Γενικά θέματα 8 Σεπτεμβρίου 2009

Ε.Ε.: Στις τελευταίες θέσεις η Ελλάδα σε δαπάνες για R&D

Ε.Ε.: Στις τελευταίες θέσεις η Ελλάδα σε δαπάνες για R&D

Η Ελλάδα καταλαμβάνει μια από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά πόρους για έρευνα και ανάπτυξη, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Πιο συγκεκριμένα, το 2007 η Ελλάδα δαπάνησε 1,311 εκατομμύρια ευρώ ή το 0,57% του ΑΕΠ της για έρευνα και ανάπτυξη, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Το ποσοστό έμεινε αμετάβλητο σε σχέση με το 2006, αλλά τα στοιχεία δείχνουν πως σημείωσε πτώση από το 2001, όταν ήταν 0,58%. Αυτό μας κατατάσσει στην 23η θέση στη σχετική λίστα, καθώς είμαστε μπροστά μόνο από τις Ρουμανία (0,53%) Βουλγαρία (0,48%), τη Σλοβακία (0,46%)και την Κύπρο (0,45%).

Ο σχετικός μέσος όρος για την Ε.Ε είναι 1,85%, με τις Σουηδία (3,60% επί του ΑΕΠ), Φιλανδία (3,47%) και Αυστρία (2,56%) να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις.

Αντίθετα, το 1,4% του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα το 2007 ασχολούνταν στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης, ένα ποσοστό πολύ κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (1,6%) ενώ το 40,9% των Ελληνικών επιχειρήσεων είχε την ίδια χρονιά “καινοτόμες δραστηριότητες”, με τον μέσο όρο της Ε.Ε στο 38,9%.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τη Στρατηγική της Λισσαβόνας, ο μέσος όρος των δαπανών της Ε.Ε. για έρευνα και ανάπτυξη το 2010 πρέπει να αγγίζει το 3% επί του ΑΕΠ.
Πηγή capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube