Weather Icon
Γενικά θέματα 16 Σεπτεμβρίου 2009

South Stream και Nabucco οι τελευταίες εξελίξεις

South Stream και Nabucco οι τελευταίες εξελίξεις

Το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στο ρωσο-ιταλικό πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, το οποίο είναι ανταγωνιστικό του προγράμματος κατασκευής του αγωγού Nabucco που χαίρει της υποστήριξης των Βρυξελλών, επιβεβαίωσε σήμερα η Electricite de France (EdF).>«Προσδοκούμε σε οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας από τα κοινά προγράμματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Τράικο Τραϊκόφ, επισημαίνοντας ότι τα ρωσικά σχέδια θα πρέπει να συνάδουν με τις απαιτήσεις της Ε.Ε>”Ανοιχτό” είναι το θέμα των πωλήσεων φυσικού αερίου από τη δεύτερη φάση του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν, που εποφθαλμιούν τόσο η Μόσχα όσο και το κονσόρτσιουμ του σχεδιαζόμενου αγωγού Nabucco, σύμφωνα με τον πρόεδρο της StatoilHydro, η οποία από κοινού με την BP έχουν τον έλεγχο του εν λόγω κοιτάσματος.

Γαλλία – EdF – Επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στον South Stream
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣΣ

Το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στο ρωσο-ιταλικό πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, το οποίο είναι ανταγωνιστικό του προγράμματος κατασκευής του αγωγού Nabucco που χαίρει της υποστήριξης των Βρυξελλών, επιβεβαίωσε σήμερα η Electricite de France (EdF).

Χθες, εκπρόσωπος του Ρώσου πρωθυπουργού κ. Βλαντιμίρ Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του κ. Πούτιν με τον Γάλλο ομόλογό του κ.
Φρανσουά Φιγιόν στη Μόσχα.

“Ο South Stream, ναι αληθεύει”, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της EdF κ. Πιέρ Γκαντονέξ, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή κατά τη διάρκεια κατάθεσής του ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

“Η ιδέα να πλαισιώσουμε τους Ιταλούς και την Gazprom είναι μια πολύ καλή είδηση όσον αφορά τη διαφοροποίηση των οδών τροφοδοσίας.

Απέχουμε ακόμη πολύ, πρόκειται για πρόγραμμα, αλλά είναι σαφές ότι διεξάγουμε συζητήσεις εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα”, είπε ο κ. Γκαντονέξ.

“Σήμερα, αγοράζουμε τις μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου από τη GDF Suez.
Εχουμε, ωστόσο, καταστήσει σαφή την πρόθεσή μας να αποκτήσουμε μια σχετική αυτονομία και έναν κάποιον βαθμό διαφοροποίησης”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της EdF.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι η EdF, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά, πλέον, εμπορεύεται και φυσικό αέριο, έχει ανάγκη από μια “πηγή φυσικού αερίου” για τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς της.
Το 2008, η τροφοδοσία της EdF με φυσικό αέριο ανήλθε σε περίπου 26 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και οι εκτιμήσεις του γαλλικού ομίλου κάνουν λόγο για ανάγκες 45 δισεκατομμυρίων κυβικά μέτρων “μεσοπρόθεσμα”.
Στα τέλη της περυσινής χρονιάς, η EdF τροφοδοτούσε με φυσικό αέριο 417.900 πελάτες της στη Γαλλία.

Σχολιάζοντας τη δημοσιοποίηση των συνομιλιών για ενδεχόμενη συμμετοχή της EdF στον
South Stream, ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μονπελιέ κ. Ζακ Περσεμπουά προέβη στην εκτίμηση ότι αυτή η ανακοίνωση “ενισχύει την αξιοπιστία του South Stream έναντι του Nabucco”.

“Αυτό μπορεί να κάνει τους Τούρκους να σκεφθούν και να τους οδηγήσει στο να βάλουν τη GDF Suez στον Nabucco”, πρόσθεσε.

Το 2008, η Gaz de France – GDF Suez πλέον, μετά τη συγχώνευσή της με τη Suez – αποπειράθηκε να εξασφαλίσει συμμετοχή στον αγωγό Nabucco, με τον οποίο οι Βρυξέλλες επιθυμούν να περιορίσουν την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Μόσχα.
Προσέκρουσε, όμως, στην αντίθεση της Αγκυρας, η οποία θέλησε με αυτό τον τρόπο να διαμαρτυρηθεί για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Μετά την υπογραφή, στα μέσα Ιουλίου, από τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη και την Τουρκία της συμφωνίας διέλευσης του αγωγού Nabucco, η Ρωσία ανακοίνωσε στις αρχές Αυγούστου ότι εξασφάλισε τη συναίνεση της Αγκυρας για διέλευση του South Steam από τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Το πρόβλημα είναι ότι “υπάρχει πολύ μεγάλη πολιτική σε αυτή την ιστορία των αγωγών”, διαπιστώνει η ερευνήτρια στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ifri) κ.
Σουζάν Νιές.

Κατά τη γνώμη της, η ανακοίνωση της συμμετοχής της EdF στον South Stream “καθιστά ακόμη πιο εύθραυστη τη ευρωπαϊκή θέση: δείχνει ότι ο καθένας θέλει να προωθήσει τις δικές του υποθέσεις”, πρόσθεσε η κ. Νιές.

Η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει ότι το ένα πρόγραμμα έχει αποκτήσει προβάδισμα έναντι του άλλου, εκτιμά η ερευνήτρια στο Ifri.
“Πρέπει να δούμε τι θα συμβεί το χειμώνα.
Αν δεν υπάρξει καινούργια ρωσο-ουκρανική κρίση στο φυσικό αέριο επηρεάζεται αρνητικά το μέλλον και των δύο προγραμμάτων”, συμπλήρωσε η κ. Νιές.

Οικονομικά ανταλλάγματα ζητά η Βουλγαρία
Η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας υιοθετεί σκληρότερη στάση απέναντι στη Ρωσία

«Ναι» στα ενεργειακά σχέδια της Ρωσίας, με τα ανάλογα όμως οικονομικά ανταλλάγματα: Αυτό το μήνυμα αναμένεται να κομίσει η Βουλγαρία στον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο, ο οποίος επισκέπτεται αύριο τη Σόφια.

«Προσδοκούμε σε οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας από τα κοινά προγράμματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Τράικο Τραϊκόφ, επισημαίνοντας ότι τα ρωσικά σχέδια θα πρέπει να συνάδουν με τις απαιτήσεις της Ε.Ε.
Η νέα κεντρο-δεξιά κυβέρνηση της Σόφιας φαίνεται να υιοθετεί σκληρότερη στάση απέναντι στη Ρωσία, από την οποία η Βουλγαρία είναι απόλυτα εξαρτημένη όσον αφορά το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.
Αμέσως μετά τη νίκη του στις εκλογές του Ιουλίου, το GERB έθεσε υπό αναθεώρηση τόσο τα σχέδια για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας όσο και τη συμμετοχή της χώρας στον αγωγό South Stream.

Η βουλγαρική κυβέρνηση έχει τονίσει ότι θέλει πρωτίστως να δει εάν τα σχεδιαζόμενα ενεργειακά προγράμματα εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα, ενώ έχει επισημάνει ότι θα ζητήσει τη συμβουλή της Ε.Ε. πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση.ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Εμπορικά τα κριτήρια επιλογής για τις πωλήσεις φυσικού αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν

“Ανοιχτό” είναι το θέμα των πωλήσεων φυσικού αερίου από τη δεύτερη φάση του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν, που εποφθαλμιούν τόσο η Μόσχα όσο και το κονσόρτσιουμ του σχεδιαζόμενου αγωγού Nabucco, σύμφωνα με τον πρόεδρο της StatoilHydro, η οποία από κοινού με την BP έχουν τον έλεγχο του εν λόγω κοιτάσματος.

“Συνεχίζουμε την εξέταση όλων των επιλογών για την εμπορία των παραγόμενων ποσοτήτων από τα πεδία και, κατά συνέπεια, θα επιλέξουμε τη λύση η οποία θα δώσει την καλύτερη εμπορική συμφωνία για την εταιρία”, τόνισε ο κ. Μπενγκτ Λίε Χάνσεν, μιλώντας στο Russia Investment Summit που διοργανώνει στη ρωσική πρωτεύουσα το Ρόιτερ.
Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον οι εταίροι στο Σαχ Ντενίζ θα πωλήσουν φυσικό αέριο από τη δεύτερη φάση του Σαχ Ντενίζ στη Ρωσία ή στο κονσόρτσιουμ του προγράμματος κατασκευής του αγωγού Nabucco, ο πρόεδρος της νορβηγικής ενεργειακής εταιρίας τόνισε ότι “το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αναζητούμε τις καλύτερες εναλλακτικές και αυτό σημαίνει ότι το θέμα είναι ανοιχτό”.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom είπε ότι η εταιρία του είναι έτοιμη να αρχίσει να αγοράζει μικρές ποσότητες από το Σαχ Ντενίζ, ακόμη και από τις αρχές του 2010, για να τροφοδοτεί τις νότιες περιοχές τη Ρωσίας.
Η παραγωγή από το Σαχ Ντενίζ ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα και τα αποθέματά του τοποθετούνται στα 1,2 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Οι ποσότητες φυσικού αερίου από τη δεύτερη φάση του Σαχ Ντενίζ θεωρούνται αναγκαία προϋπόθεση για την έναρξη της υλοποίησης της κατασκευής του αγωγού Nabucco, με τον οποίο οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να περιορίσουν τη ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. ΕΞΠΡΕΣΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube