Weather Icon
Εκλογές 2009 22 Σεπτεμβρίου 2009

Deutsche Telekom: “Εμείς τηρούμε τις συμφωνίες μας!”

Deutsche Telekom: “Εμείς τηρούμε τις συμφωνίες μας!”


Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, όχι με την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά με την Ελληνική Δημοκρατία, ζητά η Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ. Από βήματος της γενικής συνέλευσης του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο Guido Kerkhoff, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της D.T., προειδοποίησε πως ο γερμανικός όμιλος θα αντιδράσει σε κάθε προσπάθεια επιστροφής του Οργανισμού στον έλεγχο του Δημοσίου, κάνοντας παράλληλα λόγο για «αντίσταση στην ανάμειξη της πολιτικής στο εσωτερικό του ΟΤΕ».

Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν την εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου και με το ζήτημα της «επανακρατικοποιήσης» του ΟΤΕ να παραμένει ψηλά στην πολιτική ατζέντα, κυρίως του ΠΑΣΟΚ που έχει εξαγγείλει ότι θα εξαντλήσει κάθε πολιτική, οικονομική και νομική δυνατότητα προκειμένου το Δημόσιο να επανακτήσει τον δημόσιο έλεγχο του Οργανισμού, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutsche Telekom διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση πως ο γερμανικός όμιλος «είναι αξιόπιστος και με τη σειρά του απαιτεί αξιοπιστία από τους συνομιλητές του».

Στην πολύ προσεκτικά διατυπωμένη ομιλία του, ο κ. Kerkhoff ούτε μια φορά δεν έκανε λόγο περί συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση, παρά με την Ελληνική Δημοκρατία από την οποία ο γερμανικός όμιλος αναμένει να τιμήσει τη μεταξύ τους σύμβαση για τον ΟΤΕ. «Η Deutsche Telekom σέβεται τις συμφωνίες της και ευελπιστεί να πράξουν το ίδιο όλα τα συμβαλλόμενα μέρη. Η τεράστια επένδυση συνολικού ύψους 3,8 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα αποτελεί δείγμα της εμπιστοσύνης μας στη χώρα, την οικονομία και το μέλλον της», ανέφερε χαρακτηριστικά, καταδεικνύοντας το γεγονός πως η «Σύμβαση Πώλησης Μετοχών OTE» και η «Συμφωνία Μετόχων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telekom AG» επικυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ερωτηθείς για το κατά πόσον μπορεί να αλλάξει το status quo στον Οργανισμό στο ενδεχόμενο αντιστροφής της πώλησης επιπλέον ποσοστού 5% του ΟΤΕ – κάτι που σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ απαιτούσε νέα επικύρωση από τη Βουλή – με το οποίο η συμμετοχή των Γερμανών αυξήθηκε στο 30% συν μια μετοχή (έναντι 25% συν μια μετοχή του Δημοσίου), ο κ. Kerkhoff θεώρησε δύσκολο να υπάρξει μια προσφορά που να είναι ικανοποιητική, δεδομένου ότι η D.T δαπάνησε ένα σημαντικό ποσό ενώ θα μπορούσε να αυξήσει το ποσοστό της μέσω του Χρηματιστηρίου. Παρά ταύτα, εκτίμησε πως ακόμη και υπό αυτή την αίρεση ή ακόμη και εάν συγκεντρωθεί ένα μεγάλο ποσοστό από το Χ.Α., η κύρια σύμβαση που παραχωρεί το μάνατζμεντ του ΟΤΕ στον γερμανικό όμιλο είναι δεδομένη και δεν μεταβάλλεται.

Παράλληλα, το υψηλόβαθμο στέλεχος της D.T. δήλωσε εμφατικά πως επιλογή του γερμανικού ομίλου είναι «η αποχή από την πολιτική και η αντίσταση σε κάθε πολιτική ανάμειξη στο εσωτερικό του ΟΤΕ».

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, ο 42χρονος Kerkhoff στην ευθύνη του οποίου βρίσκονται οι δραστηριότητες του γερμανικού ομίλου για την Νοτιοανατολική Ευρώπη επανέλαβε την πρόθεση της D.T να μειώσει τον αριθμό του προσωπικού στον ΟΤΕ μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Όπως επεσήμανε, μόνο για το πρώτο φετινό εξάμηνο το κόστος μισθοδοσίας του Οργανισμού ανήλθε στα 400 εκατ.ευρώ, ενώ αποχώρηση 2.000 εργαζομένων θα μπορούσε να εξοικονομήσει περί τα 130 εκατ. ευρώ ετησίως, να βελτιώσει κατά 20% το EBITDA και να αυξήσει τις αναμενόμενες ελεύθερες ταμειακές ροές (FCF) του ΟΤΕ κατά 10% περίπου. Ήδη, τόνισε, η ενοποιημένη στρατηγική σε επίπεδο κυρίως προμηθειών και συσκευών για τη κινητή τηλεφωνία έχουν οδηγήσει στην επίτευξη συνεργιών ύψους 83,6 εκατ. ευρώ, με στόχο να φθάσουν τα 250 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας

Τέλος, ο κ. Kerkhoff δεν παρέλειψε να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη της Deutsche Telekom στη σημερινή διοίκηση του ΟΤΕ και να επαναλάβει την πρόθεση του Οργανισμού να συνεργαστεί με το δημόσιο για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα με τη δημιουργία ανεπτυγμένου δικτύου οπτικών ινών.
[email protected]
Πηγή capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube