Γενικά θέματα 19 Σεπτεμβρίου 2009

Πόκερ διπλωματίας από Ομπάμα

Οι Ρεπουμπλικανοί θεωρούν την απόφαση πράξη δειλίας, η οποία υπαγορεύθηκε από τις ρωσικές πιέσεις. Εξίσου προδομένοι αισθάνονται οι Ανατολικοευρωπαίοι ατλαντιστές, όμως η Ε.Ε. απαλλάχθηκε από έναν πονοκέφαλο.

Μια διπλωματική παρτίδα πόκερ από την οποία προσδοκά να βγει νικητής έστησε ο Μπαράκ Ομπάμα με την απόφασή του να εγκαταλείψει το σχέδιο της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ανατολική Ευρώπη. Για τους αναλυτές, είναι ένα από αυτά τα παιχνίδια που αρχίζουν με κερδισμένους και χαμένους.

Oι Ανατολικοευρωπαίοι ατλαντιστές δύσκολα θα αισθάνονταν περισσότερο προδομένοι: ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αντικαταστήσει το σχέδιο της αντιπυραυλικής ασπίδας απέναντι στην ιρανική απειλή με ένα πιο «ευέλικτο, ισχυρό και ευφυές σύστημα», τη 17η Σεπτεμβρίου, επέτειο της σοβιετικής εισβολής στην Πολωνία το 1939. Ο Τσέχος πρωθυπουργός ενημερώθηκε την προηγούμενη νύχτα με ένα προσωπικό αλλά πολύ σύντομο τηλεφώνημα από τον Αμερικανό πρόεδρο, αναφέρει το περιοδικό «Εconomist». Η ψυχολογία στα δύο κράτη, τα οποία τα θα φιλοξενούσαν τα ραντάρ και τους πυραύλους του συστήματος που προωθούσε η κυβέρνηση Μπους, αποτυπώθηκε χθες στα πρωτοσέλιδα των πολωνικών εφημερίδων: «Προδοσία! Οι ΗΠΑ μάς πούλησαν στους Ρώσους», «Τέλος των ψευδαισθήσεων, ο Ομπάμα δεν αγαπά την Πολωνία».

Οι Ρεπουμπλικανοί. Εξίσου προδομένοι με τους Ανατολικοευρωπαίους αισθάνονται οι Ρεπουμπλικανοί στις ΗΠΑ. Τα γεράκια της Ουάσιγκτον θεωρούν την απόφαση του Ομπάμα μια πράξη δειλίας, η οποία υπαγορεύθηκε από τις ρωσικές πιέσεις. Ή μήπως η αμερικανική στροφή ήταν προϊόν μιας μυστικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα; Τον περασμένο Μάρτιο, μήνες πριν ανακοινώσει ο Ομπάμα την απόφασή του, η ρωσική εφημερίδα «Κόμερσαντ» ανέφερε σε δημοσίευμά της πως ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αποστείλει επιστολή στον Ρώσο ομόλογό του με την οποία του ζητούσε ανοικτά να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στην Τεχεράνη. Σε αντάλλαγμα θα πάγωνε το σχέδιο της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ανατολική Ευρώπη. Εκείνη η είδηση δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ωστόσο, δείχνουν ότι μπορεί και να μην απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ανοικτός στην επιβολή κυρώσεων στο Ιράν ακόμη και αν η ρωσική διπλωματία χαρακτηρίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο «σοβαρό λάθος». Και χθες, ο νέος γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν κάλεσε τη Ρωσία να εργαστεί με τη Συμμαχία στην πυραυλική άμυνα – ακόμη και να συνδεθούν τα πυραυλικά συστήματα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Η Μόσχα έκανε ήδη την πρώτη κίνηση δηλώνοντας χθες έτοιμη για συνεργασία και ανακοινώνοντας ότι ματαιώνει την εγκατάσταση πυραύλων στο Καλίνινγκραντ.

Το πρόβλημα. Το νέο δόγμα Ομπάμα, σημειώνει ο «Ιndependent», απαλλάσσει την Ευρώπη από έναν πονοκέφαλο. Η αντιπυραυλική ασπίδα του Μπους είχε ανεβάσει στα ύψη το θερμόμετρο με τη Ρωσία, με αποτέλεσμα πολλές ευρωπαϊκές χώρες να αντιτίθενται στο σχέδιο φοβούμενες έναν νέο φαύλο κύκλο στις σχέσεις Δύσης- Ανατολής. Παράλληλα, ωστόσο, θέτει ένα νέο πρόβλημα: καθώς η Ουάσιγκτον μεταφέρει την άμυνα από την Πολωνία και την Τσεχία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο θέτοντας υπό την προστασία της τη Μέση Ανατολή και τα αραβικά κράτη, η ηπειρωτική Ευρώπη πρέπει να αναζητήσει το επόμενο βήμα της στο θέμα της ασφάλειάς της.

ΝΕΑ- ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube