Weather Icon
Εκλογές 2009 , Ενεργειακά-Αγωγοί 10 Σεπτεμβρίου 2009

Αψιμαχίες κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Αψιμαχίες κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Eurokinissi
Ερωτηματικά για το έργο

Κόντρα μεταξύ της υπουργού Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η αναφορά του κ. Παπανδρέου στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Κατά την ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη, την περασμένη Τρίτη, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο έργο, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για ενδεχόμενο «πάγωμα» του έργου από τη νέα βουλγαρική κυβέρνηση, με την «ανοχή» της ρωσικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευθεί ότι «η Ελλάδα θα διασφαλίσει τα συμφέροντά της, τόσο στην κατασκευή όσο και στη λειτουργία του αγωγού αυτού», τονίζοντας την ανάγκη διασφάλισης των περιβαλλοντικών όρων.

«Διαφημίζουν τον περίφημο αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, για τον οποίο βεβαίως παλέψαμε και εμείς, αλλά η διακρατική συμφωνία κατοχυρώνει τα συμφέροντα μόνο της μιας πλευράς. Εμείς θα διασφαλίσουμε τους περιβαλλοντικούς όρους και σε ξηρά και σε θάλασσα. Και κάθε μας συμφωνία θα γίνεται ύστερα από διαβούλευση, από διάλογο, από συζήτηση με την τοπική κοινωνία» είχε πει ο κ. Παπανδρέου.

Υπενθυμίζεται ότι στη βουλή έχει κυρωθεί η διακρατική συμφωνία, όχι όμως η περιβαλλοντική και η κατασκευαστική συμφωνία.

«Υπάρχει μια συνέχεια του κράτους. Η συνέχεια του κράτους σημαίνει ότι παραλαμβάνεις τις συμφωνίες όπως υπάρχουν και κοιτάς ή να τις βελτιώσεις, αν δεις ότι επί της ουσίας χρήζουν βελτίωσης, ή να τις εφαρμόσεις με τον καλύτερο τρόπο για το συμφέρον της χώρας» είπε αργότερα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ.Παπακωνσταντίνου.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η κα Μπακογιάννη δήλωσε ότι ο αγωγός «είναι ένα έργο πνοής, που όταν ολοκληρωθεί θα τοποθετήσει την Ελλάδα στο κέντρο του ενεργειακού χάρτη της Ευρώπης. Ένα έργο που επαναχάραξε το γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής, με καταλυτική σημασία για την αναπτυξιακή προοπτική του Έβρου και της Ελλάδας. Οι τοποθετήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκπλήσσουν και θέλω να πιστεύω ότι εντάσσονται στις ανεύθυνες υπερβολές της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ».

«Ταυτόχρονα, άνευ λόγου και αιτίας, ο κ. Παπανδρέου έριξε σκιά στις διμερείς σχέσεις της χώρας μας με τη Ρωσία. Σχέσεις για την ισόρροπη ανάπτυξη των οποίων, αυτή η κυβέρνηση έχει εργαστεί ακούραστα τα τελευταία χρόνια. Σχέσεις που στηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Θα ήθελα, για μία ακόμα φορά, να υπογραμμίσω ότι η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής απαιτεί υπευθυνότητα και συνέπεια» προσέθεσε.

Σχόλιο έκανε και ο Κ.Χατζηδάκης, λέγοντας ότι προκαλεί «έκπληξη» η «θέση του κ. Παπανδρέου ότι η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό εξυπηρετεί τα συμφέροντα μόνο της ρωσικής πλευράς. Καθώς επίσης και η προσθήκη του, σύμφωνα με την οποία αφήνει να εννοηθεί, ότι μπορεί να υπάρξει κάποιου είδους επαναδιαπραγμάτευση για το θέμα».

Ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε πως «το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ανασκευάσει τη δήλωση του αρχηγού του γι’ αυτό το θέμα», καθώς διαφορετικά «δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά».

Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube