης και μόνο σε προσωρινού χαρακτήρα μέτρα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου προσπαθεί να ενημερωθεί για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και το μέγεθος του εκτροχιασμού του προϋπολογισμού, καθώς από την ερχόμενη εβδομάδα θα κληθεί να εξηγήσει στις κοινοτικές αρχές το πού βρίσκεται η ελληνική οικονομία και κυρίως τι διαρθρωτικές αλλαγές θα προωθηθούν για να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά. Στο πλαίσιο αυτό θα έχει και άλλες συναντήσεις με τον κ. Προβόπουλο.

Η παρούσα δημοσιονομική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι αναμφισβήτητα δραματική. Για το 2008 η Ελλάδα αναθεώρησε την πρόβλεψή της για το έλλειμμα στο 5,7% του ΑΕΠ από 5% του ΑΕΠ. Πάντως, από το υπουργείο Οικονομικών, δεν απέκλειαν χθες το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί προς τα πάνω και αυτή η πρόβλεψη για το έλλειμμα του 2008.

Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν στα τέλη Σεπτεμβρίου τις κοινοτικές υπηρεσίες ότι φέτος το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 6% του ΑΕΠ, μόλις 0,3% του ΑΕΠ υψηλότερα από ό, τι πέρυσι. Πάντως, ο κ. Προβόπουλος έχει δηλώσει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος θα προσεγγίσει το 10% του ΑΕΠ, ενώ και στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι είναι απίθανο να επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη.

Απαραίτητη κρίθηκε στο μέσον της συνεδρίασης του υπουργού με τον διοικητή της ΤτΕ και η παρουσία του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), κ. Σπ. Παπανικολάου. Ο ΟΔΔΗΧ την Τρίτη –εκτός απροόπτου– θα διενεργήσει τη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου διάρκειας 13, 26 και 52 εβδομάδων, ύψους τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ, και τυπικά ο Οργανισμός χρειάζεται την έγκριση του υπουργού για να προχωρήσει τις διαδικασίες.

Ωστόσο, ο κ. Παπακωνσταντίνου ήθελε να ενημερωθεί από τον πλέον αρμόδιο για το ύψος των δανεικών φέτος (ήδη έχουν φτάσει στο ύψος ρεκόρ των 55,4 δισ. ευρώ), αλλά και να συζητήσει το ενδεχόμενο της νέας έκδοσης ομολόγου, για να καλύψει τα ταμειακά ελλείμματα μέχρι το τέλος του έτους. Πάντως, το οικονομικό επιτελείο θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για το φετινό πρόγραμμα δανεισμού μόλις αποκτήσει μια σαφή εικόνα των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο το ΙΚΑ θέλει περισσότερα από 1 δισ. ευρώ έως τέλος του έτους για να καταβάλει συντάξεις και δώρο Χριστουγέννων.

Εντός της εβδομάδος, κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αθήνα για να ενημερωθεί για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και του προϋπολογισμού.

Οι συναντήσεις αυτές του νέου υπουργού με το κλιμάκιο της Κομισιόν θα προηγηθούν των Συμβουλίων υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Eurogroup) και της Ε. Ε. των «27» (Εcofin), που θα γίνουν τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου και Τρίτη 20 Οκτωβρίου, αντίστοιχα.

Σωτηρης Νικας
kathimerini.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube