REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 23 Σεπτεμβρίου 2009

«Κόκκινη γραμμή» και ταφόπλακα

«Κόκκινη γραμμή» και ταφόπλακα

Κοινή «κόκκινη γραμμή» στο θέμα των Σκοπίων με τη γνωστή θέση για το θέμα της ονομασίας, διαφωνίες σε παρελθόντα χρόνο για τον χειρισμό της υποψηφιότητας της Τουρκίας στην Ε.Ε., κοινή «ταφόπλακα» στο σχέδιο Ανάν, αλλά επιθυμία για λύση στο Κυπριακό και δημόσια δέσμευση για την ολοκλήρωση του σχεδίου κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης είναι ο απολογισμός της συζήτησης στην ενότητα εξωτερική πολιτική, που απασχόλησε σαφώς ελάχιστα τους δύο «μονομάχους» στη χθεσινή αναμέτρησή τους.

Ο Κ. Καραμανλής έπαιξε άνετα στο «τερέν» του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνα και ανεύθυνα» τα όσα ακούγονται για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.

Ο Γ. Παπανδρέου απάντησε σχεδόν μονολεκτικά ότι «ελπίζω να τελειώσουμε το έργο», χωρίς ειδική αναφορά σε επαναδιαπραγμάτευση της περιβαλλοντικής συμφωνίας για τον αγωγό.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για υποχωρητικότητα απέναντι στην Τουρκία και την ευρωπαϊκή πορεία της. Ο ίδιος δεσμεύθηκε ότι «θα ζητήσει τη σοβαρή αξιολόγιση της Τουρκίας τον Δεκέμβριο». Πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να λυθούν τα θέματα των παραβιάσεων της Τουρκίας και συνολικά τα προβλήματα των εθνικών θεμάτων. Δεν αποσαφήνισε όμως αν συνδέει ευθέως την ελληνική στάση στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με διαπραγμάτευση για τα διμερή προβλήματα.

Ο κ. Καραμανλής αντεπιτέθηκε κατηγορώντας ευθέως τον κ. Παπανδρέου για την απόλυτη υποστήριξή του στο σχέδιο Ανάν. Ο κ. Παπανδρέου αντέτεινε ότι το σχέδιο Ανάν έχει πεθάνει (αν και ο ίδιος είχε πάρει τότε «μια δύσκολη απόφαση») και δεσμεύθηκε ότι θα εργαστεί με τον πρόεδρο Χριστόφια για μια «άλλη, δικαιότερη λύση». Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι θα στηρίξει μια λύση «αν είναι σύμφωνοι ο λαός και η κυβέρνηση της Κύπρου».

!Η δήλωσή του ότι, αν εκλεγεί πρωθυπουργός, θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, προκειμένου, να αποφασισθεί μια κοινή πολιτική για την πάταξη της διαφθοράς, ήταν το καινούργιο στοιχείο του Γ. Παπανδρέου χθες στην τηλεμαχία του με τον Κ. Καραμανλή. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στα θέματα της διαφθοράς στρίμωξε τον Κ. Καραμανλή, καθώς αναφέρθηκε σε όλα τα κυβερνητικά σκάνδαλα κατηγορώντας τον ότι ακολούθησε γραμμή συγκάλυψης, ενώ οι απαντήσεις του πρωθυπουργού δεν ήταν πειστικές.

Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube