REAL TIME |

Γενικά θέματα 4 Σεπτεμβρίου 2009

Να ανοίξει η Τουρκία τα λιμάνια και αεροδρόμια της στην Κύπρο


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί την Τουρκία ότι απέτυχε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, αφού δεν άνοιξε τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, στο πλαίσιο της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Να ανοίξει η Τουρκία τα λιμάνια και αεροδρόμια της στην Κύπρος

Προειδοποίηση της ΕΕ προς την Τουρκία- Απαράδεκτες απαιτήσεις Μπαγίς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί την Τουρκία ότι απέτυχε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, αφού δεν άνοιξε τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, στο πλαίσιο της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η προειδοποίηση περιέχεται σε προσχέδιο έκθεσης της Επιτροπής για την πρόοδο που σημείωσε η Τουρκία στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, κατά το 2009, το οποίο αποκαλύπτουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το φθινόπωρο λήγει η προθεσμία που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στην Κύπρο.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της Τουρκίας θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 14 Οκτωβρίου.

Χθες ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Εγκεμέν Μπαγίς, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, μέχρι να εγκαθιδρύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση εμπορικές σχέσεις με τους Τουρκοκύπριους και να αρχίσουν τα ευρωπαϊκά αεροπλάνα να προσγειώνονται στα αεροδρόμια του ψευδοκράτους.

Υπάρχουν, είπε, προσδοκίες ότι θα ανοίξουμε τα λιμάνια μας, όμως για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρξουν κάποιες εγγυήσεις σε σχέση με την άρση της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων.iKypros

15 Οκτωβρίου ορόσημο για την Τουρκία
Ημερομηνία έκδοσης της Έκθεσης Προόδου της Τουρκίας
Και στην έκθεση που υπόβαλε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Jose Manuel Barroso μέλος αρμόδιος από την διεύρυνση της ΕΕ, υπογράμμισε την εφαρμογή όλων των ευθυνών που έχουν προς τις υποψήφιες για ένταξη χώρες.

Σιγά σιγά καθορίζονται και οι γενικές γραμμές της έκθεσης προόδου της Τουρκίας που θα ανακοινωθεί στις 15 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή αναμένονται συγκεκριμένα βήματα από την Τουρκία στα θέματα όπως το Δημοκρατικό Άνοιγμα, οι σχέσεις με την Αρμενία, στο Κυπριακό και τα λιμάνια.
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ TRT

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube